La prima vedere o poţi considera căsuţa din poveşti, iar cu cât explorezi mai mult spaţiul exterior şi interior îţi dai seama că este vorba de ceva mai mult. Străjuită de arbori tuia vajnici ce parcă o apără de răuvoitori, căsuţa pe care o vom prezenta în acest număr este situată într-un ansamblu rezidenţial din nordul Bucureştiului.
Pentru că zona în care este construit ansamblul este liniştită, căsuţa ne primeşte cu încredere fără a avea gard decât în porţiunea ce duce spre grădina din spatele casei, iar dacă ne uităm mai atent la obloanele de la ferestre, parcă ne face ştrengăreşte cu ochiul.
ÎN GRĂDINĂ... CA LA MUNTE
Am dorit să explorăm casa din exterior şi pentru a sta de vorbă cu proprietarul ne-am oprit în foişor pentru a savura o cafea în peisajul reuşit al grădinii. Suprafaţa curţii nu este mare, dar este atent proiectată în limita spaţiului disponibil şi amenajată cu bun gust.
Aranjamentul arborilor şi al vegetaţiei, pietrele albe de râu, poteca din dale albe de piatră neregulată, precum şi lemnul folosit atât pentru terasă, cât şi pentru foişor creează un aspect natural de munte. Şi pentru a definitiva acest aspect, proprietarul a dorit un pârâu artificial care să treacă pe sub podeţul foişorului. Susurul apei, brazii argintii şi iarba tunsă aproape spre perfecţiune ne-au sugerat subtil că interiorul este pe măsură.
Intrăm şi constatăm că spaţiul interior este mult mai generos decât părea din afară. Împărţirea camerelor este făcută ca la carte, cu zona de zi la parter şi zona de noapte la un alt nivel. La parter regăsim livingul, bucătăria şi o baie de serviciu, iar la etajul mansardat descoperim două dormitoare şi o cameră de baie.
Designul interior şi amenajările au fost făcute acum trei ani cu ajutorul arhitectului Daniel Popescu. Casa aparţine unui burlac, iar acest lucru se poate constata în stilul de amenajare. Chiar dacă nu întâlnim elemente romantice, imprimeuri florale sau culori pastelate, interiorul nu este rece şi sobru. Aceste efecte sunt contracarate şi spaţiul dobândeşte căldură prin materialele naturale şi cromatica folosită.
CLASIC VS MINIMALIST
Bucătăria este separată de hol şi living prin uşi pliante de lemn cu geam sablat, iar mobilierul de bucătărie este tot din lemn cu accesorii clasice şi electrocasnice negre. Centrala termică este mascată printr-un perete din gips-carton. Masa din lemn iese din standarde prin forma şi înălţimea sa. Aceasta are mai multe funcţionalităţi. Este o insulă cu rol de bar, loc de servit masa şi loc de depozitare.
Pentru a rupe monotonia, corpul de iluminat suspendat deasupra mesei, accesoriile de bucătărie şi scaunele înalte echilibrează balanţa dintre clasic şi modern.
LA GURA ŞEMINEULUI
Zona cea mai îndrăgită de proprietar este livingul, care încorporează şi dining-ul în spaţiul său. Amenajrea este făcută în stil minimalist, cu mobilier simplu, cu forme drepte şi culori neutre. Punctul central al camerei îl constituie şemineul pe gaz, încastrat în perete. În stânga lui, designerul a prevăzut un postament pentru suveniruri construit din marmură, iar în dreapta este aşezat un fotoliu chaise-longue destinat lecturii.
Pe partea opusă, în zona de relaxare, atât cromatica, dar şi materialele folosite întregesc decorul. Canapeaua de colţ, din material textil crem, este una confortabilă şi generoasă, după "cerinţele" unei astfel de zone dedicată relaxării.
Tehnologia de ultimă generaţie nu poate lipsi din casa unui bărbat singur, aşa că televizorul şi sistemul de home cinema sunt prezente, în faţa canapelei bineînţeles. Peretele opus şemineului trebuia să răspundă cu acelaşi efect, aşa că acesta a fost placat cu piatră naturală. Efectul inedit este dat de modul în care sunt montate bucăţile de piatră subţiri cu dimensiuni diferite.
Şi aici corpurile de iluminat suspendate captează atenţia prin forma şi materialul folosit. Pentru evitarea simetriei corpurile de iluminat sunt diferite. Oglinda rezemată de perete, o tendinţă în designul de interior care de 3 ani încoace prinde foarte bine, reflectă cu nonşalanţă zona bucătăriei. Decoraţiunile, nu foarte multe la număr, au rolul de a oferi personalitate spaţiului, iar accentele colorate conferă dinamism şi vitalitate.
Spaţiul este gândit în aşa fel încât să asigure pe lângă un design deosebit şi o bună funcţionalitate. Zonele sunt bine delimitate, iar stilul şi cromatica sunt folosite în mod uniform în toată casa. Naturalul conlucrează cu materialele moderne dând naştere unei amenajări actuale şi totuşi clasică.
ZONA DE NOAPTE
Dormitoarele sunt mansardate, dar pentru a profita de mai multă lumină, dar şi de peisajul de afară, proprietarul a dorit construirea unor ferestre de unde se poate admira grădina. Culorile folosite sunt naturale, ca şi în living. Nuanţele de crem şi wenghe contrastează într-un mod extrem de echilibrat. Pentru a crea mai multă spaţialitate uşile dressingului sunt din oglindă fumurie cu dungi orizontale sablate.
BAIE CA UN SALON DE SPA
Camera de baie este foarte generoasă şi luminoasă, permiţând o cadă cu hidromasaj pe colţ. Pereţii au fost placaţi cu piatră de culoare deschisă, iar obiectele sanitare sunt dintre cele mai moderne. Se remarcă lavoarul rotund şi bateria încastrată în perete. Formele şi cromatica creează un aspect rafinat al băii ce se află în concordanţă cu restul casei. Dacă tonurile principale sunt deschise, accentul este dat de culoarea închisă a dulapurilor pentru accesorii şi a coşurilor de rufe. Fereastra mansardată este unul din atuurile băii, fiind o soluţie des întâlnită, mai ales la construcţiile noi.
Citește pe Antena3.ro