x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa La anul, Bucurestiul va avea 45 de blocuri reabilitate termic

La anul, Bucurestiul va avea 45 de blocuri reabilitate termic

de Catiusa Ivanov    |    17 Aug 2006   •   00:00
La anul, Bucurestiul va avea 45 de blocuri reabilitate termic
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Intr-un interviu acordat suplimentului nostru, Bogdan Sosoaca, directorul Directiei de Investitii din cadrul Primariei Capitalei, ne-a comunicat ca anul acesta au intrat in programul national de reabilitare 45 de blocuri din Bucuresti. Evolutie intr-adevar spectaculoasa fata de anii precedenti. In 2005 nu au fost incluse decat 26 de blocuri din sapte orase, iar din 2002, cand s-a dat prima ordonanta privind reabilitarea, pana in 2004 nu s-a facut practic nimic. Bogdan Sosoaca ne-a marturisit ca totul se va desfasura foarte repede (nu ca in cazul consolidarii cladirilor, cand toata treaba dura in jur de cinci-sase ani) in aceasta toamna sperand sa se faca auditul energetic si expertiza termica a cladirilor, iar in primavara anului viitor vor incepe lucrarile propriu-zise de reabilitare. Oare numarul cladirilor care au intrat in programul de reabilitare anul acesta sa arate ca romanul a inteles ce inseamna reabilitarea si de ce este ea necesara? Greu de spus…

Din lista de cladiri incluse in programul de reabilitare din 2006 am ales la intamplare cateva cladiri si am pornit in cautarea raspunsului.

STEFAN CEL MARE NR. 60

Unul dintre blocurile incluse in programul anual de reabilitare se afla la adresa Bulevardul Stefan cel Mare nr. 60, bl. 41, sc. B+C. Prima persoana cu care am vorbit aici a fost administratorul blocului, Georgeta Davidovici. Ea ne-a povestit ca a aflat de programul de reabilitare termica in primavara acestui an de la un jurnal de stiri de la televizor. S-a gandit ca este un lucru bun pentru blocul pe care il administreaza si s-a dus la primarie sa ceara mai multe informatii. Intr-adevar, municipalitatea, foarte dornica de reabilitare, i-a inmanat documentele necesare inscrierii in program si a consiliat-o cu cateva informatii privind complexitatea si avantajele acestei lucrari, bine, mai putin cele legate de costul lucrarii pe motiv ca nu se stie ce probleme are cladirea si deci ce investitii necesita pana in momentul in care nu se face expertizarea cladirii. Administratorul, de buna credinta, a completat formularele de inscriere impreuna cu proprietarii care au fost de acord cu reabilitarea blocului (in cazul de fata exact 51% din locatari) si documentatia a fost depusa la primaria de sector. Dupa aproximativ trei luni de la inscriere, asociatia de proprietari a fost anuntata ca a fost inclusa in programul anual de reabilitare. Motiv de mare bucurie, daca tinem cont ca, din numeroasele cereri depuse la primariile locale, doar putine ajung in programul anual de reabilitare, din cauza fondurilor, evident insuficiente in raport cu cererile.

Beneficiarii programului nu stiu sub nici un chip la ce se inhama. Multi din proprietarii din bloc, cu care am vorbit, nici macar nu stiau ce inseamna reabilitare si cu atat mai putin ca blocul lor a fost inscris in acest program. Altii isi aminteau ca ar fi completat un formular si ceva vag despre acest proiect. Desigur, nici unul dintre cei intrebati de noi nu aveau habar ce costuri implica reabilitarea termica. Cand le-am spus ca poate fi vorba de cateva zeci bune de milioane, au fost destul de speriati spunand ca nu au banii necesari sau ca nu ar aloca atat de multi pentru acest proiect.

