x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Lupta inteligent impotriva tantarilor

Lupta inteligent impotriva tantarilor

de Catiusa Ivanov    |    29 Iun 2006   •   00:00
Lupta inteligent impotriva tantarilor

NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Romanii platesc anual taxa de "detantarizare"
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Romanii platesc anual taxa de "detantarizare"

O data cu venirea caldurii, tot poporul tantaresc se trezeste la viata. Conform Hotararii de Guvern nr. 690/1995, Consiliul Local al Municipiului Bucuresti trebuie sa coordoneze actiunea de dezinsectie si deratizare, de pe raza municipiului Bucuresti. In urma acestei hotarari de guvern, municipalitatea a organizat o licitatie, in urma careia a incheiat un contract cu firma 3D Romania. Ana-Maria Toma, responsabil de relatiile cu presa, in cadrul Primariei Capitalei, declara ca "aceasta firma are obligatia de a se ocupa de serviciile de detantarizare" care vizeaza urmatoarele obiective: aliniamente stradale, cimitire, lacuri, parcuri, gradini si alte spatii verzi de pe domeniul public, dar si casa scarii in cazul Asociatiilor de proprietari/locatari. Sa nu va ganditi ca este o actiune de binefacere. Fiecare cetatean plateste in fiecarea an o taxa de "detantarizare".

Pentru anul 2006, municipalitatea impreuna cu firma 3D Romania au stabilit un program de dezinsectie care prevede sase treceri, pentru fiecare obiectiv in parte. Aplicarea insecticidelor se face in prezenta gardienilor publici, pe spatiul public, iar in cazul asociatiilor de proprietari, in prezenta administratorilor. Administratorii care se opun operatiunii de dezinsectie vor fi amendati cu sume cuprinse intre 50 si 10.000 RON. In cazul in care administratorul constata ca cei de la dezinsectie nu si-au facut treaba corespunzator, are posibilitatea de a refuza semnarea bonului de confirmare a efectuarii prestatiei. Societatea nu va fi platita pentru serviciile care nu prezinta acest bon. Daca aveti probleme cu tantarii, in zona in care locuiti, aveti posibilitatea sa solicitati gratuit un tratament de dezinsectie.

Chiar daca primariile ar trebui sa se ocupe de starpirea tantarilor, acest lucru nu se intampla, sarcina de a lupta impotriva acestor insecte revenindu-le tot cetatenilor. Iata cateva solutii:

PLASE PENTRU TANTARI


Este una dintre cele mai vechi si mai eficiente metode de combatere a tantarilor. In momentul de fata se gasesc trei tipuri de plasa pentru tantari. Primul tip se refera la clasica plasa din plastic, care se gaseste in mai toate magazinele, la sul si se monteaza la fereastara cu ajutorul pionezelor sau a unor cuisoare foarte mici. Pentru acest produs platiti in jur de 3 RON/mp. Nu este foarte avantajos deoarece, o data montat, nu mai poate fi dat jos pentru a fi curatat si impiedica accesul la fereastra.

Al doilea tip sunt plasele de tantari cu rama fixa. Acestea sunt asemanatoare unei ferestre si se monteaza in balamale, pe partea exterioara a ferestrei. Au ca avantaj accesul nelimitat la fereastra si faptul ca pot fi scoase din balamale si spalate. Pentru achizitionarea acestui produs platiti intre 15-40 euro/mp.

Ultimul, dar si cel mai nou produs in domeniu, reprezinta rulourile pentru tantari. Acestea se monteaza la exteriorul ferestrei si au un dispozitiv care permit ridicarea sau coborarea plasei de cate ori se doreste. Singurul dezavantaj al acestei metode este faptul ca nu pot fi inlaturate de la fereastra si curatate. Dupa ce se murdaresc trebuie aruncate si inlocuite. Pentru acest produs platiti intre 30 si 45 euro/mp.

APARATE ANTI TANTARI


Aceasta solutie este una dintre cele mai moderne si mai ieftine metode de combatere a tantarilor. Pe piata se gasesc doua tipuri de astfel de produse: dispozitive care functioneaza cu pastile si dispozitive cu rezerva lichida. Aparatele de tantari care functioneaza cu pastile sunt ceva mai ieftine decat cele care functioneaza cu rezerva lichida, insa au ca dezavantaj faptul ca trebuie sa cumparati si sa schimbati tot timpul pastila (in fiecare seara). Costul aparatului variaza intre 5 si 15 RON, iar pretul unei pastile intre 2.000 si 5.000 de lei vechi. Aparatele cu rezerva lichida au ca avantaj faptul ca o singura rezerva poate fi folosita aproximativ o luna si jumatate, iar noaptea poti dormi cu fereastra deschisa fara a avea probleme cu tantarii. Acest produs poate fi achizitionat cu tot cu rezerva la preturi cuprinse intre 20 si 30 RON. Daca achizitionati rezerva separat platiti in jur de 10-15 RON. Mai nou, a aparut pe piata un dispozitiv de combatere a tantarilor cu ajutorul ultravioletelor. Este un dispozitiv micut care se incarca cu ajutorul razelor solare si tine aceste insecte la distanta cu ajutorul emisiilor de ultraviolete. Are ca avantaj fapul ca poate fi luat oriunde si tinut cu ajutorul unui snur dupa gat. Noaptea functioneaza intre 8 si 10 ore. Pretul acestui produs este de 32 RON.

PRECIZARE
Pe piata gasiti o mare varietate de oferte in aceasta privinta. Predominante sunt sprayurile clasice impotriva insectelor. Acestea nu omoara doar tantarii ci si mustele si puricii. Un mare dezavantaj al acestei solutii este faptul ca nu puteti ramane in camera dupa folosire, iar dupa aproximativ 30 de minute trebuie sa aerisiti incaperea. Pentru aceste produse platiti intre 5 si 10 RON.
Mai nou insa, au aparut sprayuri care nu au miros si pe care le puteti folosi chiar daca stati in camera, iar la final nu mai necesita aerisirea incaperii. Pretul acestor produse variaza intre 10 si 15 RON.
×