x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Juridic

Juridic

23 Iun 2005   •   00:00

Cateva notiuni privind actiunea in revendicare imobiliara

Cateva notiuni privind actiunea in revendicare imobiliara

Aparitia legilor cu caracter reparator privind dreptul de proprietate asupra unor imobile preluate in mod abuziv in perioada martie 1945-decembrie 1989 a condus la inregistrarea unui numar-record de procese avand ca obiect revendicarea imobiliara.

Fie ca este vorba despre redobandirea dreptului de proprietate asupra unor unitati locative, fie ca este vorba despre constituirea sau reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor suprafete de teren aflate in intravilan sau extravilan si care sunt ocupate in mod abuziv de diverse alte persoane, litigiile par sa fie din ce in ce mai numeroase.

Este de presupus ca si in urma asteptatelor modificari ale legilor privind proprietatea procesele in acest domeniu sa fie mai multe ca numar, iar actiunea in revendicare imobiliara sa ocupe un loc important in randul acestora.

Si schimbarile intervenite dupa anul 1990 in viata sociala au facut ca notiunea dreptului de proprietate sa capete noi valente, iar proprietatea sa fie din ce in ce mai apreciata.

Revendicarea este o actiune care se intemeiaza pe dreptul de proprietate, prin care cel care se considera proprietarul unui bun cere predarea posesiei (folosintei) acestuia de la o alta persoana.

Inseamna, deci, ca actiunea in revendicare este la dispozitia acelora care sunt proprietari, dar nu-si pot exercita dreptul de folosinta asupra bunului lor, deoarece acesta se afla in posesia unei alte persoane - neproprietar.

Obligatia de a face dovada tuturor celor sustinute prin actiune revine intotdeauna proprietarului-reclamant, care este dator sa puna la dispozitia instantei de judecata toate probele necesare dovedirii temeiniciei cererii sale de chemare in judecata.

Din aceasta perspectiva, calitatea de parat intr-o actiune avand ca obiect revendicarea e unul dintre marile avantaje ale posesorului, care poate avea castig de cauza fara a face absolut nimic, atata vreme cat reclamantul este dator sa faca dovada dreptului sau de proprietate prin toate mijloacele permise de lege.

Urmarea admiterii unei actiuni in revendicare este obligarea paratului sa lase in deplina proprietate si linistita folosinta reclamantului imobilul ce a facut obiectul litigiului.

Insa o problema aparte o constituie restituirea fructelor si a cheltuielilor efectuate de posesor asupra bunului revendicat. Acestea vor fi determinate de buna sau reaua-credinta a posesorului, adica in raport de atitudinea morala a acestuia in ceea ce priveste folosirea respectivului bun.

O situatie des intalnita este aceea cand proprietarii carora li s-a constituit sau reconstituit dreptul de proprietate asupra unei suprafete de teren nu pot uza de toate prerogativele conferite de dreptul lor de proprietate, deoarece alte persoane folosesc fara nici un drept acel teren.

In aceste situatii, numai o actiune in revendicare poate conduce la eliberarea terenului si intrarea proprietarului in stapanirea de fapt a acestuia. Exista si anumite exceptii care pot fi invocate de catre parat pentru a paraliza actiunea in revendicare a proprietarului, cum ar fi uzucapiunea.

Uzucapiunea reprezinta un mod de dobandire a dreptului de proprietate prin efectul prescriptiei achizitive, mai exact ca urmare a posesiei indelungate exercitate asupra unui bun.

Este de retinut faptul ca admiterea unei asemenea exceptii face ca posesorul sa fie recunoscut ca proprietar al acelui bun inca de la data cand a inceput a-l folosi, iar titlul de proprietate invocat de catre reclamant este lipsit de orice eficienta juridica.

Consideram insa ca legislatia ar trebui sa prevada sanctiuni mult mai drastice impotriva celor care folosesc in mod abuziv si fara nici un drept imobilele apartinand altor persoane, pentru ca asa vor invata, poate, sa respecte proprietatea si toate drepturile conferite de aceasta.

La fel de numeroase sunt si actiunile in instanta privind redobandirea dreptului de proprietate asupra caselor sau apartamentelor preluate in mod abuziv in baza Decretului de nationalizare nr. 92/1950, a Decretului nr. 223/1974 sau a altor asemenea acte normative.

In aceste situatii, imobilele sunt revendicate fie de la stat, fie de la detinatorii actuali - fostii chiriasi care au cumparat apartamentele in baza dispozitiilor Legii nr. 112/1995.

Din nefericire, clarificarea problemelor ce vizeaza proprietatea este foarte mult ingreunata de faptul ca multi cetateni nu au elementarul respect pentru dreptul de proprietate, drept care, de altfel, este garantat chiar prin Constitutie.

In incercarea de reformare a justitiei si de aderare a Romaniei la structurile europene, respectarea legii si a drepturilor fiecarei persoane, inclusiv a dreptului de proprietate, ar trebui sa devina o prioritate pentru fiecare cetatean al tarii.

Toate persoanele au dreptul de a se bucura de bunurile lor, iar dreptul de proprietate este "sfant" si el trebuie intotdeauna respectat, asa cum se intampla in orice societate moderna.

Av. Ileana Dinu
0722-658.164
×
Subiecte în articol: dreptul proprietate dreptului