Nici Georgeta Davidovici nu prea stie la ce sa se astepte in privinta costurilor. Ea spune ca ar fi aflat ulterior de la primarie ca, pentru reabilitarea unui apartament cu doua camere trebuie sa plateasca in jur de 40 de milioane de lei vechi, adica echivalentul a 1.000 euro, iar pentru apartament cu patru camere, dublu. De unde vor face rost de bani nu se stie inca, fiindca toata suma trebuie data o data, iar in bloc sunt si persoane care nu au venituri suficient de mari pentru a putea plati. Georgeta Davidovici spera ca asociatia de proprietari va obtine pana la urma un credit bancar.

CALEA MOSILOR NR. 201

O situatie la fel de nefericita am gasit si la adresa Str. Calea Mosilor nr.201, bl.9, cladire inclusa in programul anual de reabilitare termica. Administratorul blocului, Traian Trocan, a aflat despre reabilitare de la sedintele cu asociatiile de proprietari de la primaria de sector. Convins fiind ca este un lucru bun, a hotarat impreuna cu persoanele din comitetul de administratie sa includa blocul in preselectia pentru programul anual de reabilitare. Din 54 de apartamente cat are blocul, 28 dintre proprietari au semnat si au fost de acord sa reabiliteze blocul. Restul fie ca nu au fost consultati, fie ca nu au vrut sa auda, spunand ca nu sunt interesati. Nici cei care au semnat nu stiu exact care este treaba cu reabilitarea, unii dintre ei chiar uitand ca au semnat formularul de inscriere in program. Cat despre costurile necesare reabilitarii nu prea stie nimeni nimic. Doar administratorul declara ca a aflat de la primarie ca ar trebui sa dea in jur de 700 euro pe apartament. El spune ca au srans ceva bani in fondul de reparatii si asa spera sa achite o parte din cheltuieli. Nici pentru restul banilor nu isi face probleme, deoarece ar fi auzit ca si ultima treime ar fi suplinita de niste fonduri europene.

Acum Dumnezeu stie…

"Anul acest au fost incluse in programul de reabilitare 45 de blocuri din Bucuresi. Oamenii deja au inteles ce inseamna reabilitarea. S-a facut multa publicitate, s-a explicat. Oricum eu zic ca merita sa-ti reabilitezi blocul. Dupa calculele noastre investitia se amortizeaza in cel mult trei ani, iar dupa aceea cheltuielile necesare incalzirii vor fi mai mici" - Bogdan Sosoaca, Directia de Investitii, Primaria Capitalei

"Blocul nostru a intrat in programul anual de reabilitare insa deocamdata nu stim exact cat ne va costa. Am inteles de la primarie ca pentru un apartament cu doua camere suma pe care trebuie sa o platim este de 40 de milioane lei vechi, iar pentru un apartament cu 4 camere dublu. Daca nu obtinem un credit nu vom putea da toti banii" - Georgeta Davidovici, administrator

DE RASUL LUMII…
Asadar, oameni buni, precum ati putut vedea, romanul nu s-a inscris in programul anual de reabilitare constient fiind de problematica risipei de energie sau de estetica orasului. Mai mult decat atat, unii proprietari din blocurile care urmeaza sa fie reabilitate habar nu au ce inseamna reabilitarea sau cat ii costa, ba chiar nici nu-si mai amintesc sa fi semnat pentru inscrierea in programul anual de reabilitare. Ce vor face sau ce vor zice atunci cand vor afla ce inseamna reabilitarea termica si cat au de platit nici asta nu stim…

Putem presupune insa ca oamenii vor fi suparati, vor aparea litigii, certuri, scandaluri. Nu este prea corect sa nu doresti reabilitarea blocului, sa nu dai semnatura si totusi la final sa fii obligat sa dai cateva zeci bune de milioane… O solutie ar fi eliminarea necesitatii acordului majoritatii proprietarilor din cladirea in cauza si intraducerea acordului tuturor proprietarilor si desigur o informare mai temeinica a oamenilor.
×