x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Juridic, Financiar, Imobiliare

Juridic, Financiar, Imobiliare

01 Iun 2005   •   00:00
JURIDIC

Protejarea monumentelor istorice (2)

Calitatea de monument istoric a bunului imobil se inscrie de catre proprietar, fara taxa, in cartea funciara, in termen de 30 zile de la publicare. In termen de 90 zile de la publicarea in Monitorul Oficial a ordinului de clasare, directiile pentru cultura intocmesc si comunica proprietarului actul prin care se precizeaza conditiile si regulile de utilizare a bunului imobil, denumit obligatia privind folosinta monumentului istoric, care insoteste actele de proprietate, de concesiune sau de inchiriere, pe tot parcursul existentei imobilului. Aceasta obligatie este servitute constituita in folosul imobilului si se inscrie in cartea funciara de catre proprietar, in termen de 30 zile de la comunicare.

In Titlul IV al legii se arata care sunt responsabilitatile proprietarilor de monumente istorice, precizandu-se, la art. 38, ca, in scopul protejarii monumentelor istorice, proprietarii sunt obligati sa intretina, sa foloseasca si sa exploateze imobilul numai cu respectarea legii si a obligatiei privind folosinta monumentului istoric. Acelasi articol stipuleaza urmatoarele obligatii ale proprietarilor referitoare la instrainarea, inchirierea sau concesiunea imobilelor monumente istorice :
  • a. Sa instiinteze in scris directia pentru cultura despre intentia de a instraina monumentul istoric, in vederea exercitarii dreptului de preemtiune al statului;
  • b. Sa notifice viitorului proprietar, chirias sau concesionar, regimul juridic al monumentului istoric pe care il detine, precum si obligatia privind folosinta monumentului istoric;
  • c. Sa instiinteze in scris directia pentru cultura despre schimbarea proprietarului sau a administratorului in termen de 15 zile de la data incheierii contractelor, potrivit legii, si sa transmita o copie a actelor.

    Pentru protejarea monumentelor istorice aflate in proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice, statul poate asigura la cererea proprietarilor, cu titlu gratuit, asistenta de specialitate. Statul poate acorda sprijin financiar pentru acoperirea totala sau partiala a costurilor studiilor si documentelor tehnice, precum si ale lucrarilor de interventie asupra monumentelor istorice. La data alocarii sprijinului financiar asupra imobilului monument istoric, se constituie o garantie imobiliara pentru o perioada de 10 ani in favoarea statului.

    Aceasta garantie se recupereaza in totalitate de la beneficiarul contributiei statului, impreuna cu dobanzile aferente, daca bunul in cauza a fost instrainat de catre proprietar altei persoane decat statului, inaintea implinirii celor 10 ani. Constituirea garantiei in favoarea statului este scutita de taxa de timbru. Aceasta garantie se stinge de drept la data implinirii termenului de 10 ani.

    La art. 42, se arata ca proprietarii de monumente istorice sunt scutiti in totalitate de plata impozitului pe cladirile care sunt monumente istorice, cu exceptia spatiilor in care se desfasoara activitati economice sau comerciale. De asemenea, si pentru suprafata ocupata la sol de constructiile monument-istoric nu se plateste impozit pe teren.

    De interes este si prevedera de la art. 43, care impune scutirea de la plata taxelor de timbru a persoanelor fizice sau juridice care dobandesc prin mostenire un bun clasat ca monument istoric, utilizat ca locuinta sau pentru activitati necomerciale si care se angajeaza in scris sa execute in termen de 12 luni lucrari de restaurare si consolidare. In cazul neindeplinirii acestor conditii sau termene, precum si in cazul instrainarii bunului inaintea efectuarii sau incheierii lucrarilor de consolidare sau restaurare, taxa de timbru se recupereaza prin autoritatile fiscale. Prevederile de mai sus se aplica si celor care dobandesc prin donatie un bun imobil monument-istoric. In fine, instrainarea cu titlu gratuit sau oneros catre stat a monumentelor istorice este scutita de plata taxelor de timbru.

    La Titlul IV-Sanctiuni, se arata ca incalcarea dispozitiilor legii atrage raspunderea civila, administrativa, materiala, disciplinara, contraventionala sau penala, dupa caz.

    La Titlul VII-Dispozitii tranzitorii si finale, se arata ca instrainarea cu orice titlu a unui monument istoric se face numai dupa emiterea de catre proprietarii de constructii si terenuri clasate ca monumente istorice a obligatiei privind folosinta monumentului istoric, iar pentru imobilele care fac obiectul Legii nr.112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte trecute in proprietatea statului, titularii dreptului de administrare care nu dispun, la data instrainarii, de obligatia privind folosinta monumentului istoric sunt obligati sa solicite emiterea sa sau a unui aviz provizoriu de folosinta.

    Aceasta lege modifica si alineatul 2 din articolul 10 al legii 112/1995, dupa cum urmeaza: "Sunt, de asemenea, exceptate de la vanzare locuintele care au avut destinatia de case de oaspeti, de protocol, precum si cele folosite de resedinte pentru fostii si actualii demnitari".

