x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Panourile radiante cu infraroşu, un nou progres tehnologic

Panourile radiante cu infraroşu, un nou progres tehnologic

de Alina Iancu    |    31 Oct 2009   •   00:00
Panourile radiante cu infraroşu, un nou progres tehnologic
Sursa foto: Helvetic impex/

Panourile radiante cu infraroşu reprezintă o tehnologie în materie de încălzire, încă nouă pentru ţara noastră. Utilizarea acestora oferă rezultate bune numai atunci când puterea şi numărul lor sunt corect dimensionate, iar încăperea în care sunt montate are o izolare eficientă.

În ultimii ani, vremea rece ne ia prin surprindere, frigul instalându-se când ne aşteptăm mai puţin. Cea care întârzie să apară este însă căldura. Uneori chiar şi cei care beneficiază de centrale proprii sunt nevoiţi să suporte frigul din cauza presiunii prea mici din ţevile de gaze sau a lucrărilor care se execută la acestea. O soluţie alternativă poate fi găsită în panourile radiante cu infraroşu, un alt rezultat al progresului tehnologic, care are la bază acelaşi principiu prin care soarele încălzeşte pământul.

Panourile radiante cu infraroşu sunt "generatoare de căldură la fel ca sobele de teracotă sau caloriferele, cu diferenţa că nu consumă combustibil solid, gazos sau alt agent termic, ci energie electrică. Din acest motiv, din procesul de producere a căldurii nu rezultă noxe, bioxid de carbon sau radicali.

Panourile sunt de fapt climatizatoare cu fibră de carbon, ecologice şi economice", spune Adrian Gogota, general manager la Ecogec. Recomandate pentru efectele terapeutice pe care le au şi pentru confortul termic dat, panourile radiante pot fi montate în orice spaţiu, iar temperatura de funcţionare poate fi setată cu ajutorul termostatelor simple, digitale sau programabile.

DIMENSIONARE ŞI MONTAJ
Panourile cu infraroşu pot fi montate în orice tip de încăpere cu condiţia dimensionării corecte a puterii şi a numărului lor. Un singur panou poate încălzi o suprafaţă de până la 20 mp, însă este recomandat ca pentru fiecare încăpere să se facă un calcul în funcţie de volumul de încălzit, izolaţie, tipul clădirii (bloc sau casă), de tipul pereţilor şi al geamurilor, de amplasamentul locuinţei (zona climatică). Varianta adecvată este dată şi de destinaţia spaţiului în care urmează să fie montat (de exemplu, este recomandat ca în spaţiile umede să nu se folosească panouri cu rame de lemn).

Suprafaţa din spatele panoului este izolată termic, ceea ce permite instalarea lui chiar şi pe suprafeţe inflamabile. Deoarece greutatea unui panou variază între 4,2 kg şi 4,8 kg, ele pot fi montate pe orice tip de perete cu ajutorul chitului de montaj inclus în pachet. Pentru rigips există elemente de fixare specifice, iar suporţii sunt aceiaşi. Este recomandat montajul pe tavan, poziţionat central, sau pe perete, dar nu în faţa ferestrei. "Panoul funcţionează cu energie electrică, la reţeaua de 220 V a casei. Nu sunt necesare nici un fel de modificări ale instalaţiei, nu sunt necesare avize, aprobări şi autorizaţii, iar montajul este foarte simplu, rapid, fără mizerie şi şantier", spune Laurentiu Primo, general manager la Helvetic Impex.

CAPACITATEA TERMICĂ
Panourile radiante cu infraroşu transformă energia electrică în energie termică pe care o transmit mai departe pereţilor şi obiectelor din încăpere pe care le încălzesc prin stimularea vibraţiei atomilor. "Principiul de bază este propagarea unei unde termice, cunoscută sub numele de infraroşu, către pereţii unei încăperi şi către toate corpurile solide care au rolul de a înmagazina acea căldură şi bineînţeles de a o reflecta către mediu. Astfel se încălzeşte şi aerul din încăpere şi după câteva reprize de funcţionare camera ajunge în echilibru termic, iar pereţii au aceeaşi temperatură cu aerul", spune Vali Chirică, director de vânzări la Dacrom Trading.

Cu ajutorul termostatelor, orice panou poate fi setat individual pentru a obţine temperatura dorită în fiecare încăpere. Există posibilitatea automatizării termostatului, cu comandă la distanţă şi programare din calculator.

