Levănțica este o plantă cu flori albastre, care se culeg începând cu luna iunie până la sfărșitul lunii august. A fost folosită la băile aromate încă de pe vremea romanilor, pentru efectul calmant și benefic asupra pielii. În Evul Mediu, levănțica era folosită ca antiseptic. Mai târziu însă, s-au constatat și efectele antidepresive și sedative ale plantei. Atât uleiul, cât și tinctura de levănțică se pot prepara în casă.
Rețete pe bază de lavandă
Dacă îți deschizi dulapul cu obiecte personale de îngrijire e imposibil să nu găsești măcar un produs care să aibă pe lista ingredientelor și lavanda. În ultimii ani, lavanda a devenit chiar unul dintre ingredientele prețioase din produsele de îngrijire personală, după ce nenumărate studii i-au scos în evidență proprietățile. Nu numai că mirosul ei relaxează, dar lavanda calmează și curăță pielea.
Te-ar mai putea interesa si:
Cultivarea plantelor medicinale în sistem bio. Cum să ai o afacere de succes
HOROSCOPUL PLANTELOR VINDECĂTOARE. BOALA și planta ei de LEAC, pentru fiecare ZODIE în parte
Dietă anti-îmbătrânire
1) Tinctura de lavandă
Se obtine prin măcinarea parților aeriene uscate, (poate fi folosită râșnița electrică de cafea pentru cantități mici), după care pulberea obținută se pune în borcane care vor fi umplute până la o treime, restul fiind completat cu alcool de 70 de grade. După adăugarea alcoolului peste pulberea de plantă, borcanele se închid ermetic și se lasă la macerat vreme de 14 zile, agitând din când în când conținutul pentru o mai bună solubilizare a principiilor active. După trecerea intervalului de timp necesar macerării, preparatul se filtrează prin tifon, iar tinctura obtinută se păstrează în sticluțe mici și închise la culoare. Se administrează pe stomacul gol, de trei-patru ori pe zi, câte o linguriță dizolvată în jumătate de pahar de apă.
2) Oțetul aromatic de lavandă
..........................
Află pe Antena Satelor mai multe rețete pe bază de levănțică