x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Locuinta cu doua intrari

Locuinta cu doua intrari

de Gabriela Sirbu    |    01 Dec 2005   •   00:00
Locuinta cu doua intrari
ARHITECTURA PENTRU FAMILIE
Ca orice casa, aceasta este pe gustul, dar mai ales pentru necesitatile familiei care o locuieste. Este important de precizat faptul ca norvegienii tin foarte mult la confortul familiei, dar nu neglijeaza niciodata aspectul rentabilitatii unei locuinte. Excesele nu fac parte din caracteristicile nordicilor. Si cand ma refer la exagerarile subliniez pe cele legate de spatiul camerelor, de modul de ambientare si sumele investite intr-o casa in general. Totul este gandit chibzuit pentru o exploatare eficienta pe viitor. Si daca ei isi construiesc case din lemn pentru ca sunt mai ieftine, nu inseamna ca le fac mari de la inceput. Toata casa evolueaza o data cu familia.

Pe masura ce apar copiii, se schimba si aspectul constructiei. Aici este marele avantaj al caselor din lemn: posibilitatea de a recompartimenta interiorul sau de a extinde casa in timp. In casa prezentata locuieste o familie cu trei copii: doi baieti adolescenti si o fetita de varsta scolara. Si cum aici este moda copiilor independenti imediat ce au implinit 18 ani, sau chiar mai devreme, parintii s-au gandit la o varianta economica si fiabila, pentru a lasa libertate adolescentilor din familie, dar fara sa-i piarda de sub supraveghere. De aceea au impartit casa in doua. Asa ca, dupa reamenajare, in final, au rezultat de fapt doua locuinte sub acelasi acoperis. Lucru tradat de cele doua intrari tratate diferit ca finisaje si aspect exterior.

MENTALITATE NORDICA

Baietii, in varsta de 16 si, respectiv, 17 ani, s-au mutat in aripa din stanga casei. Corpul nou-adaugat se constituie intr-un interior destul de spatios, cu o singura camera la parter. Intr-un colt al livingului se afla si o chicineta, pentru a le lasa baietilor posibilitatea de a gati singuri, chiar daca mesele principale tot cu parintii le iau. Daca unul dintre adolescenti ocupa parterul, celalalt are la mansarda camera lui. Amandoi au acces la livingul si la baia aflate la parterul parintilor. Foarte agreata de adolescentii de aici si considerata "cool" este scara de incendiu, fixata pe peretele exterior, asta ca sa se poata ajunge la mansarda si pe o alta cale. Adica pe geam.

"Moda" aici este sa nu stai pe capul parintilor daca poti sa-ti iei slujba si sa te intretii singur. E drept ca sistemul economic este atat de bine pus la punct, incat permite si unui copil abia iesit din liceu, lucrand doar cu jumatate de norma, sa se gospodareasca singur, inclusiv cu plata chiriei. Cei care raman cu parintii prea mult timp dupa ce au facut 18 ani nu sunt priviti cu ochi buni. Se merge pe principiul ca fiecare are viata lui si trebuie sa si-o traiasca. De aceea parintii incurajeaza independenta copiilor chiar si cand vine vorba de casa.

ORGANIZARE INTERIOARA
Corpul de casa cu intrarea situata aproape central pe fatada principala, cu garajul pe partea dreapta corespunde locuintei parintilor, unde se afla si camera mezinei. Livingul cu bucataria si o baie de serviciu se afla la parter. Garajul comunica la interior cu bucataria. La etaj (mansarda) sunt trei dormitoare si o camera spatioasa de baie. Dormitorul matrimonial si-a pastrat de la inceput destinatia, dar celelalte doua dormitoare au fost pe rand birou si camera de tineret. Acum, dupa ce baietii au crescut, unul din dormitoare a devenit camera fetitei, iar cealalta camera a fost aranjata pentru oaspeti.
×
Subiecte în articol: casa cameră