x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Lumină fluorescentă în corpuri moderne de mobilier

Lumină fluorescentă în corpuri moderne de mobilier

de Georgiana Teodorescu    |    22 Aug 2009   •   00:00
Lumină fluorescentă în corpuri moderne de mobilier

Ambianţa unei încăperi poate fi schimbată foarte uşor cu ajutorul luminii. Este cel mai simplu şi la îndemână mod de a face trecerea de la o atmosferă formală la una intimă, de la una sobră la una caldă. Datorită intensităţii şi direcţiei de iluminare, puteţi să manipulaţi interiorul unei camere şi să îi schimbaţi întru totul aspectul.

Astăzi vă propunem o specie hibrid de corpuri de iluminat înglobate în silueta mobilierului, ca un concept nou propus de firma germană Gera. Acest sistem de iluminat utilizează în exclusivitate lumina fluorescentă, datorită consumului mic de energie electrică, a durabilităţii prelungite şi mai ales datorită intensităţii luminoase mai puternice decât în cazul celor cu halogen.

Pentru o bună susţinere a conceptului promovat, compania şi-a dezvoltat propria gamă de mobilier pe care să aplice sistemul inovator de iluminare. Materialele utilizate aici sunt şi ele ieşite din standard: aluminiu anodizat, sticlă finisată şi gravată cu laser, materiale sintetice procesate cu echipamente de ultimă generaţie. Pentru asamblare este utilizat un adeziv special, foarte rezistent, sau minimul necesar de piese pentru montaj.

Firma a fost înfiinţată în 1994 de Hening Pölitz. Lucrările importante pe care le-a realizat au fost în colaborare cu designeri de renume, acestea fiind de o complexitate ridicată, ceea ce i-a adus recunoaşterea ca lider în industria corpurilor de iluminat.

Geometria ortogonală este favorizată aici celei organice din motive tehnice, manopera unor corpuri de iluminat cu geometrie circulară fiind mult mai dificilă şi mai scumpă. Însă pentru proiecte complexe firma poate realiza piese-unicat, cu forme inedite, care să mulţumească beneficiarul.

UTILIZARE ÎN LOCUINŢĂ
Aceste corpuri de iluminat pot fi postate atât în dulapuri, dressing-uri, holuri şi spaţii de depozitare, unde cerinţa de lumină uniformă şi intensă este mare, cât şi în zonele de centru de interes ale locuinţei, ca unealtă de personalizare. Astfel, o simplă poliţă se poate transforma într-un blat semitransparent cu un program încorporat care generează peste 2,5 milioane de combinaţii de culori puteţi foarte uşor să vă setaţi atmosfera preferată. Programul vă permite modificarea intensităţii, paletei de culori şi vitezei de schimbare a culorilor. 

 

Pentru bucătărie se propun rafturi din geam cu sistem de iluminat la bază. Blatul este rezistent, special creat pentru depozitare şi poate fi curăţat cu uşurinţă. În bibiliotecă, blatul propus are la mijloc un corp de iluminat care nu afectează însă capacitatea de susţinere a unui vraf de cărţi, un obiect de decor sau a unor fotografii în ramă. Acest blat este utilizat şi în baruri şi restaurante, rezistenţa şi puterea de iluminare fiind foarte apreciate în astfel de amenajări. Fuziunea dintre un suport de prosop şi un corp de iluminat poate fi curioasă pentru mulţi, dar cei de la Gera au utilizat toate accesoriile din baie pentru a crea corpuri de iluminat creative şi funcţionale.

Inventivitatea şi multitudinea de teste tehnice realizate în atelierele firmei nemţeşti au dus la micşorarea în toate cazurile a dimensiunilor corpurilor de iluminat ataşate blaturilor. Astfel, tubul fluorescent T2 este înglobat în rama subţire a blatului şi printr-o fantă de 3 mm luminează sticla estompat, pentru o atmosferă intimă.

SISTEMUL GROOVE
Ca alternativă la gama principală de produse, s-a lansat o soluţie aplicabilă mobilierului deja existent. Ea se bazează pe corpuri de iluminat filiforme aplicate pe muchia mobilierului cu scop pur estetic. Acest dispozitiv are mai multe trepte de intensitate şi mai multe culori pe care le puteţi schimba cu ajutorul unei telecomenzi. Aplicarea acestuia se face cu ajutorul unui adeziv special care nu lasă urme pe suprafaţa mobilierului în urma dezlipirii.

BLAT AJUSTABIL
Sistemul de iluminat cu neon şi ecran de protecţie ajustabil oferă trei opţiuni diferite de material: metal, sticlă şi ecran decorativ personalizat. Acesta este utilizat atât pe post de blat de depozitare, cât şi pentru direcţionarea luminii în diferite unghiuri, făcând o rotaţie de 180 de grade. Pe cât de funcţional este, pe atât de relaxant, moderarea luminii fiind realizată în funcţie de preferinţe.

SFAT
Iluminatul artificial este vital pentru activităţile zilnice întreprinse. Fie că este vorba despre birou, bucătărie, bibliotecă, laborator, un sistem bine studiat permite continuarea activităţilor nestingherit după lăsarea serii. E bine să cereţi sfatul oamenilor autorizaţi despre modul de utilizare a produselor chiar în magazinul din care le achiziţionaţi şi să citiţi datele tehnice pentru o folosire corectă şi sănătoasă.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta