x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Lambriuri PVC sau siding pentru fatadele caselor

Lambriuri PVC sau siding pentru fatadele caselor

de Adela Parvu    |    27 Oct 2005   •   00:00

Cand vor inceta conflictele in bloc?


Cu siguranta, multi dintre voi ati avut parte de conflicte cu administratorul de bloc ori, daca ati fost de cealalta parte, v-ati "razboit" cu locatarii. Faptul ca administratorii de bloc, oameni in varsta in majoritatea cazurilor, au inteles sa-si demonstreze abilitatile prin urmarirea locatarilor, prin ridicarea vocii, prin batai insistente la usa sau amenintari a dus de multe ori la situatii neplacute de ambele parti. Situatii soldate cu injurii, nervi si dusmanii mocnite.

Pe de alta parte, multi dintre locatari trateaza cu dispret munca de administrator, tocmai din cauza acestei idei preconcepute ca administratorul este un fel de detectiv particular sau recuperator agresiv.

Aceste situatii se datoreaza faptului ca prea putini cunosc legile in vigoare, respectiv ceea ce presupune fiecare functie din ierarhia unei Asociatii de Proprietari. Nu mai vorbim de faptul ca si mai putini sunt cei care isi mai amintesc de bunul-simt.

Lucrurile insa vor fi incet, dar sigur lamurite. Noile reglementari legislative, prin care administratorii de bloc sunt obligati sa obtina atestate de la Consiliile Locale de care apartin, ii pun cu burta pe carte. Ei invata ce inseamna sa fii administrator. Si cel mai greu e sa inteleaga faptul ca trebuie sa devina de fapt niste manageri. Interesul nu trebuie sa fie concentrat pe filatul vecinilor, pe numararea persoanelor care intra intr-un apartament, pe dotarile din locuintele celorlalti, ci pe faptul ca trebuie sa controleze si sa diminueze cheltuielile generale ale asociatiei. Ei trebuie sa gaseasca modalitatile diplomatice prin care sa faca asociatiile eficiente, ca si cum ar conduce o societate privata, o firma daca vreti.

Dar asta nu inseamna ca administratorul este stapanul tuturor, ci mai degraba alesul celorlalti proprietari sau locatari. Administratorul trebuie sa ia decizii si sa informeze proprietarii si chiriasii dintr-un bloc despre solutiile si caile legale prin care toti sa beneficieze de preturi mai mici la intretinere, spatiile din jurul blocului si din scarile de bloc sa fie bine intretinute, sa fie reparate zonele degradate din bloc si sa accepte sa fie deranjat pentru urgente, atunci cand acestea apar. Asadar, munca de administrator nu este deloc usoara. Si ea va fi din ce in ce luata mai in serios.

O noua generatie se profileaza la orizont: administratorii profesionisti, absolventi de cursuri specializate, atestati. Sper ca atunci sa nu mai fie reclamatii intre conducerea unei asociatii si propriii locatari, ci acestia sa-si canalizeze eforturile impreuna spre un trai mai bun, mai decent si pana la urma mai civilizat.
×
Subiecte în articol: bloc