    Notar public Mioara Velicu,
    Bd. Mihail Kogalniceanu, nr. 49, bl.49, sc. A, ap. 2,
    021-312.31.96
  • FINANCIAR

    Interes mare pentru CEC

    Una dintre institutiile financiare interesate de privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) este grupul franco-belgian Dexia. Afirmatia a fost facuta chiar de purtatorul de cuvant al Dexia, Ulrike Pommeem. Formata in octombrie 1996, prin fuziunea dintre Credit Communal de Belgique si Credit Local de France, Dexia isi facuse cunoscuta intentia de a se extinde in Europa de Est (in special in Romania, Turcia si Bulgaria) la inceputul acestei luni. Exceptand grupul franco-belgian, de CEC (a patra institutie ca marime din sistemul bancar romanesc) mai sunt interesate Erste Bank, OTP Bank, HVB, Raiffeisen Bank, Groupe Societe Generale, BNP Paris, EFG Eurobank Ergasias (acesta din urma actionarul majoritar al Banc Post si Rabo Bank). Conform Ministerului Finantelor Publice, anuntul de privatizare a CEC va fi facut inainte de sfarsitul lunii octombrie, dupa ce se va finaliza lista ofertantilor pentru cealalta banca ramasa in proprietatea statului - Banca Comerciala Romana. Valoarea contabila a Casei de Economii si Consemnatiuni se plaseaza intre 200 de milioane de euro si 250 de milioane de euro.

    Citibank e cu ochii pe BCR

    Interesul pentru BCR starneste un interes deosebit pe masura ce se micsoreaza termenul de vanzare a pachetului de 40% detinut de statul roman. Ultima institutie financiara care s-a declarat interesata de BCR este

    Citigroup, proprietarul bancii comerciale Citibank Romania. Interesul singurei banci americane din Romania se poate explica prin dorinta de a dezvolta reteaua si serviciile pe care le ofera in acest moment. Citigroup este un grup bancar prezent in 100 de tari, dispunand de aproximativ 200 milioane clienti. Este operationala in Romania din 1997, detinand o retea teritoriala de 6 unitati. In aceasta perioada, banci importante isi afirma interesul pentru preluarea BCR. "Suntem increzatori in perspectivele oferite de piata romaneasca si suntem interesati de oportunitatile unei achizitii majore, pentru a ne consolida pozitia de lideri in zona Europei Centrale si de Est", declara, la sfarsitul saptamanii trecute, Alessandro Profumo, presedintele UniCredit. Grupul este situat intre primele 20 de institutii financiare din Europa. In prezent, controleaza prima banca din Polonia, avand si alte investitii in sectorul financiar-bancar in tarile din zona.

    O alta banca din topul mondial, Deutsche Bank, si-a exprimat interesul pentru implicarea in finalizarea privatizarii BCR, conform unor surse AVAS. Alte doua banci straine, Banca Intesa si BNP Paribas, au anuntat oficial acelasi lucru.

    Tiriac a ajuns la un acord cu BA-CA

    In urma cu cateva zile, Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) a anuntat ca a ajuns la un acord preliminar cu omul de afaceri Ion Tiriac, privind fuziunea filialei BA-CA din Romania, HVB Bank, cu Banca Comerciala Ion Tiriac. In urma acestei uniuni, va aparea o institutie de credit cu o cota de piata de 7,5%.

    Conform unui comunicat remis de banca austriaca, noua institutie va purta numele HVB Tiriac si se va situa pe pozitia a 4-a pe piata din tara noastra, insumand 72 de unitati si peste 720.000 de clienti. Fuziunea celor doua institutii este preconizata sa aiba loc pana la sfarsitul acestui an, cu conditia obtinerii aprobarilor de la autoritatile in drept.

    ABN Amro pregateste ofensiva

    ABN AMRO este decisa sa lanseze o ofensiva puternica pe piata de retail - in cel mult un an si jumatate -, care va include deschiderea de noi sucursale, dar si lansarea de noi produse si servicii, precum si implementarea de noi sisteme si tehnologii. Divizia dedicata clientilor bancii a incheiat primul an de operatiuni cu rezultate mult peste asteptari.

    Investitiile vor fi canalizate catre lansarea de servicii de internet-banking, phone-banking si mobile-banking, dar si catre crearea unei retele de ATM-uri. O atentie deosebita va fi acordata finantarilor ipotecare. ABN Amro a lansat serviciile pentru populatie la jumatatea anului trecut, dupa ce s-a dovedit ca orientarea exclusiv pe segmentul de retail nu poate asigura sustenabilitatea cotei de piata. Pana la finele primului trimestru, banca ajunsese la 5.000 - 10.000 de clienti pe segmentul de consumer banking.

    La sfarsitul lui martie, ABN a operat o reducere importanta a dobanzilor la creditele destinate clientilor individuali, pana la 13,5% pe an la lei.In luna martie, ABN a lansat doua produse de economisire de tip unit-link in colaborare cu Aviva, destinate clientilor individuali.