Temperatura la care aerul dintr-o încăpere încălzită cu panouri radiante poate ajunge este de până la 30şC, dar depinde întru totul de factori de mediu externi şi de izolaţia încăperii. "La o dimensionare corectă, sistemul produce o temperatură internă de 21-23 grade, la o temperatură externă medie staţionară de -20 grade", a declarat Balázs Endre, director comercial la Electro Karend SRL.

CUM FUNCŢIONEAZĂ...
Panourile radiante cu infraroşu sunt o sursă de încălzire independentă. Ele pot asigura necesarul de căldură atât în case, cât şi în apartamente fără să fie nevoie şi de alte metode adiacente. Consumul unui panou este influenţat de mai mulţi factori, în mare parte aceiaşi care trebuie luaţi în considerare şi în alegerea lui. Cu cât încăperea în care este montat este mai bine izolată, iar panoul este corect amplasat şi dimensionat, cu atât costurile de utilizare sunt mai mici.




După ce temperatura setată la termostat este atinsă, panoul se opreşte, lăsând să se emane căldura înmagazinată în pereţi şi în celelalte obiecte din încăpere.

Faţă de un consum normal, uneori pot apărea abateri cauzate de izolaţii necorespunzătoare, însă în condiţiile alegerii corecte a numărului şi a dimensiunilor lor, plus o izolare termică bună a spaţiului, costurile de încălzire pot ajunge până la 50% faţă de sistemele de încălzire tradiţionale, procent pentru care s-a luat în calcul şi faptul că panourile nu necesită nici un fel de costuri de întreţinere, perioada de viaţă ajungând până la 30 de ani.

Aşadar, dacă funcţionarea lor este normală, nu există costuri de întreţinere, dar pentru eventualitatea în care apar defecţiuni, este indicat ca în momentul achiziţiei să întrebaţi furnizorul care este politica firmei în astfel de situaţii, fiecare funizor având propriile condiţii pentru acordarea garanţiilor.

INVESTIŢII ŞI AMORTIZĂRI
Preţul unui panou radiant cu infraroşu variază în funcţie de mărime şi de putere şi este cuprins între 800 lei şi 2.500 lei. Amortizarea costurilor este destul de dificil de calculat, dat fiind faptul că fiecare persoană are nevoie de o anumită temperatură ambientală, iar eficienţa panourilor este condiţionată de factorii menţionaţi anterior. Specialiştii susţin că 5-6 ani este o estimare aproximativă a perioadei de amortizare a costurilor de achiziţie şi instalare pentru un sistem cu panouri radiante cu infraroşu.

EFECTE TERAPEUTICE
S-a constatat că radiaţiile infraroşii pe baza cărora funcţionează panourile radiante au efecte terapeutice asupra celor care vin în contact cu ele. Folosirea lor regulată este modalitatea optimă de relaxare şi de dezintoxicare a organismului.

FIBRĂ DE CARBON
Panourile radiante cu infraroşu pot fi confecţionate din nichelină, cantal sau manganină, dar cea mai utilizată este fibra de carbon, un material nemetalic şi uşor. Deşi în procesul de fabricaţie carbonul este tratat la temperaturi de 2000°C, în întrebuinţarea de zi cu zi panourile nu depăşesc 110°C. Pe suprafaţa activă a oricărui panou sunt aplicate granule ceramice care maximizează radiaţia energiei, iar spatele panoului este placat cu material termoizolant.

CLASIFICĂRI
O primă clasificare a panourilor radiante este făcută în funcţie de puterea pe care o au. Apoi pot fi diferenţiate după tipul de material care face conversia din energie electrică în energie termică, iar în final, după aspectul fizic, firmă producătoare şi preţ.

5342-105439-04_15_case8.jpg

Modalitatea de calcul
n)Se calculează volumul V al camerei ce se doreşte a fi încălzită (V = L x l x H);
n)Se alege din primul tabel factorul f1 în funcţie de tipul de construcţie;
n)Se alege din al doilea tabel factorul f2 în funcţie de materialul de construcţie;
n)Se calculează factorul F ca produs al celor doi factori f1 şi f2 (F = f1 x f2);
n) Se înmulţeşte volumul V cu factorul F şi obţinem necesarul de waţi;
n) Alegem din tipurile de radiatoare unul sau mai multe, astfel încât să acopere necesarul minim de waţi obţinut.
    Sursa: Dacrom Trading

×