Festivalul florii de cireş este, dincolo de semnificaţiile lui tradiţionale, un prilej de a petrece timp împreună cu familia şi prietenii în mijlocul naturii.
Civilizaţia japoneză este una care te uimeşte. După sute de ani, ca să nu spunem mii, ea păstrează tradiţia admirării florilor de cireş. Insulele japoneze au peste 400 de varietăţi de cireşi decorativi.Unele încep să înflorească de la final de ianuarie, în insulele din sud, şi sfârşesc la început de mai în insulele din nord. O perioadă de basm, în care cireşul şi florile sale devin adevărate vedete, aflate în atenţia publicului de pretutindeni.
Practic, grădinile publice unde sunt plantaţi cireşii devin spaţii pentru admirat florile şi există o adevărată bătălie an de an pentru a prinde cele mai bune locuri - ca la un adevărat spectacol. Şi nu trebuie să te afli în Japonia pentru a asista la acest eveniment, pentru că japonezii au dus cu sine tradiţia în întreaga lume.
Alături de ceremonialul ceaiului, Festivalul florii de cireş este una dintre cele mai cunoscute tradiţii.
UN FESTIVAL PENTRU TINERI
Fără să avem o populaţie japoneză numeroasă, Festivalul florii de cireş se ţine ocazional şi la Iaşi, la Cercul de Cultură şi Civilizaţie Japoneză al Palatului Copiilor. Un prilej pentru tineri şi nu numai de a se apropia de natură, de a înţelege aranjamentele florale în general şi pe cele de tip ikebana în special.
Profesorii japonezi care susţin aceste programe de la Palatul Copiilor au mărturisit că au observat cât de mult le plac românilor florile şi au considerat că şansa de a afla cum se realizează aranjamentele florale specific nipone va fi apreciată de public.
UN EVENIMENT CULTURAL
La Grădina Botanică din New York se află 220 de cireşi, a căror perioadă de înflorire se transformă într-un adevărat eveniment cultural: demonstraţii de artă tradiţională japoneză, expoziţii de obiecte specifice şi aranjamente florale.
Numeroşii cireşi de aici formează una dintre cele mai apreciate grădini specifice în care oameni de diverse naţionalităţi, localnici sau doar turişti, se adună pentru a admira frumuseţea şi pentru a înţelege mai bine că floarea de cireş reprezintă momentul în care începe un nou an... în foarte multe domenii ale vieţii la japonezi.
UN STROP DE PRIMĂVARĂ
Ocupaţi cu viaţa de zi cu zi, care ne mănâncă din ce în ce mai mult timp, uităm să admirăm frumuseţea naturii. Trecem pe lângă ea în goana noastră nebună şi pierdem imens în plan spiritual. Ştiu că unii dintre dumneavoastră sunt împotriva importării de motive pentru diverse evenimente cu iz monden şi comercial şi probabil că ceva dreptate aveţi.
Dar ce-ar fi dacă am deschide ochii să vedem că frumuseţea de a trăi înseamnă cu totul altceva? Când aţi admirat ultima oară felul cum se deschide o floare? Nu neapărat de cireş. Când aţi avut răbdare să vedeţi cum o picătură de ploaie atinge o frunză?
Nu, dragii mei, nu este vorba de romantism aşa cum vă gândiţi. Înseamnă, până la urmă, să găseşti în fiecare zi un motiv de a trăi. Şi pentru a vă da seama că trăiţi, trebuie să vă opriţi pentru o clipă şi să priviţi în jur. O să vedeţi că va merita "timpul pierdut". Vă veţi încărca bateriile, veţi fi mai energici şi mai optimişti. Ba chiar vă veţi lua familia şi prietenii şi veţi ieşi în parc. Ca să vedeţi cum vine primăvara. Cu sau fără iz de festival japonez.
UNDE PLANTAŢI CIREŞII?
Evitaţi zonele în pantă, văile adânci şi suprafeţele puternic însorite din zonele sudice. Plantele mici necesită un pic de atenţie până îşi fortifică sistemul radicular, aşa încât să nu existe risc de deshidratare. Tunderile se vor face ocazional. E bine să aveţi la îndemână tratamente antifungice.