x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Modulele multifuncţionale pentru camera adolescentului

Modulele multifuncţionale pentru camera adolescentului

de Georgiana Teodorescu    |    30 Mai 2009   •   00:00
Modulele multifuncţionale pentru camera adolescentului

Trecerea de la copil'rie la adolescenţ' se realizeaz' etapizat, precum un leggo, treapt' cu treapt', personalitatea fiec'ruia se contureaz' în tot ceea ce întreprinde: hobby-uri, activit'ţi practice, şcoal', viaţ' social'. Cei de la Tumidei (brand italian de mobilier) au înţeles nevoia de exprimare a personalit'ţii copiilor, lansând o colecţie modern' şi funcţional'.



Amenajarea unei camere de adolescent este o provocare mare, dup' cum perioada aceasta a vieţii este cea în care copilul conştientizeaz' cu maturitate toate câte sunt în jurul lui şi începe s'-şi cunoasc' şi s'-şi hr'neasc' aptitudinile. Fie c' este vorba despre includerea în dormitor a unui birou pentru rezolvarea lecţiilor o dat' cu începerea şcolii, fie introducerea unei zone noi rezervate pasiunii copilului (instrumente muzicale, zon' pentru exers'ri, zon' de joac', zon' dedicat' lecturii), aranjamentele f'cute trebuie s' optimizeze utilizarea spaţiului.

Idei moderne de amenajare ale dormitorului ne sunt furnizate de colecţia Tiramolla, propuneri care pot fi combinate dup' nevoile copilului şi ingeniozitatea p'rintelui, aşa încât s' compun' un spaţiu personalizat.

Toate piesele prezint' un caracter modern, fresh, redat prin culori vii, materiale lejere, ecologice, ţes'turi cu imprimeuri organice şi, nu în ultimul rând, sunt caracterizate prin mobilitatea sporit' a diferitelor corpuri, ceea ce faciliteaz' schimb'rile repetate. Stilul modern al obiectelor este dat de simplitatea mobilierului, formele geometrice primare fiind agreate, aceeaşi culoare în tonuri diferite este utilizat' pentru calm vizual, iar plexiglas-ul - o noutate a ultimilor ani - este utilizat în pondere ridicat'.

MAI PUŢIN ESTE MAI MULT
Ideea de baz' este funcţionalitatea maxim' într-un spaţiu restrâns, elementele principale (pat, birou, dulap de depozitare) fiind modulate pentru a deservi filozofiei atât de des invocat' de vremurile moderne: "less is more". Tot pentru adolescenţi a fost creat' în aceeaşi colecţie şi categoria de birouri pentru spaţii destinate exclusiv studiului, cuprinzând blatul de studiu, scaune, etajere, biblioteci. CentroStileMilano a realizat pentru colecţia Tiramolla un element emblematic, o oglind' cu form' uman', fie de skater, dansatoare, lupt'tor sau star rock, denumit' "personajul ideal". Corpurile de iluminat integrate atrag atenţia asupra acestui element, transformându-l într-o vedet' a accesoriilor.

Atelierul Tumidei, de origine italian', este de 50 de ani activ în domeniul mobilierului şi urm'reşte constant schimb'rile intervenite în familia tradiţional', mulându-se pe cerinţele tot mai exigente ale societ'ţii contemporane. Catalogul de prezentare al firmei cuprinde nu numai imagini, ci şi modele 3D cu mobilierul şi dimensiunile standard ale acestora, materiale, culori valabile, diferite combinaţii de mobiler, venind astfel în ajutorul cump'r'torului.

ADAPTĂRI FUNCŢIONALE
Pentru a câştiga mai mult spaţiu, în spatele unui ceas de perete se afl' un suport de CD-uri, un blat de pat pentru saltea devine şi m'suţ' de noapte, biroul poate fi încorporat dulapului de haine, toate pentru a organiza eficient o camer' de dimensiuni reduse. Accesibilitatea tuturor compartimentelor trebuie facilitat' prin sc'ri şi rampe, astfel siguranţa lor s' fie maxim', paturile suspendate au bare de siguranţ', sistemul de prindere al etajerelor suspendate va fi unul riguros, materialele textile sunt 100% naturale (bumbac, lân', in).

Pentru a p'stra ordinea în camera unui adolescent, mobilierul trebuie s' fie compartimentat pe zone speciale: joac', studiu, zon' de noapte, hobby-uri. Pentru a degaja spaţiul, elementele de decor sunt suspendate/ aplicate pe pereţi (ceasuri, etajere, decoraţiuni). Aceste insule clar delimitate, pe care sunt cuprinse în planuri diferite toate funcţiunile unei camere de copil, reprezint' o invenţie ce rezolv' eficient problema spaţiului.

SFAT
Dacă nu dispuneţi de mai multe camere pentru dormitoare diferite, există module care compartimentează aceeaşi cameră pentru două persoane, nevoia de intimitate şi spaţiu individual fiind atinsă. Cele mai întâlnite module sunt cele cu paturi supraetajate (dedesupt fiind dispuse dulapurile) sau cele cu paturi detaşabile/retractabile, care se ascund în mobilierul de depozitare, fiind ansamblate seara, lăsând loc zonei de joacă şi studiu. Zona de studiu în cazul în care este vorba despre două astfel de module poate să stea foarte bine pe post de separator al lor.

Culorile au o mare influenţă asupra psihicului şi stării generale ale tinerilor, culorile calde, deschise fiind încurajate pentru amenajarea dormitoarelor. Tonul coloristic poate fi dat de abţibilduri, perne decorative şi lenjerie colorată, accesorii cu forme haioase, în tonuri de pastel. Culorile neon sunt de efect, însă acestea obosesc privitorul şi nu sunt recomandate zonei de studiu şi dormit.
Mai multe detalii, pe site-ul www.tumidei.it


×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta