x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Nebunia de-ati face casa in regie proprie

Nebunia de-ati face casa in regie proprie

06 Apr 2006   •   00:00
Nebunia de-ati face casa in regie proprie

Stimata redactie, sunt o cititoare a ziarului dumneavoastra. Numele meu este Irina H., domiciliata in Bucuresti. Bransamentele de utilitati la o casa reprezinta obiective greu de realizat, pentru ca, in opinia mea, regiile reprezinta stat in stat iar birocratia si mita sunt in floare.

OFUL CETATEANULUI
Stimata redactie, sunt o cititoare a ziarului dumneavoastra. Numele meu este Irina H., domiciliata in Bucuresti. Bransamentele de utilitati la o casa reprezinta obiective greu de realizat, pentru ca, in opinia mea, regiile reprezinta stat in stat iar birocratia si mita sunt in floare. Spun toate acestea ca un om care a avut nebunia si inconstienta de a se inhama la construirea propriei case, in conditiile in care aveam un teren mostenit in Bucuresti si cei 25%-30% din bani ca sa apelez la un credit ipotecar.

Lovindu-ma de diferite aspecte ale birocratiei si coruptiei - incepand cu faza de obtinere a avizelor specifice si pana la bransamente, va detailez despre aventurile pe care le poate avea un om obisnuit in "lupta" cu regiile, primaria pentru a-si atinge "marele deziderat" de a avea o casa pe pamant cu gradina. Trebuie sa precizez ca am lucrat in regie proprie si nu am avut nevoie de aprobare speciala pentru organizare de santier.

RACORDAREA LA ELECTRICITATE

Ca exemplu ilustrativ, o sa va expun concret cam cum a decurs experienta mea cu regia Electrica Sud. Stiind ca in primavara lui 2005 o sa incep santierul, am decis sa fac din februarie toate demersurile necesare. Fiecare etapa dureaza cam doua saptamani, de la acordul de acces la retea cu taxele aferente, la acordul de bransare provizorie de santier cu taxa aferenta si cel definitiv. De aici, trebuie sa intri in combinatie cu un "autorizat" care il iei la noroc sau recomandat de functionarii de la regie, care sa-ti faca, pe baza unui asa-zis proiect, bransamentul provizoriu ca sa ai curent pe santier. Personal, nemultumita dupa ce am incercat o combinatie cu cineva recomandat, am apelat la proiectantul de la Electrica care mi-a recomandat un autorizat care sa rezolve repede situatia. Si m-a rezolvat! De bani mai ales! In primul rand nu se lucreaza cu facturi. Am preferat sa cer factura ca sa am dovada efectuarii platii, chiar daca am suportat mai mult. Nu se lucreaza cu deviz, desi am solicitat unul, nu prea stii ce comporta lucrarea, deci poate cere oricat, caci nimeni nu il controleaza. Nu ti se spune dinainte cat costa lucrarea. Cel recomandat mi-a rezolvat bransarea de la stalpul care era la 1 m de gard la blocul de masura si control (cam la 6 m distanta) in trei zile pe baza relatiilor pe care le cultiva probabil la Electrica. Eu am crezut ca ma va suna si-mi va spune cat va costa inainte, dar nu a facut-o, iar cand l-am convocat eu la lucrare si mi-a spus cat costa, am cazut pe spate.

Eu ma documentasem anterior cat de cat, dar pusa in fata faptului implinit nu am avut ce face. In plus, m-a lasat sa cred ca totul e functional si voi avea curentul mult dorit dupa vreo 3 luni de periplu.

PLATA IN AVANS

Cei de la Electrica nu accepta bransarea provizorie pana nu platesti si costul celei definitive. Asadar, tu, care iti "arde buza" sa ai curent, caci fara asta nu poti misca nimic, esti furat de o regie de stat. Eu personal m-am trezit in situatia ca am platit peste 20 de milioane de lei cu un an inainte de realizarea lucrarii, lucru pe care il pot sustine cu documente.

Ulterior, au aparut alte complicatii: prinsa de problemele cu santierul, lunile iunie, iulie, august 2005 nu m-am mai interesat de partea electrica, caci stateam linistita ca doar platisem cu trei luni in avans toata lucrarea, aveam aprobari, proiect si trebuia doar sa iau legatura cu un autorizat, sa-i dau imputernicire si sa imi faca lucrarea definitiva.

CERTIFICAT DE URBANISM PENTRU ELECTRICITATE

In luna septembrie, ma duc la Electrica si iar surpriza! Ma trezesc ca dosarul meu nu mai era nicaeri. Sunt pusa pe drumuri de la Piata Muncii la Str. Braziliei, de acolo la centrul din Ion Mihalache. Intre timp, depun acte si fac cerere de prelungire a organizarii de santier care se da pe cateva luni. Dupa mai multe drumuri si telefoane, mi se spune ca domnul autorizat care ma tepuise cu bransarea provizorie, desi va dati seama ca nu i-am dat nici o imputernicire, a pus mana pe acte si le-a tinut total ilegal la dansul. Mai mult, actele au fost reconstituite cu greu dupa numeroase interventii ale sefului de la serviciul bransamente.

Din nou, am alta "surpriza placuta". Mi se spune ca daca cu doua luni inainte se putea face lucrarea fara alte demersuri legale, acum s-au trezit cei de la Primaria Sectorului 1 ca trebuie sa aplice Legea 50/1991 si in cazul tuturor bransamentelor, asadar, trebuia pentru un fir electric de 1 m in afara proprietatii plus cativa metri in curte, sa umblu pentru certificat de urbanism (CU) si autorizatie de construire (AC) ca pentru constructia casei. Nimeni de la Electrica si nici cel care pusese mana pe acte ca sa-mi incaseze banii pe lucrarea definitiva de bransare nu m-au informat de aceste demesuri necesare.

In final, intocmesc eu dosarul si depun la primarie actele pentru obtinerea CU. Trec aproape doua luni si obtin certificatul - in luna noiembrie 2005, in care se specifica ca se cere aviz de la Apa Nova, aviz de la ADP, contract de refacere pavaje, plan macheta de la ADP (in care se specifica ce amenajari se au in vedere in zona - de parca primaria nu ar sti), plus esalonare lucrari pe ore - o alta formalitate puerila. Mi-a trebuit ceva timp sa aflu ce inseamna asta, caci la primarie nu binevoiesc sa-ti spuna, nici la Electrica. Am aflat la alta firma autorizata pe care am imputernicit-o sa-mi faca lucrarea numai ca sa beneficiez de contractul acesteia incheiat cu o firma de refacere pavaje. Probabil va intrebati ce au pavajele cu bransamentul aerian dat ca solutie tehnica de cei de la Electrica.

DE LA AERIAN LA SUBTERAN

In rezolutia celor de la primarie scria ca nu se accepta decat bransament subteran. Asta in conditiile in care intr-o zona marginasa a Bucurestiului (si de fapt in tot orasul) majoritatea bransamentelor sunt aeriene. Era vorba doar de 1 m de cablu care traversa trotuarul! Ce sa va mai spun, ca proiectul era pentru bransare aeriana si am umblat inca o luna inainte si dupa Sarbatori sa-l modifice cei de la Electrica, ca am mai platit alte 3,5 milioane. Mie mi s-a parut un abuz al celor de la Primaria sectorului, in conditiile in care alte primarii nu aplica aceste recomandari.

Ce vina aveam eu ca beneficiar care nu dorea decat sa aiba curent intr-un Bucuresti al secolului XXI, la o casa medie ca nivel, ca primaria nu este de acord cu solutiile celor de la Electrica (care oricum te tapeaza de bani inainte de a stii cand si in ce conditii se va face lucrarea). Nu mai spun ca doamna de la Primaria Sectorului 1, de la edilitare, m-a frecat cat a putut cu diverse nimicuri: ba ca nu am acord de la banca creditoare pentru bransarea electrica - de parca banca s-ar opune sa creasca valoare investitiei, si de parca nu ar finanta inclusiv realizarea instalatiei electrice, ba ca proiectul facut de inginerul de la Electrica nu e bun, ca mai trebuie un cartus cu semnaturi, desi era semnat si stampilat.

In consecinta, suntem la inceput de aprilie 2006 si aproape am facut anul de cand am platit banii pentru bransarea definitiva, casa e ridicata cu mari eforturi financiare si mai ales cu consum de nervi si noi ne plimbam cu cablul prin casa ca sa iluminam...

ALTE BRANSAMENTE

Pot sa va mai enumar numeroase aventuri, ca de exemplu tentativa de a ma escroca a unui angajat de la Romgaz pentru bransarea la reteaua de gaze.

Ca tot omul, am facut toate demersurile si am platit toate taxele cerute. Noroc ca mi se aprobase oficial realizarea lucrarii de bransare exterioara la Romgaz fiind evaluata la 16 milioane de lei la oficial, cu factura. Am avut grija sa ma duc sa ma informez despre situatia dosarului meu la sediul Romgaz si am aflat ca lucrarea se poate realiza. Constructorul imi recomandase cu putin timp inainte pe cineva care lucreaza la gaze, care ar fi realizat aceeasi lucrare la negru cu 38 de milioane, informandu-ma eronat ca cei de la Romgaz nu ar fi facut lucrarea decat peste 6 luni.

Ceea se scrie in ziare, sau ceea ce ti se spune la inceput reprezinta doar varful aisbergului. Dedesupt se ascunde birocratie, trafic de influenta, escrocherii, mita etc., cetateanul, neinformat si nesustinut de avizati, reprezentand o prada facila pentru hienele tranzitiei.

"Asadar, tie, care iti "arde buza" sa ai curent, caci fara asta nu poti misca nimic esti furat de o regie de stat. Eu personal m-am trezit in situatia ca am platit peste 20 de milioane de lei cu un an inainte de realizarea lucrarii, lucru pe care il pot sustine cu documente" - Irina H., proprietar

"In certificat se specifica ca se cere aviz de la Apa Nova, aviz de la ADP, contract de refacere pavaje, plan macheta de la ADP, plus esalonare lucrari pe ore - o alta formalitate puerila. Mi-a trebuit ceva timp sa aflu ce inseamna asta caci la primarie nu binevoiesc sa-ti spuna, nici la Electrica" - Irina H., proprietar

DESPRE COSTURI
Ordinea demersurilor intre regie si autorizati nu e de inteles. Nu se are in vedere binele cetateanului. La final, m-am trezit ca mai trebuie sa suport in plus costul tabloului 4 milioane plus taxa pentru contor 1.500.000 lei pentru a avea efectiv curent in santier. Deci sa recapitulam: la o lucrare cu bransare aeriana de 7 metri am platit cu factura 17,8 milioane plus inca 5,5 milioane. Pentru comparatie, la lucrarea de bransare definitiva de cca 11 m evaluata de cei de la Electrica pe baza unui proiect, devizul a ajuns la 22.300.000 de lei. Costul unui bransament de santier ar trebui sa fie cam jumatate din cel definitiv. Cand am sesizat abuzul si m-am dus la Electrica nimeni nu ma putea ajuta, argumentandu-se ca nu era de competenta lor.

PENTRU CITITORI
Am deschis aceasta rubrica pentru cei care vor sa-si exprime nemultumirea fata de sistemul complicat al taxelor si al avizelor. Vom publica doar acele pareri care pot fi verificate
×
Subiecte în articol: casa milioane electrica lucrarea regie