x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Mansardarea blocurilor

Mansardarea blocurilor

de Catiusa Ivanov    |    09 Mar 2006   •   00:00
Mansardarea blocurilor
INVESTESTE INTELIGENT
Puteti sa va renovati si izolati apartamentele cu efort minim

Sa mansardezi un bloc inseamna practic sa mai ridici un etaj asemanator unui pod pe terasa cladirii. Aceasta constructie se realizeaza pe o structura usoara pentru a nu afecta restul cladirii si a micsora rezistenta acesteia la cutremur. Mihai Mereuta, presedinte al Ligii Habitat, afirma ca mansardarea terasei poate fi facuta de asociatia de proprietari sau de o persoana fizica denumita investitor. Mereuta spune ca intre investitor si asociatie se poate incheia un contract prin care proprietarii cedeaza dreptul de folosinta asupra terasei si o parte din cota indiviza pe care o detin, din terenul pe care este construit blocul, in schimbul unor servicii. Iata care sunt cateva servicii pe care le poate cere asociatia de locatari: separarea gazului, instalare centrala de bloc, montare de ceasuri de bransament, montare de repartitoare, inlocuirea instalatiilor de apa, incalzire si gaz, repararea fatadelor, instalare de interfon, zugravirea scarii etc. Investitorul va construi pe terasa o mansarda cu apartamente asupra carora detine dreptul de proprietate si pe care ulterior le va vinde. Investitorul isi onoreaza obligatiile, conform contractului, in timpul mansandarii terasei sau dupa ce vinde apartamentele, depinde de intelegerea cu proprietarii. Pentru linistea dumneavoastra este bine sa stipulati in contract o data-limita pana la care investitorul poate termina lucrarile. Daca aceasta data nu se respecta, investitorul poate fi penalizat, conform contractului.

CUM PUTETI PROCEDA

In primul rand trebuie sa se intruneasca Adunarea Generala a asociatiei de proprietari pentru a analiza si discuta problema mansardarii. In cazul in care toti locatarii sunt de acord, se incheie un accept notarial. Din acest punct problema este preluata de investitor. Acesta va face expertiza tehnica a cladirii pentru a demonstra daca va suporta sau nu viitoarea constructie. Daca expertiza are un raspuns pozitiv (demonstreaza ca se poate mansarda blocul fara pericol), atunci se poate cere eliberarea Certificatului de Urbanism si mai departe se pot demara pasii necesari obtinerii Autorizatiei de Construire.

Insa chiar daca lucruri par simple si clare, mansardarea blocurilor se impotmoleste fie la nivelul asociatiei de proprietari, care nu ajunge la un acord, fie chiar la primarii.

CAZURI CONCRETE

In acest sens va relatam despre doua cazuri din Bucuresti. Asociatia de locatari a Blocului nr. 1 din Strada Stefan Nicolau a cerut ajutorul Primariei Sectorului 3 si de aici i s-a recomandat un investitor. Cristian Rascanu, asociat al firmei recomandate, a declarat ca a fost interesat sa investeasca, numai ca nu au fost toti locatarii de acord. Pana la urma s-a gasit o solutie care sa rezolve problema juridic (un contract de superficie care permite sa se mansardeze terasa fara acordul tuturor locatarilor). Chiar si asa, lucrurile se misca destul de greu, fiindca oamenii sunt neincrezatori si se hotarasc foarte greu. Acest lucru ar putea sa duca la lipsa de interes a investitorului si locatarii sa locuiasca in continuare in conditii precare din cauza degradarii cladirii.

Al doilea caz este Asociatia de locatari a blocului din Strada Cuza Voda. Aici, locatarii au cazut in totalitate de acord si au gasit si investitor. Problemele au fost insa cauzate de Primaria Sectorului 4. Institutia nu a fost de acord sa mai acorde inca o data Certificatul de Urbanism necesar obtinerii autorizatiei de construire. I-a trimis pe proprietari la Primaria Municipiului Bucuresti.

Actiunea Primariei este ilegala, deoarece aceasta trebuie sa acorde neconditionat Certificatul de Urbanism, mai ales ca locatarii aveau dosar cu zona cartierului si expertiza tehnica de rezistenta a cladirii. Am incercat sa vorbim cu arhitectul-sef al Sectorului 4, Daniel Caramida, pentru a ne acorda o declaratie, insa dansul nu a fost de gasit. Datorita procedurii greoaie de la Primarie, asociatia de locatari a pierdut investitorul. Situatia este dramatica. Infiltratiile de la terasa au ajuns pana la etajul sase din cele opt etaje existente.

Majoritatea teraselor blocurilor din Capitala sunt intr-o stare deplorabila. Specialistii in constructii spun ca, pentru multe blocuri, mansardarile ar putea rezolva problema hidroizolarii

IN LOC DE CONCLUZIE

In Bucurestiul zilelor noastre, blocurile gri te intampina la tot pasul. Vopseaua de pe pereti s-a coscovit, tencuiala a cazut, holurile scarilor sunt murdare, iar instalatiile tehnico-sanitare, deteriorate. Mai mult decat atat, in unele blocuri sunt infiltratii de la terasa, iar locatarii de la ultimele etaje traiesc un adevarat cosmar. In perioadele ploioase, apa practic se scurge pe pereti, iar, cateva zile mai tarziu, mucegaiul incepe sa musteasca. Dincolo de problemele de sanatate care ii ameninta, oamenii se tem de incendii. Apa risca sa patrunda in reteaua de alimentare cu energie electrica si focul poate izbucni in orice clipa. Repararea terasei si renovarea fatadelor costa mult pentru cei care locuiesc la bloc. Mansardarea teraselor blocurilor poate rezolva aceste probleme fara efort financiar din partea locatarilor. Efortul insa este cel de a depasi mentalitati invechite atat din partea proprietarilor, cat si din partea primariilor.

Alexandru Nica, arhitect in cadrul Ministerului Constructiilor, afirma ca nu se poate spune cu exactitate ce blocuri se pot mansarda decat in urma expertizei tehnice de rezistenta, care arata daca blocul poate suporta sau nu greutatea viitoarei constructii. In orice caz, blocurile mai mici ca inaltime si cele mai nou construite vor rezista mai bine.
×