x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Masiv, laminat sau stratificat

Masiv, laminat sau stratificat

de Georgiana Teodorescu    |    22 Feb 2007   •   00:00
Masiv, laminat sau stratificat

IDEI PENTRU CASA TA
Ce tip de parchet alegem pentru pardoseala din locuinte
IDEI PENTRU CASA TA
Ce tip de parchet alegem pentru pardoseala din locuinte

Desi revistele de design interior venite sau preluate de afara prezinta o multitudine de case in care toate camerele (indiferent de functiune) sunt placate pe jos cu placi ceramice, la noi se uita sau se ignora faptul ca locuintele respective sunt pozitionate in zone calde, in tari cu un climat bland, iar sub aspectul acesta nu pot fi luate ca model. Astfel ca alegerea parchetului este o etapa prin care ar trebui sa trecem cu totii la amenajarea propriei case.

Pardoselile calde sunt de mai multe feluri, in functie de material si de modul de prelucrare a acestuia: dusumele, parchet din lemn masiv, stratificat sau laminat.

Odata stabilit bugetul alocat pardoselilor, tipul de parchet adecvat spatiilor trebuie bine stabilit, in functie de urmatoarele calitati: aspect placut, eficienta economica, rezistenta la uzura, capacitate de izolare termica si fonica, impermeabilitate la apa si vapori de apa, durabilitate in timp si intretinere usoara, elasticitate si proprietati antiderapante.

Lemn masiv

Frumusetea, dar si longevitatea lemnului masiv sunt avantaje incontestabile. Un parchet din lemn masiv va rezista mai mult de un secol si poate fi slefuit o data la cativa ani. Parchetul din lemn masiv ofera o izolare termica foarte buna, la aceasta contribuind si grosimea sa mai mare decat in cazul celorlalte variante.

De asemenea, tratat corespunzator, lemnul poate fi folosit si in zone cu umiditate mai mare, pentru acoperirea podelelor din baie sau din bucatarie.

Parchetul stratificat

La mijloc, intre masiv si laminat, se afla parchetul stratificat. El este realizat din foite de lemn lipite (15 mm grosime ), este estetic, modern si rezistent.

Panourile se imbina nut-feder si sunt finisate cu lacuri ecologice speciale pentru pardoseli.

Avantajele parchetului stratificat sunt multiple. Este foarte bine uscat, iar dispunerea perpendiculara a straturilor nu-i permite sa lucreze in timp. Dupa ani de folosire, stratul de uzura poate fi slefuit si relacuit. Rezistenta la zgarieturi este aceeasi ca a parchetului din lemn masiv.

In cazul unor deteriorari usoare, poate fi reconditionat. Un dezavantaj al acestui tip de parchet este ca nu poate fi raschetat de multe ori, ceea ce inseamna ca durata de viata este redusa semnificativ.

Parchetul laminat

Facut din conglomerate lemnoase (rumegus de 6-8 mm), parchetul laminat este extrem de popular. Folia de protectie este primul strat, practic cel utilizat, strat ce este tratat cu o rasina speciala - el devenind foarte rezistent si usor de intretinut. Cel de-al doilea strat - hartia de decor - este imbibat cu rasina. Acest strat reproduce modele, imitatii de lemn natural.

Suportul - materialul de baza - este o placa aglomerata din lemn, foarte densa, cu aschii fine, lipite cu adezivi organici. Puntea exterioara - folia de pe partea posterioara - are un dublu scop: protectia impotriva umiditatii si pastrarea stabilitatii formei. El are o foarte buna rezistenta la presare (suporta mobile grele, scaune cu roti de cauciuc, pantofi cu toc cui); sunt rezistente la abraziune, chimicale, decolorare. Rezista la foc si permite incalzirea prin pardoseala. Nu poate fi montat in spatii cu umiditate; nu poate fi reparat, se poate zgaria; nu are efect antifonic.

Casa Bambus

Dusumele din esente exotice, parchet din lemn masiv din Asia de Sud-Est, America de Sud si Africa, parchet stratificat in modele extrem de interesante sunt aduse la noi in tara de firma Casa Bambus. Parchetul exotic masiv este realizat cu ajutorul unor linii de productie ce asigura cel mai inalt nivel de calitate in materie de echipament. De asemenea, se folosesc unelte de taiere pe baza de diamant; acestea sunt utilizate in procesul de productie luni intregi, nefiind nevoie inlocuirea lor. In acest mod, continuitatea productiei este asigurata si erorile de productie cauzate de inlocuirea uneltelor de taiere sunt evitate. Datorita echipamentului tehnic extrem de precis ce asista procesul de productie si a sistemului de control al calitatii, fiecare lamela de parchet are cea mai buna calitate, fara a fi afectat aspectul natural al lemnului.


Esente exotice

Parchetul exotic, precum cel din bambus, merbau, ipe, teak, wenge, sapelli, doussie, jatoba, iroko, dibetou, bubinga si tauari este durabil, rezistent la umiditate si la diverse tipuri de insecte si viermi, elegant, poate suporta traficul intens si poate fi instalat in holuri de acces, bucatarii, dormitoare, sufragerii, in conformitate cu fisa tehnica a fiecarei esente.

Pardoseala trebuie sa fie in armonie cu restul obiectelor de mobilier si decoratie, dar trebuie sa indeplineasca si cateva cerinte esentiale: aspect placut, eficienta economica, rezistenta la uzura, capacitate de izolare termica si fonica, impermeabilitate la apa si vapori de apa, durabilitate in timp si intretinere usoara, elasticitate si proprietati antiderapante

Parchetul lamelar, singura varianta pe care o aveam pana nu de mult, aproape ca a disparut. Nu se mai cere, deci nu se mai produce. Suprafata lui foarte rezistenta a permis o folosire indelungata fara urmari vizibile. De aceea, in unele case vechi ce se reamenajeaza se doreste pastrarea lui

Sfatul designerului

Stilul si eleganta, caldura si personalitatea pe care o capata incaperile in urma montarii pardoselilor din lemn transforma acest material intr-unul nobil, valoros, indispensabil obtinerii imaginii si senzatiei calde de camin. Iata care sunt diferentele dintre principalele tipuri de parchet disponibile pe piata.
×
Subiecte în articol: lemn parchetul parchet masiv stratificat