x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Irişi franţuzeşti la expoziţii britanice

Irişi franţuzeşti la expoziţii britanice

de Cornelia Constantin    |    01 Aug 2009   •   00:00
Irişi franţuzeşti la expoziţii britanice

Care sunt trăsăturile apreciate la un iris? Să fie o plantă robustă, rezistentă la vânt, să aibă o durată lungă de înflorire, să nu necesite îngrijiri deosebite... Şi cu cât sunt mai spectaculoase florile, cu atât mai bine.



Faimoasa pepinieră franceză Cayeux specializată în cultura irişilor a expus flori de câţiva ani încoace la Chelsea Flower Show, însă fără să capteze atenţia participanţilor. Nemulţumiţi probabil de rezultat, francezii au schimbat strategia pentru acest an şi se pare că n-au făcut-o degeaba. Până acum cultivau plantele în Franţa şi le aduceau în Marea Britanie doar pentru expoziţie. De această dată au ales o pepinieră locală pe nume Woottens care să cultive faimoasele varietăţi franţuzeşti. Calitatea plantelor s-a îmbunătăţit considerabil. La fel şi aprecierea publicului amator de flori sau profesionist în domeniu.

SCHIMBĂRI BINEVENITE

Richard Cayeux a prezentat trei varietăţi noi de irişi la Chelsea şi chiar dacă n-au fost toţi înfloriţi la momentul expoziţiei, cei care erau la maturitate au arătat spectaculos.

Aşa cum de altfel vedeţi şi din imaginile alăturate. Varietatea "Coeur d'Or" (alb, auriu şi albastru îndrăzneţ) a fost probabil cea mai apreciată, de vreme ce lumea se oprea s-o privească. Derivată din varietatea "Elegant" care are culori mai pale, "Coeur d'Or" are o rată bună de creştere, foliaj de un verde sănătos şi culorile florilor reprezintă o adevărată încântare. Celelalte două varietăţi în tonuri de grena-cireşiu "Nuits de Noces" şi "Bel Avenir" şi-au arătat şi ele florile ceva mai târziu, la finalul perioadei de expunere. Plantele pot fi achiziţionate direct de la producătorul francez, dar şi de la reprezentanţi zonali.

HIBRIZI SPECTACULOŞI

Anumite varietăţi de irişi sunt mai răspândite prin grădini, dar de câţiva ani, hribrizii au intrat şi pe piaţa noastră. Ceva mai sensibili la temperaturi scăzute decât fraţii lor locali, hibrizii atrag prin florile mari şi culorile deosebite.

×
Subiecte în articol: mereu verde irişi franţuzeşti