x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Patina vechiului autentic

Patina vechiului autentic

16 Iun 2005   •   00:00
Patina vechiului autentic

Proprietarul superbei locuinte cu vedere spre parcul Cismigiu este un impatimit al antichitatilor. Pasiunea sa a dictat si in amenajarea de fata, aflata sub amprenta patinei vechiului autentic.

Intre snobismul contemporan si aroganta aerului aristocratic, proprietarul a ales arogant a. Inteleasa ca atitudine comportamentala si, implicit, mod de viata, aceasta aroganta se simte in decorul interior. Amenajarea este un mod subliminal prin care ti se transmite ca adevaratele repere materiale (obiecte cu preponderenta) sunt cele clasice, pe care nu numai ca le expui privirii celui ce-ti calca pragul casei, ci pe care trebuie sa le iubesti, cunoscandu-le istoria si pretuindu-le valoarea consacrata in timp. Obiecte care te binedispun, care sunt conform preferintelor si, implicit, gusturilor proprietarului.

Secretul atmosferei: decoratiunile si antichitatile

Fara a se impune ostentativ prin cantitate, decorul este sugestiv ca urmare a alegerilor facute in privinta decoratiunilor si a modului de pozitionare a pieselor mobilierului de arta. Contrastul cromatic realizat foarte discret - pe fundalul deschis al peretilor si al teaturilor perdelelor din dreptul ferestrelor - reliefeaza cu efect silueta obiectelor si a mobilierului. Finisajele simple, volumetria incaperilor (inalte, spatioase, bine iluminate natural) sunt un cadru neutru, ce lasa privirea sa fie captata de detaliile elaborate ale interiorului. Melanjul de obiecte si decoratiuni din acest apartament bucurestean reda reusit imaginea eclectica a interioarelor inceputului de secol XX.

In zona diurna, functiunile se succed deschis, fara nici un fel de delimitare fixa. Destinat iile se citesc dupa specificul mobilierului.

Camera de zi are un aer intim. Ea este folosita cu preponderenta de familie si prietenii foarte apropiati. Pernele si cuvertura de pe pardoseala sunt variante cu motiv floral si ele dicteaza intr-un fel tematica incaperii. Aceste elemente decorative sunt cele care dau consistenta ansamblului pe fundalul neutru al finisajelor. Asociate cu obiecte vechi din portelan (Villeroy&Boch), alpaca si argint expuse in zone de impact vizual imediat (pe masutele ce incadreaza canapeaua), decoratiunile confera tonul aristocratic dorit in ambient.

Sufrageria se prezinta ca destinatie impuna toare datorita dispunerii centrale a mesei si bufetului in spatiul destinat ei. Materialul din matase ce acopera masa nu este intampla tor ales. El mascheaza forma mobilei, de o alta factura comparativ cu scaunele. Modul de aranjare a fetei de masa este pana la urma original, chiar daca poate fi catalogat intre aleatoriu si elaborat, intre frumos si urat sau intre necesar si estetic.

Bufetul din sufragerie, o piesa de mobilier masiva, veche de aproximativ saizeci de ani, adaposteste cea mai mare parte a veselei. Pe langa rolul sau functional bine determinat, bufetul a fost exploatat ca suport pentru un aranjament decorativ ce sugereaza patina specifica antichitatilor. Rame vechi, flori uscate inalte puse intr-o vaza de ceramica neagra, alaturi de carti si obiecte din argint, formeaza un cadru armonios. Decorul reprezinta o solutie pentru crearea unui colt cu parfum interbelic in orice locuinta.

In extensia sufrageriei se afla o incapere cu destinatie de primire a musafirilor, unde conversatiile sunt protocolare, atitudinile si comportamentul atente, controlate. O reinterpretare a vechiului salon intr-un mod oarecum impus de arhitectura interioara a apartamentului.

Din camera de zi se face accesul direct catre zona intima a locuintei. Dormitorul matrimonial este cald, placut, primeaza nuantele contrastante de galben si visiniu. Atmosfera clasica este "sparta" de tabloul abstract, ce sugereaza contemporaneitatea.

Per ansamblu, o amenajare romantica in acord deplin cu locatia cladirii, a apartamentului, ce se bucura de panorame fermecatoare asupra cunoscutei gradini a Cismigiului. Patina vechiului autentic vine aici sa detaseze atmosfera interioara de agitatia citadina din plin centrul Capitalei.

Arhiva Ideal Decor
×