x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Juridic

Juridic

07 Iul 2005   •   00:00

Ocrotirea patrimoniului cultural mobil (1)

Ocrotirea patrimoniului cultural mobil (1)

Legislatia nou-aparuta se ocupa nu numai de protejarea bunurilor imobile ce fac parte din patrimoniul cultural national, ci si de asigurarea unui circuit civil pentru bunurile culturale mobile. In legea nr. 182, publicata in Monitorul Oficial nr. 530/2002, modificata prin OUG nr. 16/2003, se precizeaza care sunt bunurile ce alcatuiesc patrimoniul cultural national, si anume:
  • bunuri cu valoare exceptionala, istorica, arheologica, documentara, etnografica, artistica, stiintifica si tehnica, literara, cinematografica, numismatica, filatelica, heraldica, bibliofila, cartografica si epigrafica, reprezentand marturii materiale ale evolutiei mediului natural si ale relatiilor omului cu acesta, ale potentialului creator uman si ale contributiei romanesti la civilizatia universala;
  • bunuri culturale ce fac parte din colectiile publice care figureaza in inventarele muzeelor, arhivelor si fondurilor bibliotecilor;
  • bunuri culturale care fac parte din inventarele cultelor religioase si ale institutiilor ecleziastice.

    Statul garanteaza proprietatea si asigura protejarea bunurilor care fac parte din patrimoniul cultural national, exercitarea dreptului de proprietate si a altor drepturi reale fiind supusa reglementarilor legale.

    Bunurile apartinand patrimoniului cultural national fac parte, in functie de importanta sau semnificatia lor, din:
  • 1. Tezaurul patrimoniului cultural national (alcatuit din bunuri de valoare exceptionala);
  • 2. Colectiile publice ce figureaza in evidentele muzeelor, arhivelor si fondurilor bibliotecilor;
  • 3. Inventarele cultelor religioase si ale institutiilor ecleziastice.

    Titularii drepturilor reale asupra unor astfel de bunuri (indiferent cine ar fi ei - autoritati publice, persoane fizice si juridice), precum si titularii dreptului de administrare au obligatia de a le proteja impotriva oricaror acte ce pot duce la degradarea, distrugerea, pierderea, sustragerea sau exportul ilegal al acestora. Trecem dupa aceasta prezentare generala la acele articole ce au aplicatie in activitatea notariala.

    Capitolul V - referitor la circulatia bunurilor culturale mobile - prevede, la art. 32, ca bunurile culturale mobile clasate, aflate in proprietatea publica a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale sunt inalienabile, insesizabile si imprescriptibile.

    Persoanele fizice si juridice de drept privat pot imprumuta institutiilor publice sau persoanelor juridice de drept privat, in conditiile dreptului comun si ale legii, bunuri culturale mobile clasate. Bunurile culturale mobile proprietate publica, aflate in patrimoniul unor societati comerciale, cu capital integral sau majoritar de stat, care se privatizeaza, vor fi supuse procedurii de clasare, inainte de declansarea procesului de privatizare.

    Aceste societati comerciale au obligatia de a anunta inscrierea pe lista de privatizare, in scris, Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniul Cultural, in termen de 5 zile de la data inscrierii. In termen de 10 zile de la data inregistrarii comunicarii, Directia Judeteana competenta va verifica bunurile culturale mobile susceptibile de clasare si va incepe procedura de clasare. Bunurile culturale mobile astfel clasate vor fi date in administrarea unei institutii publice specializate, desemnata de Comisia Nationala a Muzeelor si Colectiilor.

    Notar public, Mioara Velicu
  • ×
    Subiecte în articol: culturale bunurile mobile cultural