x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Lumini cu forme brute şi tehnologie de ultimă generaţie

Lumini cu forme brute şi tehnologie de ultimă generaţie

de Georgiana Teodorescu    |    04 Apr 2009   •   00:00
Lumini cu forme brute şi tehnologie de ultimă generaţie
Sursa foto: www.tekna.be/

DESIGN CONTEMPORAN CU INSPIRAŢIE DE SECOL XIX Căutaţi un stil mai vechi, dintr-o lume clasică deja apusă, un design reinterpretat în acest secol al schimbărilor rapide?



lasicul provance, casele de tip american, cele din lemn de inspiraţie austriacă au avut mereu un numitor comun: materiale naturale şi forme dintre cele mai simple. Iar dacă mulţi consideră că aceste criterii de amenajare nu cer studii aprofundate de design, nouă ni s-a părut deosebită abordarea colecţiei Nautic, care a transformat o linie industrială de corpuri de iluminat într-una artistică.

NUME ŞI CONCEPT

Tekna este firma producătoare pentru linia Nautic, o colecţie de elemente de iluminat autentice, realizate din material pur precum: bronz, cupru, fontă şi alamă. Principiul din care s-a născut este dorinţa de a crea o imagine emblemă pentru firmă, prin piese uşor de remarcat, reconoscibile. Cercetarea de mai mulţi ani a acestora a dus la un rezultat eclectic, la un stil original puternic, care lucrează pe forme antice, păstrând caracteristicile acelor elemente, însă adaptate uzului contemporan, respectând standardele şi cerinţele de astăzi asupra finisării şi necesităţilor tehnice.

CREATIVITATE ŞI INDEPENDENŢĂ

Inspiraţia a venit din aria utilajelor vechi, a trenurilor cu compartimente luxoase, cele de călătorie-voiaj, a vapoarelor de croazieră din secolul al XIX-lea. S-au căutat apoi ateliere de manufacturiere care să realizeze manual aceste obiecte prototip, cu cea mai mare consideraţie pentru finisaje şi detalii.

Rezultatul final învinge prin expresivitate multe dintre gamele de corpuri opulente de pe piaţă, aducând, de asemenea, simplitatea şi funcţionalitatea în prim-plan. Aceste corpuri de iluminat sunt susţinute de două avantaje: nu sunt pretenţioase ca utilizare şi se pot preta tuturor stilurilor şi spaţiilor în care sunt expuse. Formele pe care aceştia le promovează sunt simple: sfere, paralelipipede şi piramide, toate din sticlă incoloră, cu structură de metal. Culorile diferă doar ca şi culoare naturală a metalului, din care sunt fabricate, nici unul dintre articole nefiind vopsite. De cele mai multe ori, geometria corpurilor se mulţumeşte să îmbrace bulbul luminos, fără alte detalii, aplicaţii sau desene suplimentare. Această imagine clară a produselor poziţionează designul lor în aria corpurilor uzuale, utilizabile în orice context datorită funcţiei, nu compoziţiei decorative. Ele sunt de obicei suspendate, aplicate pe perete sau prezintă un suport cu înălţimii variate. Există tipuri diferite de lumini pe care aceste corpuri le pot elibera, sunt cele decorative (lumină difuză prin faţade de sticlă translucidă, lumină dispersată prin faţete fragmentate, lumină direcţionată prin capsule semiînchise, lumină punctuală prin înşiruirea mai multor becuri pe o bară de metal) sau pur funcţionale (bec cu suport din metal, abajur de sticlă cu balon cu filament, neon cu terminaţii din metal).

 Locuinţele cu arhitectură burgheză, Provance sau Country utilizează ca un specific al stilului acest tip de lampă nonostentativă pentru a lumina întreaga reşedinţă. Dispunerea acestora nu perturbă lipsa de formalitate a casei, intrigă mai mult la un design simplu şi rafinamentul indus este mai mult potenţat. Folosite la exterior, ele devin protagonistele spaţiului amenajat, prin deservirea clară şi categorică a scopului pentru care au fost create, acela de a pune în valoare elementele de mare impact decorativ.

VARIETATE DE FORME

Corpurile de iluminat ce compun colecţia Nautic au împrumutat forme dintre cele mai diferite: unele - forma căştilor vechi de protecţie subacvatică a scafandrilor, altele - imaginea rigidă a unor ţevi groase ce compuneau motoarele trenurilor de altădată, forma amuzantă a lampadarelor des utilizate în spaţiul rural pe bază de gaz sau a unor cutii poştale. Toate însă sunt atent prelucrate şi cu o grijă maximă pentru detalii şi funcţionarea perfectă.

CLAR

Formele pe care aceştia le promovează sunt simple: sfere, paralelipipede şi piramide, toate din sticlă incoloră, cu structură de metal. Culorile diferă doar în funcţie de culoarea naturală a metalului din care sunt fabricate, nici unul dintre articole nefiind vopsite. De cele mai multe ori geometria corpurilor se mulţumeşte să îmbrace bulbul luminos, fără alte detalii, aplicaţii sau desene suplimentare. Această imagine clară a produselor poziţionează designul lor în aria corpurilor uzuale, utilizabile în orice context datorită funcţiei, nu compoziţiei decorative.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta