x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Nu renuntati la parchetului masiv

Nu renuntati la parchetului masiv

de Catiusa Ivanov    |    13 Iul 2006   •   00:00

Pentru ca frumusetea parchetului sa nu se estompeze in timp, acesta trebuie curatat cu solutii de ingrijire speciale, recomandate de specialisti. In cazul in care aceasta pardoseala a fost zgariata sau deteriorata, in urma unei refinisari va arata ca noua

INVESTESTE INTELIGENT
Pentru ca frumusetea parchetului sa nu se estompeze in timp, acesta trebuie curatat cu solutii de ingrijire speciale, recomandate de specialisti. In cazul in care aceasta pardoseala a fost zgariata sau deteriorata, in urma unei refinisari va arata ca noua

Parchetul clasic este unul dintre cele mai elegante si mai frumoase tipuri de parchet. Frumusetea acestui tip de pardoseala se estompeaza insa foarte repede daca nu este intretinuta corespunzator. Laura Vallianatos, director general la firma Dana Parchet, ne-a spus ca foarte multi posesori de parchet masiv nu stiu cum sa-l intretina, acest lucru ducand la o deteriorare prematura a pardoselii. "De multe ori, nici firmele care se ocupa de curatarea si intretinerea parchetului nu folosesc produse corespunzatoare pentru curatarea si intretinerea acestuia", mai afirma Laura Vallianatos.

INTRETINEREA ZILNICA

"Pardoselile din lemn masiv se matura sau se aspira, regulat, in functie de necesitati. Niciodata acestea nu trebuie spalate cu un mop ud, deoarece apa baltita poate da un aspect tern finisajului si poate deteriora lemnul", afirma Anca Semen, reprezentant vanzari la firma Casa Bambus. Pentru o intretinere mai buna, managerul firmei Dana Parchet recomanda folosirea saptamanala a unui produs de curatat pentru parchet. Acesta se aplica cu un utilaj special, un fel de mop care are la capat o platforma foarte flexibila pe care se ataseaza o laveta (dupa ce laveta a fost inmuiata in solutia de curatat trebuie stoarsa foarte bine).
Atentie, nu este indicat sa folositi orice fel de produs de curatat. Acesta trebuie recomandat de producator sau de parchetarul care a montat parchetul, deoarece, daca este ales necorespunzator, poate afecta lacul, ceara sau uleiul cu care a fost finisat parchetul.

Rodica Cireasa, manager Panaiget, afirma ca "este interzis sa se foloseasca detergenti agresivi pe baza de amoniac, silicon sau abrazivi" si recomanda folosirea unui metalizant pentru o mai buna protejare a parchetului lucios. Pentru parchetul uleiat, doamna Cireasa recomanda folosirea unui produs recomandat de producator.

INTRETINEREA PERIODICA

Pe langa intretinerea zilnica, parchetul masiv mai necesita o ingrijire speciala, bianuala (de obicei la curatenia de Pasti si de Craciun). Aceasta consta in aplicarea unui polish special care are rolul de a forma o pelicula de protectie peste lac. In cazul in care lacul cu care a fost dat parchetul este deterioarat, in cazul in care ati varsat cafea, vin sau orice alta substanta asemanatoare peste parchet, acesta se pateaza si va fi aproape imposibil de curatat. Aplicarea produsului poate fi facuta manual de proprietar sau de o firma specializata in servicii de curatenie.

REFINISAREA PARCHETULUI

O data cu trecerea timpului, parchetul se zgarie si incepe sa-si piarda luciul sau culoarea. Nu va speriati, nu sunt semne ca acesta trebuie schimbat. Sunt semne ca are nevoie de o refinisare. Laura Vallianatos afirma ca perioada dupa care parchetul trebuie refinisat depinde de traficul la care acesta este supus si de lacul cu care a fost finisat ultima oara.

In cazul in care parchetul a fost supus unui trafic intens, iar lacul folosit la finisat a fost de proasta calitate sau aplicat necorespunzator, dupa o perioada de 2-3 ani necesita o refinisare. Daca traficul la care pardoseala a fost supusa a fost mediu, iar lacul folosit la finisare a fost de buna calitate si aplicat profesional, parchetul necesita refinisare dupa 5-6 ani.

Operatiunea de refinisare trebuie facuta neaparat de un parchetar profesionist sau de firma de la care ati achizitionat si v-a montat parchetul. Aceasta consta in slefuirea parchetului cu o masina de slefuit cu banda abraziva, in trei faze succesive, utilizand abraziv cu granulatie din ce in ce mai fina. Dupa slefuire se aplica un chit special pentru rosturi care se alege in functie de vechimea parchetului si de grosimea rosturilor si urmeaza o noua slefuire si grunduirea. La final se finiseaza cu 1-2 straturi de lac, ulei sau ceara. Atentie, nu se poate schimba tipul finisajului. Daca atunci cand a fost montat, parchetul a fost finisat cu lac, la refinisare trebuie finisat tot cu lac. Pentru operatiunea de refinisare a parchetului platiti intre 5 si 8 euro/mp pentru manopera, iar pentru materiale intre 3,2 si 3,5 euro/mp.

SFATURI UTILE
  • Puneti la intrarea in casa un stergator pentru picioare. Acesta va capta murdaria inainte de a calca direct pe suprafata parchetului. Schimbati, spalati sau aspirati stergatorul frecvent.
  • Utilizati suporturi protectoare de pasla pentru picioarele mobilei si schimbati-le periodic. Au rolul de a proteja parchetul.
  • Bucataria este locul cel mai frecventat din casa. Pentru a preveni matuirea timpurie a finisajului, protejati zona principala, precum si zona cuptorului cu un covoras.
  • Utilizati umidometrul de camera pentru a supraveghea umiditatea casei, care trebuie sa fie cuprinsa intre 40% si 55% pentru a fi mentinuta umiditatea specifica a lemnului.
  • Chiar si atunci cand folositi un produs dedicat intretinerii parchetului stoarceti foarte bine laveta care a fost imbibata in produs.
  • Foto: Panaiget, Casa Bambus
  • ×
    Subiecte în articol: parchetului parchetul