x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Palmierul iernii

Palmierul iernii

de Daniel Zimbreanu    |    29 Sep 2005   •   00:00
Palmierul iernii
GRADINA TA, MEREU VERDE
Multi dintre palmieri sunt plante tropicale sau subtropicale, insa exista cateva specii care pot supravietui la temperaturi sub - 20 °C

Genul Trachycarpus contine opt specii originare din Nepal, centrul si sudul Chinei si nordul Thailandei. Palmierii apartinand acestui gen sunt plante dioice, adica au flori masculine si feminine pe indivizi diferiti.

A capatat acest nume in onoarea horticultorului si exploratorului scotian Robert Fortune, cel care in secolul al XIX-lea a infiintat plantatiile industriale de ceai din India si Sri Lanka. Fortune este cel care a introdus in Europa primul palmier din aceasta specie in anul 1842, cand, adus in Anglia un exemplar din insula chineza Chou Shan.

Originea exacta a acestui palmier nu se cunoste, insa se banuieste ca provine din partea centrala si sudica a Chinei.

Are un trunchi zvelt, acoperit cu fibre maronii, fiind mai subtire la baza. Poate creste pana la 13 m inaltime si 20-30 cm in diametru. In varful trunchiului se gasesc frunzele dispuse circular, formand o coroana, de unde si numele de palmierul morisca. Frunzele de culoare verde inchis sunt palmate, avand un diametru de aproximativ un metru, fiind prinse de trunchi printr-un petiol de 45-60 cm lungime. Are o crestere rapida, un palmier de 3-4 ani produce 3-4 noi frunze pe an, unul de 8-10 ani, 6-7 frunze, iar unul de 20 ani, 14-18. Specimenele cu o inaltime peste 75 cm vor inflori, iar daca sunt doi palmieri cu flori de sexe diferite, vor produce seminte viabile in fiecare an.

COMPORTAMENT LA FRIG


Pentru a trece cu bine peste iernile geroase are nevoie de cat mai multa caldura vara si protectie impotriva vantului iarna, de aceea acest palmier se va amplasa la soare in partea de sud-est a gradinii, de preferat pe latura sudica a cladirilor, pentru a fi protejat de vant. Fertilizarea este foarte importanta. Ca orice planta are nevoie de azot, fosfor si potasiu pentru a se dezvolta. Primavara se va administra un fertilizant cu o concentratie mai mare de azot, urmand ca pe la mijlocul verii, pentru a incetini dezvoltarea si a incepe pregatirea de iarna, concentratia de azot sa scada si sa creasca insa concentratia de fosfor si potasiu. Alte substante necesare sunt: magneziu si fierul. Nu este foarte pretentios in ceea ce priveste solul, putand creste fara probleme chiar si in soluri usor calcaroase. In privinta apei, este de preferat ca vara sa fie udat din abundenta.

Acest palmier poate fi gasit in gradinile din Europa Centrala si de Nord: Bulgaria, Ungaria, Rusia, Danemarca, Norvegia, Suedia. Un indicator al climei unde poate fi crescut Trachycarpus este smochinul. Daca in gradina voastra smochinul supravietuieste fara a avea probleme iarna, atunci cu siguranta si Trachycarpus va trece cu bine peste sezonul rece.

Trachycarpus este un palmier ce rezista la temperaturi negative, putand decora gradinile din zonele in care temperatura coboara rar sub - 20 de grade Celsius. La aceste temperaturi este posibil in unele conditii ca frunzele batrane sa degere, palmierul protejand in primul rand frunzele tinere. Nu trebuie sa considerati acest lucru o drama, in primavara vor aparea altele.

Pentru a avea timp sa se adapteze gradinii voastre, Trachycarpus trebuie plantat primavara devreme: in martie, cel tarziu la inceputul lui aprilie, in cazurile cand temperaturile sunt prea scazute in martie.

Palmierii tineri trebuie protejati peste iarna. Cea mai simpla protectie este acoperirea lor cu crengi de rasinoase sau chiar frunze sau paie peste care se pune o cutie de carton ancorata pentru a nu fi luata de catre vant. Cutia se va inlatura o data la 4-5 zile pentru cateva ore. Este de preferat ca iarna sa acoperim pamantul de sub palmier pe o raza de cativa metri cu un strat gros de frunze (sau paie) peste care se asaza crengi sau ceva care sa impiedice imprastierea lor de catre vant, primavara frunzele vor fi inlaturate.

IERNI GEROASE


Temperatura minima in Bucuresti in ultimii sapte ani (1999-2005):
  • 1999 -12°C ianuarie
  • 2000 -17°C ianuarie
  • 2001 -13°C decembrie
  • 2002 -20°C decembrie
  • 2003 -15°C febuarie
  • 2004 -14°C febuarie
  • 2005 -23°C febuarie
    Minimele au fost pentru cateva ore, facand abstractie de aceste varfuri, temperatura minima iarna in Bucuresti este cuprinsa intre - 5 si - 12°C

    Informatiile legate de temperaturile de la noi le-am luat de pe site-uri internationale. De ce? Va las sa descoperiti singuri
  • ×
    Subiecte în articol: palmier