Piese moderne realizate într-o tehnică tradiţională inedită. Pentru mobilier, caracteristicile principale sunt funcţionalitatea, aspectul estetic şi durabilitatea. Realizarea tehnică a produsului interesează mai puţin cumpărătorul, însă dacă este vorba despre o tehnică nouă şi inovativă, aceasta poate capta atenţia.
Mobilierul poate fi realizat din foarte multe materiale: lemn, metal, plastic, geam, plexiglass, piatră câteodată şi prin mai multe tehnici (îmbinare, lipire, fixare cu ajutorul pieselor metalice şi cuielor, presare la cald a mai multor bucăţi de lemn etc). Astăzi vom vorbi despre mobilierul realizat din lemn printr-o tehnică inedită de îmbinare a pieselor componente.
MANUFACTURIERE SPECIALĂ
Maeştrii ai lemnului, în număr de 35, angajaţi la fabrica italiană Ceccotti, au realizat an de an piese de mobilier în serii limitate, utilizând tehnica îmbinării de tip lego a pieselor. Această tehnică este mai puţin utilizată de către producătorii de mobilier în masă, pentru că cere mult timp şi foarte multă răbdare în realizare. Asocierea de piese atinge aici numere incredibile. De exemplu, pentru o masă au fost nevoie de 346 de piese îmbinate. Lipsa cuielor şi a adezivilor susţin designul simplu şi curat al mobilierului. Această tehnică de îmbinare mai are un beneficiu, acela de asamblare a mai multor elemente din lemn care dau unei singure piese mai multe funcţiuni. De exemplu în corpul unei mese poate fi inclus şi un blat retractabil, o oglindă rabatabilă sau mai multe dulapuri . Prin astfel de combinaţii se răspunde cerinţelor complexe ale cumpărătorului modern.
PERFORMANŢE ÎN DESIGN
Exclusivitatea proiectelor Ceccotti este susţinută de elita oamenilor care achiziţionează acest tip de mobilier. Seriile limitate scoase de companie se găsesc în hoteluri, restaurante, locuinţe private luxoase sau scenografii. Utilizarea cu predilecţie a lemnului natural brut (wenge, arţar, castan, stejar, nuc, cireş) şi prelucrarea lui manuală, finisarea care poate dura 16 ore pentru un singur obiect, vorbesc despre caracterul unic şi inedit al fiecărei piese. În ceea ce priveşte silueta produselor, acestea dau impresia de obiecte fragile, filiforme, majoritatea evitând rigiditatea geometrică, dar bazate pe forme organice, fluide, sinuoase, care se mulează pe fizionomia umană. Culoarea preponderentă este cea a lemnului natural, evitându-se vopsirea sau lăcuirea acestuia. Pentru canapele şi scaune este utilizat buretele din poliuretan nedeformabil, acoperit cu material textil sau piele naturală, cusute manual.
FIRMA CECCOTTI
Franco Ceccotti, iniţiatorul atelierului Ceccotti, a preluat această tehnică de prelucare a lemnului din tată în fiu, tatăl său fiind meşteşugar recunoscut în toată regiunea toscană. Franco a transmis mai departe această îndeletnicire şi fiului său, Marco, care va prelua în curând atelierul.
Filozofia lui, "Riscul constat al înfăptuirii absurdităţii" susţine estetica originală a pieselor de mobilier. Deşi este utopică această tratare a materialului, ea este foarte apreciată de elita de specialitate. Utilizarea pieselor de mobilier în foarte multe pictoriale pentru diferite reviste din domeniul arhitecturii şi designului de produs au adus o recunoaştere pe plan internaţional a firmei.
Deşi pentru cumpărător colecţiile Ceccotti par din punct de vedere estetic o îmbinare de mai multe limbaje: clasic, contemporan, Art Nouveau, vernacular, în realitate designul are la bază un singur limbaj, cel toscan. Influenţa tradiţiilor zonei, a artizanatului şi prelucrării lemnului din regiunea italiană fiind o mare sursă de inspiraţie pentru designeri. Istoria bogată în artă a diferitelor oraşe incluse în această regiune (Florenţa, Pisa, Siena) au stat la baza schiţelor, crochiurilor şi simulărilor de documentare pentru aceste colecţii.
Pentru design inovativ adus în colecţiile Ceccotti de-a lungul colaborării cu această firmă, designerul Noe Dechaufour Lawrance a primit marele premiu în cadrul concursului internaţional de design "ELLE Decor International Design Award 2009"
În simplitatea mobilierului se intervine cu detalii precum coloane în forme organice de peste doi metri, vopsite manual în diferite culori. Acestea sunt ataşate unui pat, iar prin acoperirea cu un material vaporos se transformă în baldachin. Imprimarea unor fotografii pe dulapuri, ataşarea unor piese organice din lemn ( asemenea unor vreascuri) unui spătar de scaun simplu, îmbinare de două sau mai multe tipuri de lemn (culori şi esenţe diferite) sunt accente care potenţează complexitatea pieselor prezentate.
Citește pe Antena3.ro