x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ornamente deosebite pentru amenajări cu tematică pascală

Ornamente deosebite pentru amenajări cu tematică pascală

de Georgiana Teodorescu    |    03 Apr 2010   •   00:00
Ornamente deosebite pentru amenajări cu tematică pascală
Sursa foto: www.mywchoa.com/

Pentru că Paştele este în accepţiunea religioasă cea mai importantă sărbătoare ortodoxă ne-am propus să îi acordăm şi noi un loc special în articolul „Idei pentru casa ta", schimbând însă registrul tradiţional de decorare a mesei şi casei pentru Paşte cu unul modern care cuprinde mai multe ornamente şi idei deosebite pentru decorarea locuinţei folosite în alte colţuri ale lumii.

COPACUL ÎMPODOBIT
Conceptul de iepuraş şi pom de Paşte provine din sărbătoarea păgânilor ce se suprapunea ca perioadă în antichitate peste sărbătoarea creştină şi evreiască a Învierii Domnului. Tema copacului şi a iepuraşului simbolizează fertilitatea mamei naturi în anotimpul de primăvară.

Deşi intrat de puţini ani pe lista decoraţiunilor folosite de români pentru Paşte, copacul ornat cu ouă vopsite este o piesă de mare efect. Pentru un asemenea aranjament achiziţionaţi o ramură sau un copac în miniatură, natural sau vopsit. De cele mai multe ori sunt folosite vopsele argintii sau aurii, care şi protejează de eventualele accidente produse de defectele scoarţei naturale a copacului (aşchii ieşite, ţepi, ramificaţii ascuţite).

Aveţi grijă la numărul de ouă expuse pe o singură ramură, greutatea acestora ar putea rupe în timp ramificaţiile mai subţiri. Pentru un decor şi mai spectaculos alternaţi funde din material textil sau hârtie cu ouă pictate, bogăţia coroanei fiind impresionantă. Ca alternativă pentru acest copac puteţi folosi ramuri de Forsythia, florile galbene şi mărunte ale acesteia fiind de mare efect.

COŞUL DE PAŞTE
Un coş împletit din răchită sau bambus ornat cu ouă, pască, prăjituri şi iepuraşi de ciocolată, frumos aranjate poate deveni o atracţie a decorului pascal. Puteţi folosi de asemenea mici ghivece cu flori naturale sau spice de grâu, o cruce din lemn sau candele. Pentru un aranjament nonconformist aşezaţi acest coş pe un suport din metal la o înălţime de 30 de cm, baza „ascunzând-o" printre flori şi fructe.

CORONIŢA ÎMPLETITĂ
Deşi este specifică sărbătorilor de iarnă, coroniţa aplicată pe uşa de la intrare a fost „împrumutată" şi de sărbătoarea Paştelui, cu ajustările decorative de rigoare.

Împletită din ramuri de copaci şi flori persistente, coroniţa poate fi decorată cu ouă din lemn sau plastic cu desene specifice sărbătorii, cu o cruce centrală care îl înfăţişează pe Iisus Hristos crucificat sau cu ornamente nostime în formă de iepuraşi, păsări sau flori.

FLORILE NATURALE
Primăvara este sezonul în care atât diversitatea florilor cât şi preţurile accesibile vă permit achiziţionarea unui ghiveci sau a unui buchet proaspăt cu flori. Este soluţia de împodobire a casei cea mai simplă şi la îndemână.

În multe colţuri ale lumii, floarea reprezentativă pentru Paşte este crinul, fiind preferat din acest motiv în aranjamentele florale de Paşte. Legenda spune că: într-o zi, Iisus Hristos a trecut printr-o grădină plină de animale, plante şi flori, şi că toate acestea au plecat capul în faţa Lui exceptând crinul. Însă în ziua crucificării crinii şi-au plecat capul în semn de respect faţă de sacrificiul Domnului, rămânând aşa pentru totdeauna.

Puteţi înlocui crinii (majoritatea subspeciilor de crini înfloresc vara) cu un buchet din flori de primăvară lalele albe, narcise, lăcrămioare, frezii.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta