x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa O lege pentru designeri?

O lege pentru designeri?

de Adrian Parvu    |    20 Iul 2006   •   00:00
O lege pentru designeri?

De ceva vreme breasla designerilor profesionisti este in fierbere. Un comitet de initiativa in fruntea caruia s-a instalat domnul Alexandru Ghildus lucreaza la un proiect de lege care ar urma sa consfinteasca pe de o parte infiintarea unei asociatii profesionale a designerilor din Romania si, pe de alta parte, statutul acestei meserii liberale. Aparitia acestui proiect a provocat deja reactii cel putin contradictorii, o buna parte dintre designerii aflati in activitate protestand vehement, considerand ca legea ar fi o ingradire inadmisibila a dreptului de practicare a profesiei.

Am fost invitat la o discutie indelungata si interesanta cu Radu Teodorescu, conferentiar la Universitatea de Arta din Bucuresti, unul dintre sustinatorii proiectului. Am citit cu atentie si legea aflata in discutie. Nu vreau sa exprim aici o opinie privind oportunitatea promovarii unei astefel de legi si nici masura in care ea trebuie sa fie una foarte restrictiva sau, dimpotriva, extrem de liberala. Este insa evident faptul ca meseria de designer trebuie sa isi gaseasca un statut bine definit in cadrul nomenclatorului de profesii. Mai este, de asemenea, esential sa dispara din acest domeniu de activitate o suma de nechemati care de prea mult timp produc obiecte oribile si ne agreseaza vizual pe strada, acasa, oriunde ne aflam.

In sfarsit, asa cum au inteles si membrii grupului de initiativa, este nevoie de o dezbatere publica la care sa participe cat mai multi designeri cu pareri pro sau contra, cu sugestii de imbunatatire a proiectului de lege. La dezbatere este necesar sa isi spuna parerea si beneficiarii din orice domeniu prestatia unui designer este solicitata. Se mai poate analiza statutul aceste meserii in cateva tari europene cu traditie, precum si, comparativ, legi similare privind alte meserii liberale cum ar fi aceea de arhitect spre exemplu.

Deschidem paginile suplimentului acestei dezbateri publice invitand pe toti cei interesati sa isi exprime opiniile. In numarul viitor, de joi, 27 iulie, vom publica un interviu cu domnul Radu Teodorescu.

×