x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Lectie de bun-gust

Lectie de bun-gust

23 Iun 2005   •   00:00
Lectie de bun-gust

Aflata intr-o zona centrala a Capitalei, aceasta vila a fost supusa unei serioase modificari constructive, dupa un proiect realizat de arhitectii Oana si Radu Mihailescu. Interiorul a fost decorat de proprietari in spiritul liniei clasice. O veritabila lectie de bun-gust pentru cei care sunt in cautarea identitatii propriei case.

Fiind acum o casa remodelata, reconsolidata si extinsa, la interior se mai citesc usoare reminiscente ale unei defectuoase proiectari initiale (in special prin prezenta stalpilor de rezistenta). In ciuda dificultatilor inerente, finalizarea lucrarii poate fi catalogata ca fiind spectaculoasa, gratie arhitectilor Oana si Radu Mihailescu, rezultand o vila cu patru niveluri si cu o arhitectura exterioara a fatadelor ce reinterpreteaza stilul eclectic al zonei.

Interiorul surprinde prin rafinamentul liniilor, autenticitatea obiectelor si, fara exagerare, perfectiunea finisajelor. Un decor aflat sub imperiul liniei clasice, cu iz auster si sobru, dar este tocmai ceea ce ii confera personalitate si-l diferentiaza net de majoritatea interioarelor de la noi.

Desele calatorii in Occident, cu preponderenta in spatiul anglo-saxon, profesia proprietarilor, aceea de avocati, si, nu in ultima instanta, o vadita aplecare catre domeniul amenajarilor interioare sunt influente, aparent disparate, care i-au condus catre acest gen de decorare interioara. Un strict necesar reevaluat sub aspectul calitatii. Parterul este destinat zonei de zi si cuprinde doua incaperi principale: livincasi gul si zona bucatariei. De la intrarea in casa se observa camera de zi, separata sugestiv de hol prin diferenta de nivel, marcata prin cateva trepte. Semineul este piesa centrala aici si, in functie de situarea lui in ansamblu, a fost pozitionat si mobilierul.

Etajul este destinat dormitoarelor. Mobilierul din lemn masiv cu accesorii patinate, decorat iunile in tonuri de crem, alb si bej (draperiile, covoarele, asternutul), obiectele decorative putine, dar sugestive, toate descriu o camera eleganta, propice odihnei.

Linii clasice, elegante, culori neutre, subtile sunt puncte de referinta ale decorului care, indiferent de moda, curente, anotimp, varsta, preocupari, vor ramane in actualitate. Fluiditatea spatiilor, logica insiruirii lor, volumetria curata dovedesc o conceptie arhitecturala de mare clasa.

Munca arhitectilor a fost dificila. Readaptarea unei constructii deja existente limiteaza mult viziunea specialistilor, constransi de situatia data. De multe ori, arhitectii refuza astfel de lucrari, pentru ca ii solicita mult mai mult decat in cazul unui proiect conceput de la zero. Cu atat mai mult este de laudat cazul de fata, unde Oana si Radu Mihailescu nu numai ca au prevazut reconfigurarea interioara, dar au reusit sa inchege o arhitectura coerenta a exteriorului. Simplitatea nu e un lucru usor de elaborat, iar spatiile incaperilor se remarca prin aceasta prisma, ceea ce le confera eleganta. Un cadru perfect pentru lucruri si obiecte de certa calitate, a caror prezenta incanta de fiecare data simturile. O lectie de bun-gust pentru cei care sunt tentati sa-si exprime personalitatea in propria casa, prin uzul superficial al culorilor stridente sau al formelor inutil de extravagante.

Mansarda-spectacol arhitectural

Mansarda este, fara indoiala, cel mai spectaculos spatiu al casei. Conformatia volumetrica data de pantele acoperisului, prezenta ferestrelor specifice (Velux) deceleaza o zona cu totul aparte. Acest nivel, castigat dupa reproiectarea casei de arhitectii Oana si Radu Mihailescu, a fost transformat intr-o generoasa garsoniera.

Ea cuprinde mai multe destinatii care sunt separate discret in doua zone: de zi si de noapte. In zona diurna coexista in acelasi spatiu livingul si biroul, fiecare beneficiind de dimensiuni ample. Zona nocturna apare retrasa, datorita modului de exploatare a volumetriei mansardei.

Aici se remarca fereastra Velux, situata exact deasupra capatului de pat, ce ofera o imagine inedita asupra boltei ceresti. Garsoniera ofera totala independenta fiului proprietarilor, ea beneficiind si de o baie si camera de depozitare a garderobei.

Compartimentarea este ingenios gandita pentru aceste doua functiuni, respectiv baie si dressing. Volumul acestor incaperi mascheaza zona nocturna a mansardei, mai exact locul patului, desi dormitorul comunica liber cu restul. Legatura dintre living, birou, destinatiile anexe si dormitor se face prin intermediul unui hol puternic iluminat, care este elocvent atat pentru arhitectura interioara a mansardei, cat si pentru atmosfera ce o emana.

Si la acest nivel se regasesc exigentele cu privire la punerea in opera a finisajelor, in alegerea stilului mobilierului si a decoratiunilor, dar parca ele apar mai fermecatoare in lumina incredibila a mansardei.

Decorul interior este unitar, elementele care-l definesc fiind accentele de forma, culoare si stil. In acest ansamblu, holurile si spatiile de circulatie corespondente scarii interioare nu au ramas in afara abordarii. Consolele cu oglinzi se disting ca o amprenta discreta, legand parca aranjamentul de la o camera la alta, de la un nivel la altul.

Adela Parvu, Marius Cosma
Arhiva Ideal Decor
×