Locuinţa duplex prezentată astăzi, de dimensiuni medii şi concepută pentru o familie cu 1-3 copii, nu-şi propune să epateze printr-o arhitectură extravagantă sau futuristă, prin alegerea unor materiale supermoderne sau culori frapante.
Este o casă funcţională, echilibrată, cu o arhitectură modernă şi rafinată. Materialele de construcţie şi finisajele propuse pentru punerea în operă a proiectului vor fi de foarte bună calitate şi în întregime autohtone.
Principiile de bază care au preocupat arhitectul în conceperea acestei locuinţe au fost: economie, durabilitate şi independenţă energetică. Construcţia este de asemenea o casă ecologică. Din punct de vedere al fluxului funcţional la interior, totul se desfăşoară pe trei niveluri: parter, etaj şi mansardă.
Cu un plan de o formă geometrică neregulată, parterul desfăşoară zona de zi, etajul pe cea de noapte, iar mansarda un spaţiu de relaxare şi hobby.
DETALII DE FUNCŢIONARE
Realizată la un preţ mediu, această locuinţă nu beneficiază complet de utilităţi (de apă potabilă, gaze şi canalizare), ci doar de curent electric, deci va fi semiautonomă din punct de vedere energetic.
Astfel, parte din curentul electric este asigurat, pe toată durata anului, de panouri solare fotovoltaice, amplasate pe acoperişul în şarpantă şi orientate spre sud. Încălzirea acestei locuinţe se va face cu ajutorul unei instalaţii cu pompă de căldură, ce foloseşte energia geotermică, formulă deja folosită la noi în ţară.
Asigurarea apei calde menajere (baie şi bucătărie) are ca sursă atât panourile solare cât şi energia geotermică. Se poate folosi de asemenea o centrală termică cu lemne ca şi combustibil. Alimentarea cu apă potabilă a imobilului se face printr-un puţ forat la aprox. 60 m, ce asigură o apă curată, fără bacterii.
Apa va fi scoasă cu ajutorul unei pompe submersibile ce va lucra pe un hidrofor pentru menţinerea unei presiuni constante şi care va asigura un consum mediu zilnic de 30-40 litri de persoană.
Apele menajere rezultate din activităţile casnice vor fi evacuate într-o staţie de epurare (autohtonă) din care rezultă o apă purificată, ce se va deversa pe spaţiul verde sau grădină, pe terenul de 2.000 mp.
Cheltuielile suplimentare (aprox. 20%) pentru instalaţiile susmenţionate, vor fi amortizate în aprox. 5 ani, funcţie de corectitudinea şi respectarea instrucţiunilor de folosinţă.
Citește pe Antena3.ro