x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Lantana, un adevarat cameleon floral

Lantana, un adevarat cameleon floral

22 Sep 2005   •   00:00
Lantana, un adevarat cameleon floral
GRADINA TA, MEREU VERDE
Lantana este un arbust din familia Verbenaceelor, care poate creste pana la 80 cm inaltime, in conditiile in care este plantat in ghiveci. El poate fi condus relativ usor prin taieri, pentru a capata forma dorita. Este o planta iubitoare de lumina atat vara, cat si iarna, dar in zilele toride de vara este de preferat sa se umbreasca partial. Limita minima de temperatura este - 2 grade Celsius, moment in care frunzele si tulpina mor. Insa, indata ce temperaturile cresc spre 10 grade Celsius, din baza tulpinii care a ramas in pamant vor da alti lastari. Temperatura maxima verificata la care planta se comporta normal este de 38-40 de grade Celsius.

FLORI... CAMELEONICE

Florile tubulare cu cinci petale sunt dispuse sub forma de umbrelute. Interesant este felul in care florile aceleiasi umbrelute au culori variate. Culoarea poate varia de la galben intens catre portocaliu, in functie de varsta florii. Exista si varietati cu flori alb curat, alb-galbui, portocaliu-roscat, rosu-grena si mov-albastrui. Toate prezinta aceeasi capacitate de a-si schimba culoarea florilor in functie de maturitatea lor. Dimensiunea umbrelutei cu flori este de aproximativ 5 cm si pe o tulpina tanara apar mereu perechi de umbrelute. Inflorirea este abundenta mai ales vara, dar planta infloreste din primavara pana toamna tarziu, daca are conditii bune de vegetatie.

ADAPTABILA

Frunzele sunt alungite, zimtate, paroase si aspre la atingere. Cresc destul de repede, ceea ce permite formarea unor crengute in timp scurt. De la taierile de primavara pentru corectarea formei si pana la primele flori trec numai 2 luni. Fructele nu apar in conditii de camera. Lantanei ii place solul bine drenat si udat moderat, dar se adapteaza destul de bine la orice fel de sol. In privinta umiditatii aerului, ea tolereaza atat caldura uscata, cat si pe cea umeda. La o umiditate relativa de 40-60% se dezvolta excelent.

INMULTIRE USOARA

Inmultirea se realizeaza prin butasi. In conditii de temperatura moderata si ceata artificiala, butasii se inradacineaza direct in turba amestecata cu sol humos. Primele frunze care apar sunt semn ca planta poate fi mutata intr-un ghiveci de 10-12 cm diametru. Plantele tinere se ciupesc, pentru o buna ramificare. Crengutele se lemnifica partial destul de repede, de aceea ciupirea trebuie sa se faca in timp util.

PESTE IARNA

Lantana ierneaza in spatii racoroase (5-10°C) si bine luminate. Cu cat temperatura scade, cu atat udarea se face mai rar. Aerisirea spatiului in care sunt gazduite plantele nu trebuie neglijata, pentru ca in aceasta perioada exista riscul sa apara musculitele albe. Un alt daunator este paianjenul rosu. Pentru eliminarea acestuia se folosesc insecticide adecvate (ex. Mitac).

"FOCUL BACTERIAN"
Multi vecini de-ai mei se plang, ca si mine, ca in acest an pomii fructiferi au fost atacati de "mana". Frunzele sunt roase si pe scoarta trunchiurilor s-a depus ceva de culoare maroniu-verzui. Mai pot fi tratati sau trebuie taiati? Mariana Comanescu, Pucioasa

Din descriere cred ca este vorba de o boala numita: "Focul bacterian al rozaceelor". Este o boala care afecteaza in principal gutuiul, parul si unele specii de mar.

Tratarea se face prin stropiri cu Champion 50WP (concentratie 0,3% in afara perioadei de inflorire si 0,04% in perioada de inflorire) sau cu Aliette 80 WP (concentratie 0,3% in timpul infloririi).

PURICI DE PLANTE
Trandafirul meu japonez are pe el niste "animale" mici negre, care cred ca-l impiedica sa infloreasca. Este un trandafir de marime medie si facea flori galbene. Acum bobocii pur sI simplu cad si nu apuca sa se deschida. Cum sa procedez ca sa-l ajut sa faca din nou flori? Alexandra Savin, Ploiesti

Din descriere, cred ca "animalele" mici sunt purici de plante (afide). Afidele sunt insecte de dimensiuni mici care ataca frunzele si lastarii. Insectele inteapa si sug sucul celular. Plantele atacate au frunzele incretite, deformate, iar lastarii sunt incovoiati.

Combaterea se face prin stropiri repetate cu diverse substante. Cele mai populare substante sunt Decis si Mospilan. Respectati concentratia recomandata de producator si veti vedea ca planta isi va reveni.

DELICATELE FERIGI
Feriga mea nu se indeseste deloc. Inainte am avut o feriga de import, cumparata de la florarie, dar s-a ingalbenit toata dupa patru luni. Ce sa fac cu cea pe care o am? Si daca as cumpara una deasa de la florarie, cum sa o ingrijesc? Macovei Anton, Giurgiu

Majoritatea ferigilor se simt bine in conditii de camera. Necesita umezeala mai ridicata atat in ceea ce priveste solul, cat si umiditatea atmosferica. Cresc bine in locuri semiumbrite, ferite de actiunea directa a soarelui. Substratul trebuie sa fie afanat, poros si cu un pH acid: 5,5 - 6. Turba fibroasa, pamantul de frunze si nisipul pot fi folosite drept componente pentru substrat. Grosimea stratului de drenaj de pe fundul ghiveciului trebuie sa fie mai mare. Udarea se face regulat, astfel ca pamantul sa nu se usuce niciodata. Daca planta nu a fost udata si pamantul s-a uscat, se recomanda scufundarea ghiveciului pana peste margine intr-o galeata cu apa, unde se lasa pana cand pamantul se imbiba bine. In timpul iernii, ferigile prefera o scurta perioada de repaus, cand se tin la o temperatura mai scazuta si se uda mai rar. Fertilizarea se face de 2-3 ori pe luna, primavara si vara, cu o concentratie la un sfert din cea recomandata de producator. Transplantarea si afanarea pamantului de la suprafata trebuie facute cu multa grija, pentru a nu rupe radacinile, care sunt foarte subtiri. Atentie! Ferigile sunt foarte sensibile la mutari.
×