IDEI SPECIALE
Parintele Nicolae Necula, preot, profesor, doctor si decan al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, ne vorbeste despre acest subiect
Icoana, asa cum stim, este un semn al prezentei lui Dumnezeu sau al sfinteniei, fie in biserica, fie in casele noastre, de aceea ea trebuie sa aiba un loc deosebit. In biserica, icoanele sunt obiecte de cult si au ordine bine stabilita prin Erminie. In cazul casei, trebuie sa o asezam intr-un loc deosebit, in general pe un perete sau intr-un colt care este orientat spre rasarit. Aceasta este pozitia cea mai corecta a unei icoane intr-o casa.
Daca, asa cum am vazut la multe familii, exista posibilitate sa pui mai multe icoane si spatiul permite, putem sa facem si un minialtar la care sa ne putem ruga. Rasaritul este locul spre care ne orientam in rugaciune. In gandirea sfintilor parinti, mantuirea vine de la rasarit. Hristos este rasaritul cel de sus. Asa cum soarele rasare si lumineaza pamantul si ne aduce bucurie si caldura, tot asa, mantuirea vine de la soarele dreptatii, care este Dumnezeul nostru. De aceea, indreptam si icoanele, si bisericile cu altarul spre rasarit, ca atunci cand credinciosii se inchina sau participa la slujba sa fie cu fata spre rasarit.
ALTAR IN CASA
Daca, asa cum am vazut la multe familii, exista posibilitate sa pui mai multe icoane si spatiul permite, putem sa facem si un minialtar la care sa ne putem ruga. Rasaritul este locul spre care ne orientam in rugaciune. In gandirea sfintilor parinti, mantuirea vine de la rasarit. Hristos este rasaritul cel de sus. Asa cum soarele rasare si lumineaza pamantul si ne aduce bucurie si caldura, tot asa, mantuirea vine de la soarele dreptatii, care este Dumnezeul nostru. De aceea, indreptam si icoanele, si bisericile cu altarul spre rasarit, ca atunci cand credinciosii se inchina sau participa la slujba sa fie cu fata spre rasarit.
DIRECT DE LA SURSA
Este bine sa avem icoane in toate camerele?
Da, este bine sa avem icoane in toate camerele, si in camera de lucru, si in dormitoare, si in bucatarie, fiindca, asa cum spune Biblia, sunt o prezenta a lui Dumnezeu care parca ne vegheaza altfel cand avem icoana langa noi.
Care este icoana ocrotitoare a casei, a familiei?
In general, ocrotitoarea familiei si icoana cea mai prezenta in casele credinciosilor este icoana Maicii Domnului. Este prin excelenta Maica si ocrotitoarea noastra, a tuturor. Asa cum mama ne ocroteste pe noi copii, la fel Maica Domnului ne ocroteste pe toti care suntem fiii sai.
Dar tot asa de prezenta este icoana Sfantului Ierarh Nicolae, mai ales pentru ca el este considerat patronul copiilor, fiindca el a facut minuni chiar de copil si de aceea a primit si calitatea de ocrotitor al copiilor.
De ce se obisnuia punerea unui stergar pe icoana? Dar busuiocul?
Stergarul nu are o semnificatie religioasa. In general se asaza o cusatura de mana, o lucrare de artizanat de exceptie. E pur si simplu o podoaba ce se adauga ca sa ii dea insemnatate si frumusete. Intalnim foarte adesea si busuiocul pus la icoana.
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat Ne si intreaba credinciosii ce facem cu busuiocul care se ia de la biserica imbibat cu agheasma, fiind si floarea care se foloseste cel mai mult in slujbele noastre de sfintire, capata si ea aceasta incarcatura harica, sfintitoare, si se pune tot langa icoana.
Citește pe Antena3.ro
Candela trebuie asezata langa o icoana?
Bineinteles ca ar trebui ca fiecare casa sa aiba o candela, la icoana principala sau in camera principala a casei. Acum exista si sistemul acela electric care iti da senzatia ca este o luminita permanenta. Lumina este un semn al prezentei lui Dumnezeu, lumina mantuirii.
Dar daca arde cu ulei, este mai aproape de practica bisericeasca, pentru ca este ca un fel de jertfa pe care o aducem. Uleiul este o materie de jertfa ce arde in cinstea lui Dumnezeu.
Daca asezam mai multe icoane pe un perete, exista o ordine anume?
Nu este neaparat o ordine stabilita de cineva, dar o putem stabili in functie de insemnatatea icoanelor. Vom aseza in zonele de sus icoana Mantuitorului si a Maicii Domnului, icoana sfintei treimi daca o avem, fiindca acestea sunt cele mai importante, si apoi, in ordinea importantei sfintilor, le asezam de sus in jos: Sfintii apostoli, proorocii, ierarhii, cuviosii, marturisitorii (cam cum este ordinea in biserica, cam asa o urmam si acasa).
RELIGIE LA BIROU
Cat de important este sa avem icoane in casa? Dar in birou sau masina?
Icoana este o prezenta harica ce nu ne poate aduce decat binecuvantare si creeaza o atmosfera de respect in casa. Cand vezi o icoana, te abtii de la a spune o vorba rea, de a scapa o injuratura, de a avea o comportare necuviincioasa. Fereste casa de rele, te indeamna sa mai spui o rugaciune, sa te gandesti la lucrurile frumoase, este un motiv de educatie.
Icoanele primite in dar sau cele cumparate de la mesterii artizani trebuie aduse la biserica pentru sfintire?
In general se spune ca icoana trebuie sa o primesti in dar. Dar tot atat de folositor este si daca o cumperi tu. Este regula generala ca toate icoanele, indiferent de unde provin, sa fie sfintite. Ea capata caracter de icoana, de obiect de cult la care ne inchinam numai daca o sfintim. Se rosteste o rugaciune speciala pentru sfintire si se stropeste cu apa sfintita. In teologie spunem ca o icoana (chiar daca este facuta sa arate ca o icoana), daca nu e sfintita, e tablou religios. Incarcatura harica o primeste prin actul sfintirii.
Este adevarat ca acela care picteaza icoana trebuie sa fie barbat, care sa tina posturile si sa respecte traditiile religioase?
Nu neaparat barbat. O icoana o face oricine este talentat. Sigur ca e de dorit ca persoana care face un lucru sfant sa aiba o viata mai deosebita, ca a unui crestin asezat, sa stie ce este postul, ce este rugaciunea si, daca insoteste talentul cu rugaciunea, darul este mai mare⦠din respect pentru ceea ce face.
RESPECT FATA DE TRADITII
De Craciun, am vazut in unele case icoana asezata sub bradul impodobit. De ce?
De obicei este icoana Nasterii Domnului, ca o prezenta speciala pentru Sarbatori. Iar steaua din varful bradului semnifica steaua Bethleemului, luceafarul cel de seara care vesteste venirea Mantuitorului pe lume. Increstinam astfel bradul, care nu este un obicei crestin, ci este o traditie populara.
Bradul este un simbol al vietii, nu-si lasa frunzele niciodata, e mereu verde. As putea spune ca este chiar un simbol al invierii. Este o mare diferenta intre sarbatoarea in sine si traditiile populare legate de ea. De exemplu, Anul Nou este un obicei pagan, dar nu exista om care de Anul Nou sa nu sarbatoreasca Revelionul. Practic increstinam un eveniment pagan, o petrecere ce nu are nimic bisericesc in ea.
Impodobirea casei cu vasc in preajma Sarbatorilor are vreo semnificatie religioasa?
Impodobirea casei cu vasc este exact din seria traditiilor populare, nu are nici o semnificatie religioasa. La romani exista o gramada de astfel de traditii ce au coexistat o data cu viata religioasa crestina. Noi le-am mostenit de la pagani, de la romani, nu le-am desfiintat, le-am tolerat, sarbatorile crestine s-au suprapus peste ele si coexista, iar oamenii le dau uneori semnificatii religioase.
SFATUL DESIGNERULUI
|
Indiferent de casele pe care le avem, icoana este indispensabila. Fie ca va reamenajati casa, fie ca va construiti una noua, gasirea locurilor potrivite pentru asezarea icoanelor are o importanta deosebita si este in legatura directa cu dogmele si semnificatiile religioase.
Georgiana.Teodorescu |