x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Invelitori pentru acoperis: sindrile bituminoase

Invelitori pentru acoperis: sindrile bituminoase

de Catiusa Ivanov    |    03 Aug 2006   •   00:00
INVESTESTE INTELIGENT
Romanii prefera sa foloseasca sindrilele bituminoase pentru acoperirea caselor de vacanta situate in zonele de munte si pe litoral. Fac aceasta alegere deoarece aceste invelitoare pentru acoperis sunt foarte rezistente la intemperii si nu-si pierd intensitatea culorii in timp
In acest numar vom continua serialul despre invelitorile pentru acoperis pe care l-am inceput saptamana trecuta, discutand despre sindrilele sau membranele bituminoase. Acest sistem de invelitoare pentru acoperis este cunoscut si folosit pentru acoperirea constructiilor de mai bine de 100 de ani, in Canada si Statele Unite, demonstrand rezistenta si intretinere usoara in timp.

Sindrilele bituminoase sunt folosite la invelirea cladirilor din diverse zone geografice, adaptandu-se bine oricarui stil arhitectonic: clasic-baroc, romantic, expresionism, bauhaus, art-nouveau sau arhitectura organica. Romanii prefera sa foloseasca acest material de constructii la acoperirea caselor de vacanta sau a constructiilor din zona de munte si de pe Litoral.

Ca si forma de prezentare, tiglele bituminoase se gasesc fie sub forma de placi ondulate impregnate cu bitum, fie sub forma de placi bituminoase tip sindrila.

Sindrilele bituminoase sunt realizate din bitum natural, armate cu fibra din sticla si protejate cu granule de roca vulcanica colorata in masa. Exista si sindrile bituminoase care au in locul stratului de granule ceremice o foita de 1 mm de cupru sau zinc.

AVANTAJE

Sindrilele bituminoase intra in categoria invelitorilor de acoperis usoare, avand ca avantaj faptul ca pot fi folosite pentru acoperirea mansardelor sau a cladirilor care sunt subrezite deoarece nu ingreuneaza structura cladirii. Deasemenea pot fi folosite pentru restaurarea sau reabilitarea constructiilor vechi deoarece nu necesita inlaturarea fostului acoperis. Alt avantaj este timpul foarte scazut necesar montajului. Radu Ion, specialist Tegola, producator sindrile bituminoase, declara ca un acoperis simplu de 200 de mp poate fi montat in doua zile. Nici din punct de vedere estetic nu prezinta dezanvantaje, sindrilele bituminoase gasindu-se intr-o bogata paleta coloristica (peste 60 de culori), iar culorile nu isi pierd intensitatea in timp, rezistand in forma initiala mai bine de 50 de ani.

DEZAVANTAJE

Specialistii spun ca principalul dezavantaj al sindrilelor bituminoase este faptul ca sunt o invelitoare plata si nu au volum. Din aceasta cauza sunt mai putin atragatoare din punct de vedere estetic si uneori arhitectii le ocolesc. De asemenea, ele necesita si o atentie deosebita la depozitare, fiind necesar sa se evite locurile umede si pline de praf.

MONTAJ

In ce priveste sistemul de montare, sindrilele bituminoase pot fi prevazute cu pastile termo fuzibile sau cu "total auto adezive", un sistem performant de lipire. Este indicat sa le alegeti pe cele cu "total auto-adezive", deoarece au o aderenta mai mare si pot fi montate la temperaturi mai scazute. Cele prevazute cu pastile termo-fuzibile nu este indicat a fi montate la temperaturi mai mici de 5 grade Celsius, deoarece este posibil sa nu se adere corespunzator, din cauza frigului. Si aici, ca la orice alt material de constructii, montajul este extrem de important, fiind indicat a se realiza de catre profesionisti. Cristian Radu ne-a spus ca, de multe ori, muncitorii care se ocupa de montare depoziteaza sindrilele bituminoase in praf sau in roua, dimineata, iar partea aderenta a acestora se degradeaza. In astfel de situatii este indicat sa se foloseasca pentru lipirea lor un adeziv special (bitu-stik). In caz contrar, la prima furtuna este posibil sa va zboare tigla de pe casa.

PRETURI

Pentru a achizitiona un mp de sindrila bituminoasa granulata platiti intre 6,65 si 15,3 euro/mp, iar pentru manopera mai platiti aproximativ 3 euro/mp. Daca va hotarati asupra sindrilelor bituminoase metalice, pentru achizitionarea produsului platiti in jur de 35 euro/mp, iar pentru montarea lor mai platiti inca 5 euro/mp.

SFAT
Mare atentie la depozitarea sindrilelor bituminoase! Este indicat sa ocoliti spatiile umede sau pline de praf, deoarece se distruge spatiul aderent, iar dupa montaj este foarte probabil sa cada de pe casa

ATENTIE!
Atunci cand va duceti sa achizitionati materialele necesare pentru acoperirea constructiei este indicat sa cereti sa vi se faca o oferta personalizata. Nu luati drept punct de referinta doar pretul pe metru patrat deoarece nu este relevant. Se poate intampla ca in devizul final de plata sa vedeti un pret dublat.
×
Subiecte în articol: deoarece bituminoase sindrilele