x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Locuinţă de vacanţă în judeţul Vâlcea

Locuinţă de vacanţă în judeţul Vâlcea

de Georgiana Teodorescu    |    21 Aug 2010   •   00:00
Locuinţă de vacanţă în judeţul Vâlcea

Casa prezentată în proiectul de astăzi a fost gândită pentru a fi amplasată un teren aproape plan, de 1.600 mp, într-o zonă turistică în devenire din judeţul Vâlcea.

Are o suprafaţă desfăşurată de 430 mp+95 mp (pod circulabil), este o casă de vacanţă pentru 2-4 familii şi va beneficia de un confort termic deosebit, cu pierderi extrem de mici de căldură iarna şi răcoroasă vara, consumurile energetice minime.
Suprafaţă construită la sol = 234,00 mp, Suprafaţă utilă = 315,00 mp

DESPRE FUNCŢIUNE ŞI STIL
Alcătuirea volumetriei şi a faţadei încearcă să regăsească tradiţia şi specificul arhitecturii noastre clasice, căpătând un aspect de Han turistic, căci prin dispunerea spaţiilor, constucţia se poate transforma la cererea beneficiarilor în pensiune).
Funcţional, planimetria este diferenţiată pe zone: la parter, un apartament de 169 mp spaţiu util, pentru proprietari, în care sala fitness, biroul, centrala de ventilaţie pe lemne şi cămara ocupă un spaţiu important. La etaj, zona dormitoarelor deservite de băi proprii şi o bucătărie cu spaţiu de luat masa, are intrare separată şi funcţionează independent, putând lua funcţiunea de spaţiu de cazare în regim de pensiune completă.
Pereţii de faţadă, cu lucarne generoase, prin culoarea lor mai închisă scot în evidenţă ancadramentele contrastante ale ferestrelor.

DESPRE LOCUINŢA PASIVĂ, DATE ŞI NORME TEHNICE
Având nevoie de doar 15-16 kWh/m2 pe an, sau echivalentul a maximum 1,5 mc de gaz natural sau 1,5 litri de păcură/ un mp de suprafaţă de încălzit pe an, casa întruneşte în bună parte condiţiile unei locuinţe pasive: conţine o anvelopă exterioară foarte bine izolată termic, ferestre termopan în trei foi, pe tâmplărie de lemn stratificat, precum şi un sistem de ventilaţie mecanic integrat, care elimină aerul viciat din clădire şi îl trece printr-un schimbător de căldură; acesta recuperează o parte a energiei termice (ca cea care provine de la corpurile de iluminat, corpul uman şi de la aparatele electrocasnice), transferând-o, în anotimpul rece, către aerul proaspăt ce intră de afară în locuinţă.

Atât pentru economia în funcţionare cât şi pentru căpătarea unei independeţe energetice, pentru încălzirea, dar şi răcirea casei se folosesc şi surse de energie neconvenţionale: pompă de căldură, care funcţionează fără combustibil şi consumă doar curent electric, precum şi panouri solare cu serpentină şi fotovoltaice.
Pe structură de cadre şi planşee b.a., această construcţie are pereţii interiori (despărţitori) din bârne de stejar, iar cei exteriori hibrizi (sandwich) de 50 cm grosime şi anume: bârne stejar + polistiren extrudat + BCA). Planşeele, peste parter şi parţial peste mansardă sunt, de asemenea alcătuite din trei straturi (vezi secţiune).


● Arh. Florin Aurel ţenescu
● tel: 021.636.77.56; 0722.161.067; 074.007.8882

×
Subiecte în articol: proiect de casă