x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Panourile solare

Panourile solare

de Catiusa Ivanov    |    08 Iun 2006   •   00:00
Panourile solare
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
In fiecare an, numarul persoanelor care folosesc panouri solare pentru incalzirea apei menajere se tripleaza. In ceea ce priveste panourile fotovoltaice, pretul de achizitionare a acestora va scadea pana in 2013 de la 5 $/W pana la 2 $/W. Aceasta evolutie se contureaza in contextul in care folosirea resurselor clasice de energie devine tot mai costisitoare

Atat factura la energie electrica, cat si factura la gaze naturale vin luna de luna tot mai scumpe. Nicolae Vasile, vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie din Bucuresti, ne-a declarat ca in urmatorul an pretul gazelor naturale va creste cu aproximativ 100 de euro la o mie de metri cubi normali. Nici pretul la electricitate nu va stagna, numai ca acesta va inregistra o crestere mai usoara de aproximativ 10 euro la megawatt pe ora. Din considerente economice cred ca ar fi timpul sa incepem sa ne reorientam spre resurse energetice alternative. Una dintre cele mai la indemana solutii ar fi energia solara.

INCALZIREA APEI MENAJERE


Panourile solare pentru incalzirea apei menajere sunt un sistem de incalzire a apei cu ajutorul energiei solare. Acest sistem poate fi folosit pentru incalzirea apei menajere, a apei din piscina sau ca aport pentru incalzirea din pardoseala (pentru acest tip de incalzire nu este nevoie ca temperatura apei sa fie foarte ridicata, deoarece suprafata incalzita este mai mare, iar caldura circula de jos in sus, nu de sus in jos ca in cazul caldurii oferite de calorifer).

Atentie, sunt doua tipuri de panouri solare pentru incalzirea apei. Unele functioneaza cu apa, iar altele cu antigel. Cele cu antigel, desi sunt mai scumpe, se potrivesc mai bine climatului din Romania, unde iarna sunt temperaturi foarte scazute, deoarece gelul folosit nu ingheata. In cazul in care in interiorul instalatiei este apa, aceasta va ingheta, se va dilata si tevile vor crapa, distrugand instalatia.

Principiul pe care functioneaza panourile solare pentru incalzirea apei menajere este simplu. Sub influenta razelor soarelui, gelul sau apa din tevile de cupru se incalzeste foarte tare. Fluidul infierbantat coboara prin intermediul unei tevi de cupru in boiler, incalzind astfel apa. Boilerul de la instalatia solara are posibilitatea de a fi conectat si la o centrala termica, in situatia in care instalatia solara nu face fata sau au fost mai multe zile fara soare. Chiar si asa, este avantajos, deoarece consumul centralei se va reduce la jumatate, apa fiind deja calduta. Atentie, pentru ca sistemul sa functioneze avem nevoie de curent electric. In cadrul sistemului se afla o pompa care trebuie sa propulseze gelul inapoi la panou, dupa ce acesta a ajuns la boiler. Pompa electrica consuma mai putin de 100 W pe ora. Aceasta nu functioneaza noaptea si o mare parte din timpul zilei. Sistemul functioneaza in toate zilele cu soare, chiar daca este iarna si temperaturile din termometru scad cu mult sub 0 grade.

Vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie este de parere ca aceasta solutie este deja o solutie comerciala in tara noastra, pretul de achizitionare scazand considerabil in ultimii ani si amortizarea investitiei facandu-se in mai putin de doi ani. Dansul mai afirma ca numarul persoanelor care folosesc aceasta tehnologie se tripleaza de la an la an. Aceasta solutie este indicata pentru persoanele care nu au posibilitatea sa se racordeze la reteaua de incalzire centralizata sau pentru persoanele care sunt foarte departe de punctul de racordare la apa calda (daca distanta casei fata de punctul de racordare este foarte mare, bransamentul va costa foarte scump).

PANOURI FOTOVOLTAICE


Daca pentru panourile solare pentru incalzirea apei menajere mai aveati nevoie de un mic surplus de energie electrica de la retea, panourile fotovoltaice pot suplini tot necesarul de energie electrica dintr-o casa, mai ales pe perioada verii. Principiul pe care acesta functioneaza este urmatorul: energia fotonilor din lumina solara este transformata in energie electrica. Energia astfel produsa este stocata in baterii si este consumata de consumatorii casnici dupa ce un invertor transforma curentul continuu (12 V) in curent alternativ (220 V). Panourile solare se monteaza pe acoperis orientate spre sud sau pe niste suporturi speciale in curte sau in gradina.

Ca si avantaje, utilizatorii acestei tehnologii nu platesc nici un banut pentru energia electrica pe care o folosesc si sunt independenti de distribuitorul de energie electrica. Singurul dezavantaj al acestei tehnologii este momentan costul mare de implementare si implicit perioada foarte lunga de amortizare a investitiei.

Folosirea acestei tehnologii este indicata in zonele unde racordul la reteaua de electricitate e foarte costisitor sau panourile pot fi folosite ca alimentare de siguranta in institutii. Nicolae Vasile considera ca in viitor, aceasta tehnologie va fi folosita tot mai mult, deoarece se incearca economisirea resurselor energetice si reducerea poluarii atmosferice. Acesta mai afirma ca in cadrul Platformei tehnologice a Uniunii Europene exista o sectiune numita fotovoltaice, care isi propune prioritar dezvoltarea tehnologiei panourilor fotovoltaice in intervalul 2007-2013. Acest program isi mai propune si scaderea costului de achizitionare de la 5 $/ W pana la 2 $/W. In anumite tari din Europa deja a inceput implementarea acestui program. Spre exemplu, in Germania, cumparatorii acestor echipamente primesc de la stat o subventie de 30% la cumparare. Tot in Germania sunt locuinte care folosesc atat energie electrica din retea, cat si energie de la panourile solare. In locuinta respectiva sunt montate doua contoare, iar pentru energia suplimentara, luata din retea, se plateste un pret foarte mare.

CE SPUN CEI CARE LE FOLOSESC…


Cristian Grama utilizeaza panourile fotovolatice pentru a-si alimenta cu energie electrica o casa din lemn, din comuna Avrig, judetul Sibiu. Cristian a ales aceasta solutie deoarece s-a dovedit a fi mai avantajoasa decat racordarea la reteaua electrica, costurile implicate fiind foarte ridicate datorita distantei mari dintre constructie si punctul de racordare. Panourile produc o cantitate de energie de 600 W pe zi si sunt suficiente pentru alimentarea tuturor consumatorilor din casa. Pentru implementarea tehnologiei s-au platit in jur de 10.000 de euro. Cristian Grama se declara foarte multumit de raportul cost/utilitate.

PRETURI
Pentru achizitionarea panourilor fotovoltaice platiti aproximativ 5 $/W, un panou avand capacitatea de 100 W. Pentru montaj platiti intre 700 si 1.000 de euro Pretul unui panou pentru incalzirea apei poate varia intre 700 si 3.000 de euro. In acest pret este inclusa si instalatia aferenta. Pentru montajul acestora platiti in jur de 700 euro

×