x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Mai mult loc in trei camere

Mai mult loc in trei camere

de Adela Parvu    |    01 Sep 2005   •   00:00
Mai mult loc in trei camere
LA BLOC, DAR ALTFEL
Fara desfiintarea masiva a peretilor. Doar o singura camera a fost transformata

Foarte multi dintre cei care locuiesc la bloc se gandesc ca ar putea modifica singuri locuintele cu costuri mici. Dar daca se apeleaza la designeri ori la arhitecti costurile chiar pot fi mult mai scazute decat o initiavita proprie. Avantajul proiectelor specialistilor este acela ca ei folosesc toate spatiile pentru o transformare utila, dar si frumoasa in acelasi timp. De asemenea, ei pot obtine mult mai usor aprobarile necesare de la primarie pentru modificarea zidurilor. O familie din Bucuresti asa a procedat. A vrut sa transforme apartametul lor de trei camere, dar sa nu renunte la peretii care le separa. Au doi copii mici si era nevoie de doua dormitoare, iar livingul se dorea separat fata de bucatarie. Au apelat la arhitectii de la biroul Graphic Studio si acestia le-au oferit o solutie foarte ingenioasa.

TRANSFORMARE SIMPLA


Bucataria americana, adica cea care practic se afla la un loc cu livingul, nu este pe placul tuturor. Noi, romanii, inca folosim foarte mult bucataria si deci mirosul de mancare, aburii se pot imbiba in mobila din camera de zi. Familia din Bucuresti, din acest motiv, a vrut sa nu aiba bucatarie americana.

Arhitectii au lasat cele trei camere asa cum erau, dar debaraua de langa intrarea in casa si camara din bucataria initiala le-au desfiintat. De asemenea, s-a rentat la holul ce facea legatura catre dormitoarele situate in spate. In locul celor doua camarute au proiectat mobilierul pentru bucatarie. Solutia este ingenioasa, pentru ca nu au schimbat nici traseul tevilor pentru chiuveta si aragaz. Daca la inceput tevile erau orientate in sens opus, acolo unde exista peretele ce separa bucataria de camara si debara, ei nu au facut decat sa le modifice foarte putin. Au proiectat un ansamblu de mobilier in gen bar, aragazul l-au prevazut tot in apropierea ferestrei, dar putin mai la dreapta, si totul a devenit un loc perfect pentru gatit si depozitat vase.

In locul unde a fost initial bucataria a fost asezata masa si s-a creat un spatiu ideal pentru sufragerie.

CAMERE LA FEL


Arhitectii au lasat restul camerelor nemodificate ca si dimensiuni. Nu au montat nici tavane false, pentru ca inaltimea acestora era la limita admisa. Dar au reusit sa faca mai mult loc prin proiectarea unui mobilier practic si frumos ca aspect.

Astfel, in camera de zi, pentru ca proprietarii avea multe carti, au creat niste rafturi simple (foto pag. 16 dreapta sus). Pentru asezarea televizorului a realizat o singura piesa de mobila joasa, iar deasupra au prevazut montarea altor rafturi pentru carti. O solutie simpla, extrem de utila, dar si estetica in acelasi timp. La final, in camera de zi a ramas suficient spatiu pentru asezarea canapelei si a fotoliilor destul de mari ca dimensiuni. Proprietarii au ales sa personalizeze livingul cu decoratiuni (covoare, perdele) si tablouri.

DORMITOARE RELAXANTE


Dupa modificarea din zona bucatariei, holul de la intrare catre sasul dintre dormitoare a disparut. Separarea locului sufrageriei de micul holisor ce desparte dormitoarele si face legatura cu baia s-a facut printr-o usa culisanta (foto pag. 19 dreapta jos). Spatiile dormitoarelor au fost bine impartite. Cel matrimonial a fost strict mobilat, dar totul a fost realizat pe comanda dupa proiectul arhitectilor. Patul simplu, cu doua noptiere si dulapul mare cu usi culisante si un mic raft pentru carti au fost suficiente pentru aceasta camera.

Cei doi baieti ai familiei impart celalalt dormitor. Ca sa aiba si loc de joaca, s-a ales un pat extensibil situat pe o latura a camerei, iar pe cealalta parte, mobilierul pentru haine si loc pentru modificarea in timp si realizarea a doua birouri. Tot spatiul a fost folosit astfel incat sa existe si loc de joaca pe mijlocul camerei. Daca mobila este destul de sobra, alb cu negru, pentru inveselirea camerei s-a folosit un material frumos pentru realizarea perdelelor si a cuverturii de pe pat. De asemenea, a fost ales si un covor moale si colorat de pus pe jos.

Pentru ca au avut proiectul si aprobarile de la primarie, lucrarile au fost repede realizate. Costurile au fost stiute imediat dupa realizarea proiectului si asta i-a ajutat pe proprietari sa cheltuiasca cat isi permiteau. In numai doua luni locuinta de trei camere a fost amenajata, iar rezultatul vorbeste de la sine.

In fosta bucatarie este acum sufrageria, iar bucataria in locul vechii debara si a camarii

Sufrageria se afla in locul fostei bucatarii. Dar impreuna cu aceasta este separata de celelalte camere. Pentru ca la intrarea in casa se vede imediat aceasta zona, arhitectii au prevazut rafturi si mobilier bine incadrat in spatiul disponibil. Rafturile sunt excelente pentru expunerea obiectelor, iar dulapurile joase, pentru vesela

Mobilierul din camera copiilor poate fi adaptat pentru crearea a doua locuri de studiu. Deocamdata, acest loc este folosit pentru asezarea jucariilor. Patul extensibil si aici pot dormi ambii copii

Dormitorul parintilor este simplu mobilat, dar eficient. Toate lucrurile sunt la indemana, iar dulapul de haine este foarte incapator, fiind pe inaltimea camerei

Din sufragerie se ajunge in holul mic dintre dormitoare. Pentru a se castiga spatiu, aici a fost montata o usa culisanta asortata cu mobila. In dulapul din imagine, opus ferestrei din sufragerie, este ascuns frigiderul
×
Subiecte în articol: camere