În numeroase rânduri v-am vorbit în paginile revistei noastre despre metodele de producere a energiilor alternative sau ecologice.
Revenim la acest subiect, de data asta cu un exemplu clar, o aplicaţie ce asigură 100% energia electrică în cadrul unei pensiuni. Energia electrică poate fi obţinută pe cale alternativă atât cu ajutorul turbinelor eoliene prezentate în Jurnalul Casei, cât şi cu ajutorul panourilor fotovoltaice care vor face subiectul acestui articol.
În România, a fost pus în funcţiune de curând cel mai mare sistem fotovoltaic din ţară, care oferă autonomie energetică în procent de 100% unei întregi pensiuni. Sistemul este complet programabil şi dispune de tehnologie integrată, de control prin internet. Folosind ca exemplu concret acest sistem, am extras din el informaţiile utile pentru cei interesaţi de acest subiect, informaţii privitoare la funcţionare, costuri, montaj.
PE SCURT, DESPRE PANOURILE FOTOVOLTAICE
Menite să producă energie electrică alternativă, panourile sunt compuse din celule fotovoltaice care captează energia razelor solare şi, printr-un proces chimic complex, o transformă în electricitate. Ca şi panourile solare folosite pentru încălzirea apei menajere, şi acestea au nevoie de câteva condiţii pentru a funcţiona la capacitate maximă. În cea mai mare proporţie, randamentul panourilor fotovoltaice este condiţionat de zona de amplasare.
Pornind de la faptul că ţara noastră se află în zona B de însorire, putem spune că principala condiţie pentru funcţionarea optimă a panourilor fotovoltaice este îndeplinită. În ceea ce priveşte poziţionarea lor, este indicat ca panourile fotovoltaice să fie montate pe acoperişurile orizontale, de tip terasă, acoperişurile înclinate, faţadele clădirilor sau direct pe sol, cu o înclinaţie de 45º, astfel încât razele să bată perpendicular pe suprafaţă. Ca direcţie de orientare, sudul şi sud-vestul sunt cele mai indicate.
De evitat sunt locurile umbrite de vegetaţie sau de clădiri care stau în calea contactului direct între razele soarelui şi fotocelulele care alcătuiesc panourile.
ELECTRICITATE GRATUITĂ ÎNTR-O ZONĂ IZOLATĂ
În luna februarie a acestui an a fost pus în funcţiune, la Sibiu, cel mai mare sistem fotovoltaic din România. Cu o producţie medie lunară de aproximativ 2.900 KW, sistemul oferă autonomie unei ferme şi unei întregi pensiuni turistice. Florin Fleşeriu, manager la Ecovolt România, spune: "Sistemul furnizează o cantitate de energie electrică de aproximativ 132 KWh/zi în perioada de vară, la o putere instantanee de 18 KW în sistem trifazic. Sistemul alimentează toţi consumatorii la 230 V/50 Hz x 3 faze".
Dat fiind faptul că pensiunea se află într-o zonă izolată, la o altitudine de 1.400 de metri, unde nu există reţea pentru alimentare cu energie electrică, s-au luat măsuri şi pentru situaţiile de urgenţă. În cazul în care din cauza norilor sistemul fotovoltaic nu poate produce îndeajuns de multă electricitate pentru alimentarea tuturor consumatorilor, "arhitectura tehnică este dotată şi cu un generator diesel. Sistemul este complet automatizat şi programabil, permiţând pornirea automată a grupului electrogenerator pentru compensare".
EXPLOATARE MAXIMĂ A RADIAŢIILOR SOLARE
Sistemul este format din 160 de panouri fotovoltaice monocristaline, grupate în 40 de module conform unui proiect realizat în conformitate cu zona de amplasare şi alţi factori care pot influenţa funcţionarea ansamblului. Suportul metalic pe care sunt aşezate panourile este orientat către sud, dar este reglabil pentru trei unghiuri de expunere, în funcţie de anotimp, cu scopul de a exploata razele solare cât mai bine şi pentru o perioadă cât mai lungă de timp.
Foarte importantă este cablarea panourilor. În acest caz a fost realizată structurat, cu ajutorul unor cabluri speciale, cunoscute şi sub denumirea de "cabluri solare", încapsulate în sisteme de jgheaburi metalice. Rezistente la razele ultraviolete, aceste cabluri suportă temperaturi de până la 120ºC. Utilizarea unor cabluri obişnuite într-un astfel de proiect sporeşte riscul apariţiei unor pierderi semnificative de energie într-un interval de timp scurt. De asemenea, există posibilitatea ca învelişul unui cablu normal să se deterioreze, ceea ce poate duce mai departe la scurtcircuit.
Pe lângă cele 160 de panouri fotovoltaice, buna funcţionare a sistemului este asigurată de 48 de acumulatori, trei invertoare şi opt regulatoare.
FUNCŢIONARE, COSTURI, GARANŢII
Sistemul fotovoltaic poate fi programat atât de la faţa locului, cât şi de la distanţă, prin internet. Mai mult decât atât, este programat să trimită zilnic prin email parametrii de producţie şi starea de funcţionare a fiecărui echipament integrat. În cazul în care unul dintre parametri nu funcţionează la nivel optim, acest lucru poate fi reglementat fără efort tot cu ajutorul internetului.
Garanţia a fost dată în funcţie de produse, astfel că pentru panouri sunt garantaţi 25 de ani de funcţionare, iar pentru restul echipamentelor, cinci ani. Eduard Vasiliu, inginerul însărcinat cu administrarea sistemului, spune că în cele două luni de funcţionare nu a întâmpinat nici o problemă, iar energia electrică produsă de panourile fotovoltaice a fost de-ajuns cât să alimenteze fără probleme toţi consumatorii.
Singurul inconvenient rămâne însă preţul, care încă se menţine destul de ridicat, dat fiind faptul că pentru sistemul prezentat costurile s-au ridicat până la 180.000 de euro.