    Planurile presupun economisirea lunara a unor sume incepand de la 20-30 de euro (sau dolari), care vor finanta o polita de mica valoare, restul fondurilor mergand in fonduri de investitii. Aviva a estimat un randament anual al investitiilor de 7% pe an.

    ABN a mai lansat un serviciu destinat clientilor corporativi, prin care le permite acestora accesul direct pe pietele valutara si monetara, astfel incat acestia pot urmari cotatiile in timp real si genera ordine de plasare.

    Banca avea planuita deschiderea, in acest an, a inca doua sucursale pentru a sustine activitatea pe segmentul de retail. In prezent, ABN opereaza in Romania o retea de 15 sucursale.

    Sursa: www.wall-street.ro

    IMOBILIARE

    In ce zona iti cumperi casa?

    Oferta de spatii rezidentiale noi a devenit mai generoasa incepand cu anul 2004, ea fiind prezenta si delimitata clar de zonele rezidentiale din nord, centru si din afara Bucurestiului. Fiecare din aceste zone are specificul ei si, in conformitate cu aceasta, oferta difera ca stil si facilitati.

    Zona de nord, reprezentata prin cartierele Floreasca, Ion Mihalache si, in special, Herastrau, a cunoscut o dezvoltare masiva in ultimii ani. Zona a fost tinta multor proiecte rezidentiale finalizate sau in curs de realizare, oferind spatii verzi si o arhitectura noua. Complexurile rezidentiale de blocuri de apartamente in marea lor majoritate beneficiaza de diferite facilitati la standarde occidentale: parcari, paza, cluburi de fitness, piscina.

    In zona de nord a sectorului 1 exista o alta in plina dezvoltare: Sisesti - Straulesti, demna de luat in seama pentru dezvoltarile rezidentiale ulterioare. Sisesti-Straulesti este o zona in care accesul este dificil din cauza infrastructurii care se afla in stadiul de constructie si dezvoltarea acesteia este proiectata pe drumul principal. Peste 90% din terenurile disponibile in aceasta zona au fost deja achizitionate si, de aceea, in anul 2005 estimam ca vor fi demarate constructiile pentru dezvoltarea a noi complexuri rezidentiale.

    Zona central - nordica este reprezentata de zona veche, care dateaza din anii ’30: Primaverii, Dorobanti, Aviatorilor, Kiseleff, Victoriei. Aceasta zona ofera, in principal, case vechi, care au fost reconstruite, renovate si imbunatatite si cateva constructii noi, care au fost dezvoltate pe terenurile ramase libere in zona.

    Pentru anul 2005, in zona Primaverii se vor demara doua proiecte de blocuri de apartamente de lux cu suprafete generoase (cuprinse intre 150 si 400 mp construiti). Cea mai reprezentativa oferta a acestei zone este proiectul dezvoltat pe strada Washington Washington Residence, care a adus in atentia pietei spatiilor rezidentiale din Bucuresti un concept de exceptie, respectiv un complex de 10 blocuri de lux, in plin centrul capitalei.

    Zona din afara Bucurestiului se afla intr-o continua dezvoltare si extindere in ultimii ani. Regiunile care au inceput sa prinda contur din punct de vedere rezidential sunt: Baneasa, Otopeni, Snagov, Corbeanca si Balotesti.

    Zona Baneasa a prins, in ultimii ani, un contur destul de evident si au inceput sa capete preponderenta complexurile rezidentiale si sa scada ponderea caselor construite individual. Aici, utilitati exista, insa infrastructura acestora nu face fata numarului crescut de case deja existente si a celor care se vor construi, motiv pentru care trebuie recalibrata.

    Otopeni este o zona marcata de dezvoltari rezidentiale individuale care se dezvolta pe doua tipuri de subzone: o zona de lux - zona Fermei, in apropierea aeroportului international si zona Odai, unde intalnim casele clasei medii.

    Corbeanca este reprezentata in principal de dezvoltari rezidentiale tip complexuri, cu o cota parte scazuta a locuintelor individuale private. Aici exista inca teren disponibil pentru noi dezvoltari utilitatile fiind aduse in zona, insa infrastructura drumurilor se dezvolta pe masura aparitiei noilor complexuri rezidentiale.

    In zona veche a Balotestiului predomina casele vechi private care, in momentul de fata, se afla in stadiul de reconstructie dupa demolare, iar zona noua este marcata de locuintele individuale particulare si comerciale, insa, in viitorul apropiat, se vor dezvolta aici si cateva complexuri rezidentiale.

    Zona Snagov este reprezentata de locuinte de lux individuale, dar si mici complexuri rezidentiale dezvoltate in scop privat. Aceasta zona este preferata datorita lacului (lacul Snagov fiind cel mai mare lac navigabil din apropierea Bucurestiului).

    In zonele din afara Bucurestiului au existat parcele mari de teren agricol sau extravilan care s-au impartit in loturi mai mici, iar pe masura dezvoltarilor rezidentiale se creeaza noi drumuri in interiorul acestei parcele, aceste drumuri fiind, in proportie de 95%, private.

    Material realizat de Eurisko Consulting
    Tel: 021/3131020
    ×