Palmierii exercită o atracţie deosebită asupra noastră, pentru că suntem toţi îndrăgostiţi de exotic şi rarităţi. Cei mai mulţi dintre noi găzduiesc în casă câteva exemplare de mici dimensiuni.
Exemplare de toate dimensiunile
Palmierii exercită o atracţie deosebită asupra noastră, pentru că suntem toţi îndrăgostiţi de exotic şi rarităţi. Cei mai mulţi dintre noi găzduiesc în casă câteva exemplare de mici dimensiuni. Alţii îşi asumă riscul: cumpără plante mari şi le amplasează în grădină. Este posibil ca unele varietăţi să reziste afară peste iarnă chiar şi în zona noastră, însă trebuie să vă informaţi înainte să-i plantaţi.
Decoraţiuni pentru interior
Palmierii sunt destul de răspândiţi printre plantele decorative de interior. De cele mai multe ori ei sunt achiziţionaţi de la standurile cu plante mixte, ieftine şi de mici dimensiuni. În acest fel se pot achiziţiona Chamaedorea şi Areca – palmieri eleganţi, cu frunze strălucitoare, dar care cresc greu. De altfel, tocmai această creştere lentă este o caracteristică a cultivării lor în interioare. Cei interesaţi de plante mari trebuie să pregătească şi bugetul necesar. Avantajul este că se depăşeşte mai uşor această perioadă de câţiva ani de creştere lentă. Alt palmier răspândit este Phoenix-ul (curmalul), care se înmulţeşte cu uşurinţă din sâmbure, însă necesită multă răbdare până la creşterea lui la dimensiuni apreciabile.
Îngrijirea palmierilor nu este dificilă, însă poate deveni obositoare din cauza grijii permanente la udare. Fiind plante tropicale, posesorii de palmieri sunt tentaţi să-i ude prea mult. Din această cauză apar dereglări de udare, frunzele se brunifică la vârfuri sau se veştejesc, iar în cazuri extreme este posibil ca palmierul să moară din cauza rădăcinilor putrezite. Merită reţinut faptul că ei necesită o umiditate relativă mare (în aer), deci sunt indicate pulverizările. Udarea la rădăcină se face moderat şi numai în funcţie de necesităţile plantei (etapă de vegetaţie, temperatură, dimensiunea plantei şi ghiveciului, capacitatea solului de a reţine apă). Nu se udă niciodată pentru că... atunci are posesorul timp! De altfel, aceasta este o regulă generală de udare a plantelor de interior.
Rezistenţi la frig
Cei mai cunoscuţi palmieri de frig sunt: Chamaerops, Trachycarpus, Phoenix, Rhapidophyllum, Sabal şi Nannorrhops. La noi s-au făcut câteva experimente interesante cu Chamaerops şi Trachycarpus, care au fost plantaţi în zona litorală, dar nu numai. Ei s-au comportat destul de bine în Bucureşti şi în Banat. Plantele mici necesită protecţie la vânt puternic şi la geruri. Exemplarele mature se descurcă fără probleme.