x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa O grădină cu iaz plină de farmec

O grădină cu iaz plină de farmec

de Cornelia Constantin    |    10 Oct 2009   •   00:00
O grădină cu iaz plină de farmec
Sursa foto: /RHS

La cererea dumneavoastră am revenit cu un nou proiect de gradină cu iaz. Sperăm să găsiţi în el suficiente idei care să vă ajute la realizarea propriei grădini. Nu ezitaţi să ne trimiteţi întrebări şi sugestii.



Sunt persoane care consideră că o grădină frumoasă e neapărat să aibă un iaz. Şi oricum ai aborda, ideea de iaz te trimite un pic cu gândul la grădina japoneză şi la simbolurile sale tradiţionale (apă, aer, foc, lemn, piatră etc.).

IAZUL, CA O ATRACŢIE
Proiectul de grădină din imaginile alăturate a fost prezentat la Tatton Flower Show 2009 şi observaţi deja influenţele: iazul cu albie pietruită, arţarii atât de iubiţi de japonezi, cascada şi ferigile, aleile tradiţionale. În paralel funcţionează combinaţia de plante perene decorative prin flori şi frunziş, conifere şi foioase, plante de apă. Locul de odihnă este de dimensiuni mici, dar nici grădina nu este una spaţioasă. Pratic, spaţiul de mărime medie a fost împărţit judicios între casă, grădină şi cascada cu lac. Deşi sunt destul de multe plante folosite pentru amenajarea acestei grădini observaţi şi dumneavoastră că nu pare deloc aglomerată. Sunt spaţii foarte aerisite, culoarea florilor se îmbină elegant cu frunzişul variegat şi susurul apei.

PRACTIC
E evident că o astfel de grădină este punct de atracţie în perioada caldă din an. Dar plăcerea de a petrece vreme în grădină se poate prelungi până toamna târziu dacă se adaugă câteva tufe de crizanteme în loc de margarete şi dacă în preajma locului de odihnă sunt suficienţi arbuşti cu frunziş decorativ.

Coniferele sunt foarte apreciate, mai ales în preajma Sărbătorilor de Iarnă, dar pot să ridice probleme pe perioada verii, când temperaturile cresc mult şi atmosfera este uscată şi relativ poluată în marile oraşe.

Aşadar, va fi necesară o adaptare a ideii iniţiale la condiţiile pe care le aveţi dumneavoastră. Dacă procedaţi cu grijă, modificările nu vor diminua farmecul irezistibil al acestei grădini. În plus, majoritatea plantelor se pot procura fără probleme de pe piaţa noastră, primăvara, la preţuri destul de bune, dacă ştiţi de unde anume să le cumpăraţi.

Primul pas al amenajării este realizarea structurii grădinii şi implicit realizarea iazului şi a cascadei. În această fază de început trebuie să vă gândiţi şi la modul de aerisire şi curăţare a apei. Plantarea arborilor trebuie făcută suficient de departe de apă, aşa încât toamna să nu cadă frunze în apă.

×
Subiecte în articol: mereu verde