x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Mozaicul zilelor noastre

Mozaicul zilelor noastre

de Georgiana Teodorescu    |    25 Ian 2007   •   00:00
Mozaicul zilelor noastre
Sfatul designerului

Solutie rafinata de placare a suprafetelor in cadrul locuintei. Mozaicul - tehnica originara din Orient, care consta in asamblarea artistica a unor bucati mici de marmura, ceramica, argila refractara, sticla, smalt sau chiar fildes (dimensiuni de 2/2 cm). Se fabrica sub forma de patrate asezate in 14 randuri, acestea fiind lipite pe o plasa din plastic sau pe hartie, cu rosturi intre siruri. Placile de circa 30/30 cm pot fi astfel lipite mai usor pe suprafata aleasa. De-a lungul sirurilor de rosturi, ansamblul poate fi sectionat.

Proprietati. Mozaicul poate fi folosit in locul placilor clasice de gresie sau faianta sau se poate combina cu acestea. Compozitia lui permite utilizarea atat pentru placarea peretilor, cat si a pardoselii. Suprafata obtinuta este impermeabila, rezistenta la abur, coroziune si umiditate abundenta. Pentru proprietatile sale, mozaicul este indicat indeosebi in rezolvarea suprafetelor intens folosite din bai si in bucatarii. Pentru expresivitatea sporita pe care o adauga compozitiilor plastice retelele multicolore si poliforme ale tehnicii mozaicului, ele sunt destinate sa salveze de monotonie si apasare planurilor largi, lipsite de expresivitate, ale oricarei incaperi. Este de retinut ca in decorarea suprafetelor alternanta dintre campuri largi de placi de gresie sau faianta si braie, frize sau chiar chenare din placute de mozaic compuse figurativ sau abstract, creeaza emotii elevate, prin asocierea sentimentelor de trainicie si creativitate. Iar realizarea lucrarilor originale si personalizate se poate realiza prin diversificarea cromatica si ritmica a compozitiilor din placi de ceramica si cioburi de sticla. Datorita dimensiunilor reduse ale placutelor de mozaic, ele constituie solutia perfecta pentru placarea suprafetelor curbe.

Sticla de Murano. Mozaicul a fost folosit inca din anii 2500 i.Hr., dar a durat mult ca artizani inovatori din Grecia, Persia si India sa creeze mozaicul din sticla. El a fost prelucrat de antichitatea greaca si de cea romana, cunoscand apogeul in secolul al V-lea, cand a inlocuit in bazilicile Imperiului Bizantin pictura clasica, revendicandu-si titlul de "pictura pentru eternitate". O noua inflorire a cunoscut in epoca Renasterii, prin infiintarea scolilor de la Venetia si Roma. Atunci, sticla de Murano a devenit materialul de baza pentru fabricarea lui. De curand, mozaicul din sticla a preluat intrutotul suprematia, devenind obiect de studiu pentru marile firme de design.

In ultimii ani, producatorii de mozaic au propus produse pentru pardoseli din sticla. Ei au prezentat variante originale in cele mai diverse stiluri, dar avand toate un efect estetic deosebit de reflexie a luminii, prin tratarea placutelor cu diferite nuante de sidef sau foite metalice. Pardoselile din mozaic de sticla dau o impresie de marire si luminare a spatiului.
©Delta Design

Mozaic in motive de inspiratie baroca, ce imbraca peretele sub forma de tapet. Varianta de lux a colectiei se compune din placute din sticla de Murano cu foite de aur alb

Bisazza. Mozaicul din sticla este astazi cel mai nobil si de aceea firmele de prestigiu si-au aplecat atentia asupra lui. El a devenit obiect de studiu pentru designerii celebrii din domeniul amenajarilor de interior. Bisazza - supranumita regina mozaicului din sticla - nu inceteaza sa ne surprinda prin varietatea si frumusetea colectiilor prezentate in fiecare an.

Aceasta firma italiana cu renume international a decorat de-a lungul timpului cladiri comerciale si locuinte private, piete si piscine, baruri si hoteluri, atat in Italia, cat si in alte tari din Europa. Fondata in 1958 ca o mica afacere locala, Bisazza a fost pionierul artei mozaicului din sticla.

Combinand tehnica veche a prelucrarii sticlei de Murano cu tehnologia moderna, a devenit liderul de necontestat al acestui domeniu.

Este de retinut ca in decorarea suprafetelor alternanta dintre campuri largi de placi de gresie sau faianta si braie, frize sau chiar chenare din placute de mozaic compuse figurativ sau abstract creeaza emotii elevate, prin asocierea sentimentelor de trainicie si creativitate. Tratarea peretilor in aceasta maniera obliga la un mobilier simplu, dar impecabil

Pentru obtinerea unui decor interesant, se pot folosi placute in doua sau mai multe culori, compuse figurativ sau abstract. Daca nu se aplica o imagine gata compusa de catre producator, stabilirea modului de imbinare a culorilor este primul pas
Atentie!
Performanta inalta, versatilitatea extrema si designul surprinzator fac ca mozaicul Bisazza sa se poata integra perfect in orice spatiu din locuinta. Astfel ca baia, bucataria, dormitorul, livingul sau terasa se innobileaza instantaneu prin aplicarea lui. Campuri de flori, motive clasice stilizate, elemente mari de inspiratie japoneza, forme geometrice sau abstracte, sunt variantele ce compun ultima colectie lansata
×
Subiecte în articol: sticlă mozaicul