x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Opere de artă in corpuri de iluminat

Opere de artă in corpuri de iluminat

05 Iul 2007   •   00:00

Perioada Renaşterii a fost şi continuă să fie un nesfărşit izvor de inspiraţie pentru artiştii tuturor timpurilor de după ea. Evocănd locuri şi perioade de poveste, lămpile Fortuny au fost create prin anii ’20 ai secolului trecut şi sunt rezultatul indelungatelor studii in domeniul iluminatului, designului şi a modalităţilor de filtrare a luminii realizate de Mariano Fortuny. Datorită structurilor speciale şi a modelelor propuse, lămpile Fortuny se potrivesc oricărui stil sau decor, fie că este vorba despre un aranjament clasic, modern, minimalist, eclectic... Lămpile Fortuny aduc in orice incăpere senzaţia de atemporalitate.

Din sticlă de Murano sau din mătase naturală, pictate manual, inspirate din arta veneţiană a secolelor XIV-XV, lămpile Fortuny sunt unice prin stilul inconfundabil, perfect adaptat oricărui timp. Sofisticate, de o eleganţă aproape imaterială, ele transformă inconfundabil incăperea in care sunt aşezate. Lumina distribuită in mod unic, culorile calde cu care au fost pictate fac ca aceste lămpi să atingă superlativul.


Artist de prestigiu

Mariano Fortuny y Madrazo s-a născut la Granada, vechea capitală maură a Spaniei. Ambele ramuri ale familiei sale includ artişti cunoscuţi, care au avut o puternică influenţă in dezvoltarea sa ca artist, imprimăndu-i simţul tradiţiei şi istoriei şi formăndu-i gustul pentru realizările culturale ale trecutului. Dacă concepţia lui Fortuny despre timp depindea intr-un final de evoluţia şi mediul in care a trăit, calitatea atemporală a creaţiei sale este rezultatul direct al modelelor care l-au inspirat: arta trecutului şi a culturilor nonvestice, unde conceptul despre progres şi schimbare nu a existat inainte de sosirea coloniştilor europeni. De la arta egipteană pănă la sfărşitul secolului al XIX-lea, totul a constituit un model valabil: pictura, sculptura, orice detaliu, orice idee, pe care le interpreta şi le trecea prin propria viziune, transformăndu-le in ceva personal. Perioada sa favorită a fost clasicul grecesc, renaşterea şi marea artă veneţiană a secolelor XV-XVI care il inconjurau. Dintre toate culturile nonvestice, cea pe care o preferă a fost cultura arabă - din perioada marii expansiuni de la Maroc către India, prin Persia şi Orientul Apropiat.

Celebru mai ales pentru creaţiile sale vestimentare, Mariano Fortuny a fost pictor, arhitect, fotograf, sculptor şi inventator. Descris de cele mai multe ori ca un renascentist şi un adevărat alchimist, Fortuny a fost in primul rănd original. Una dintre cele mai mari invenţii a fost tehnica luminii indirecte, pe care a folosit-o la lămpile care ii poartă numele. Acestea intrupează atăt entuziasmul personal al artistului, căt şi principiile optice descoperite de el.

Mariano Fortuny a ridicat corpurile de iluminat la rang de artă. Artistul a fost primul care a folosit oportunităţile electricităţii pentru a revoluţiona iluminarea scenică. Studiul a inceput in atelierul său din incinta Palatului Marinengo, unde artistul a trăit o bună perioadă din viaţă. Case celebre din intreaga lume adăpostesc obiectele de artă semnate Mariano Fortuny. Cei care le cumpără o fac din pasiune pentru artă, pentru a fi unici şi originali, pentru a deţine unele dintre cele mai sensibile obiecte de artă ale istoriei postbelice.

Sufletul lămpilor Fortuny este reprezentat de lumina care se identifică perfect cu creaţia. Ele răspăndesc lumina prin umbre de mătase opalescentă, intr-o răsucire delicată. Abajurul este făcut din mătase naturală pictată manual cu motive din aur inspirate de arta orientală, decorat cu cordon din mătase şi picături de sticlă. Misterul culorilor magice folosite la picturile pe mătase nu a putut fi aflat pănă astăzi. Descoperiri recente au permis realizarea lămpilor şi din sticlă de Murano. Dar oricare ar fi contextul in care sunt amplasate, lămpile Fortuny atrag atenţia, devenind protagoniste ale spaţiului.

×
Subiecte în articol: artă idei pentru casa ta fortuny