Fie că ne dăm sau nu seama, la fel ca în modă şi muzică, în amenajările interioare de astăzi se manifestă puternic tendinţe ale unui stil de mult apus. Elementele specifice anilor ’60-’70 se întorc în forţă în 2008, pentru un aer nostalgic şi un plus de strălucire dat locuinţelor.
Influenţe subtile în stilul contemporan
Fie că ne dăm sau nu seama, la fel ca în modă şi muzică, în amenajările interioare de astăzi se manifestă puternic tendinţe ale unui stil de mult apus. Elementele specifice anilor ’60-’70 se întorc în forţă în 2008, pentru un aer nostalgic şi un plus de strălucire dat locuinţelor.
Când ne gândim la cuvântul retro din perspectiva amenajărilor interioare trebuie să avem în minte imaginea locuinţelor în stilul anilor ’60 şi ’70. Retro şi-a creat în lumea design-ului o imagine unică, bazându-se pe tendinţe care nu convin uzualului, obişnuitului, clasicului. Acest stil nu are nevoie de obiecte scumpe pantru a realiza un interior original, ci doar de elemente simple în culori vii, cu o tentă personală în ele.
Istoric
Termenul derivă din prefixul latin “retro”, însemnând “în spate, în timp trecut, ceva retrogradat şi reeditat”. Acest stil ia avânt după perioada celui de-al doilea război mondial, când ţări ca Germania, Franţa şi Anglia hotărăsc să ajute dezvoltarea industriei producătoare de mobilier, cu scopul reînvierii locuinţelor şi implicit a oraşelor. Cu sprijinul financiar acordat de guverne, decoratorii şi arhitecţii vremii lansează un aflux de idei noi, concepte avangardiste şi prototipuri de piese de mobilier, care marchează momentul în istorie şi îi consacră.
Elemente specifice
Mobilierul caracteristic acelei perioade este cel din plastic, în cele mai variate forme şi culori. Sunt utilizate canapele şi fotolii de mici dimensiuni, cu forme rotunjite. Stilul retro este cunoscut pentru utilizarea printurilor aplicate pe pereţi. Dacă pereţii sunt albi sau în culori neutre, pe ei se pot aplica cu uşurinţă printuri sau autocolante cu model floral, geometric sau abstract, acestea realizând o atmosferă optimistă şi entuziastă. Roşul este culoarea favorită a acestui stil, majoritatea locuinţelor din anii ’60 utilizând-o, prin plasarea în spaţii a unor accente cu rol de centre de interes. Un covor roşu aprins, o lampă cu o lumină roşie, un tablou roşu, un perete roşu pot anunţa stilul retro în orice interior. Accesoriile disco în decorarea locuinţelor fac parte din elementele specifice acestui stil: instalaţii de iluminat, faimoasele globuri placate cu bucăţi de oglindă, postere cu vedete ce generează o atmosferă adolescentină şi pozitivă. Accesoriile personalizate au fost la mare căutare atunci. Fotografi faimoşi precum Ansel Adams şi Diane Arbus au fost în vogă pentru portretele de familie realizate, poze abstracte sau groteşti, fotografii cu peisaje, elemente ce au rămas embleme ale acestui stil în timp. Biciclete vechi dispuse în holul de la intrarea în locuinţă sunt accesorii des utilizate în stilul retro, mai ales în ţări ca
Olanda, Belgia şi Franţa. Elemente pentru bucătărie
Elementele pentru bucătărie, utilizate ca decoraţiuni în aria retro, sunt: vase din lut, tacâmuri în forme ciudate, accesorii din plastic colorat, canistre vechi pentru făină, ceai şi cafea, halbe smălţuite, păstrate din perioada razboiului, scrumiere din geam colorat, statuete vulgare. Cel mai cunoscut artist în domeniul graficii şi publicităţii din acea perioadă este americanul Andy Warhol, cu celebrele fotografii “Supa Campbell” şi tablourile realizate în cinstea actriţei Marilyn Monroe, considerate astăzi adevărate capodopere. Cele mai utilizate produse în decorarea locuinţelor în stil retro, caracteristice pentru nordul Europei, în ţări ca Suedia, Danemarca şi Norvegia, sunt cele second hand, vândute în bazare şi în târguri de vechituri, şi mai apoi recondiţionate.
Ca elemente de finisaj, podelele din piatră şi ţiglă erau foarte populare, folosindu-se motive mozaicate, în formă de tablă de şah şi forme geometrizate, peste care se aşezau mai multe covoare divers colorate. Ca soluţii de efect erau utilizate materiale lucioase din vinilin şi piele tratată cu lac, tapiseria mobilierului devenind de multe ori piesa de rezistenţă a camerei. Culorile utilizate pentru aceasta erau vii, chiar stridente uneori: portocaliu, ciclam, verde fosforescent şi muştar.
În modă şi design interior, stilul retro este caracterizat de aceleaşi elemente. Plastic sub diferite forme şi culori, piele lăcuită şi textile strălucitoare. Aceste tendinţe s-au manifestat cel mai mult în America. Aici a fost folosit atât în locuinţe personale, dar mai ales în pub-uri şi restaurante. Mesele cuplate din fier, cu mobilier tapisat cu piele în diverse culori, tonomatul de muzică, posterele cu artişti, costumele chelneriţelor aveau toate aceleaşi tendinţe.
Retro în 2008
Printre firmele care au colecţii realizate în spiritul retro se numără Kartell, Alessi, Mono, Fontana del Arte, Flos, şi Rosenthal. Ei se adresează celor care au nostalgia epocii POP în care au crescut, celor care iubesc lucrurile vechi şi recondiţionate sau reinterpretate şi celor care ţin neapărat să fie mereu în pas cu trandurile actuale. Pozele prezentate sunt realizate în 2007 la Salonul de mobilă de la Milano şi prezintă reinterpretări ale unori elemente retro.