x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Parcarile din fata blocului

Parcarile din fata blocului

de Av. Florentina Sandu    |    19 Ian 2006   •   00:00
Parcarile din fata blocului
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Problema parcarilor nu este doar in centrele oraselor sau in zonele aglomerate, ci se regaseste chiar si cand vine vorba de spatiile din fata blocurilor. Numarul de masini a crescut semnificativ, dar locurile de parcare sunt insuficiente. Ce spune legea si cum pot fi inchiriate locurile de parcare aflati in articolul de fata

Parcarile "din fata blocului", adevarate campuri de lupta pentru proprietarii de autovehicule, sunt denumite de lege "parcaje de resedinta" si reprezinta parcajele aferente frontului imobilelor, situate la mai putin de 30 de metri de acesta, atribuite locatarilor, persoane fizice sau juridice.

Subliniem faptul ca pot fi inchiriate locuri de parcare doar daca spatiile solicitate sunt inregistrate in evidentele primariei, respectiv ale Administratiei Domeniului Public, ca parcaje de resedinta.

AUTORITATI COMPETENTE SI REGLEMENTARI LEGALE


Autoritatile competente sa stabileasca reglementari referitoare la regimul de acces si circulatie, stationare si parcare pentru diferite categorii de vehicule sunt Consiliile Judetene, Consiliile Locale si pentru Capitala Consiliul General al Municipiului Bucuresti, in conformitate cu prevederile art. 113, alin. (1). din OUG nr. 195/2002.

Cadrul general la nivel national este completat de hotarari ale Consiliilor Locale. La nivelul municipiului Bucuresti, hotararea Consiliului Local al Municipiului Bucuresti nr. 32/1994 cu privire la organizarea, exploatarea si utilizarea spatiilor de parcare publica este completata la randul sau de hotarari ale Consiliilor Locale ale sectoarelor.

CINE DA LOCUL DE PARCARE


Atribuirea locurilor de parcare in parcajele de resedinta se face de catre primarii, respectiv de administratiile domeniului public ale localitatilor si ale sectoarelor in cazul municipiului Bucuresti, anual, pe baza de contract incheiat intre acestea si persoana fizica sau juridica careia i s-a atribuit locul de parcare. Acest contract poate fi prelungit in anul urmator. Pentru locul de parcare, Primaria percepe o taxa anuala conform contractului.

DOCUMENTE NECESARE


Intrucat documentele solicitate difera de la o primarie la alta, urmatoarea lista prezentata este orientativa si puteti afla documentele exacte doar solicitand relatii de la Primaria in raza careia solicitati inchirierea locului de parcare:
  • cerere pentru atribuirea unui loc de parcare;
  • avizul Asociatiei de locatari/proprietari pe cererea solicitantului;
  • copie dupa buletin sau cartea de identitate (original si copie);
  • certificatul de inmatriculare al autovehiculului (original si copie);
  • documentele de proprietate ale apartamentului, daca nu aveti stabilit domiciliul in blocul in fata caruia solicitati locul de parcare.

    Pentru locurile de parcare atribuite in parcajele de resedinta se elibereaza autorizatii, care trebuie afisate in loc vizibil.

    INFO


    Tarifele difera in functie de zona si multe autoritati nu le-au stabilit inca pentru anul 2006. Orientativ, acestea se situeaza peste valoarea de 70 RON anual in Bucuresti.
    La aceasta data nu toate primariile au stabilite tarifele pentru taxa anuala corespunzatoare locului de parcare din fata locuintei. Aceste tarife pot fi diferite de la un oras la altul, respectiv de la un sector la altul.

    OBLIGATII DE AMBELE PARTI


    Conducatorii autovehiculelor care folosesc parcajele de resedinta au urmatoarele obligatii:
  • 1. Sa respecte indicatoarele si marcajele;
  • 2. Sa pastreze curatenia si ordinea la locul de parcare;
  • 3. Sa nu execute la autovehicule lucrari de reparatii si intretinere;
  • 4. Sa elibereze neconditionat locul de parcare in situatia efectuarii unor lucrari edilitare care necesita ocuparea temporara a spatiului de parcare sau daca locului i s-a atribuit o alta destinatie publica, cu restituirea sumelor achitate anticipat pentru folosirea parcajului.
  • La randul sau, si Primaria, respectiv Administratia domeniului public au obligatii fata de aceste parcaje, si anume marcarea si semnalizarea acestora.
  • ×
    Subiecte în articol: parcare