x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Pe timp de iarnă, o baie caldă devine ceva romantic

Pe timp de iarnă, o baie caldă devine ceva romantic

de Adela Parvu    |    09 Ian 2010   •   00:00
Pe timp de iarnă, o baie caldă devine ceva romantic
Sursa foto: /Villeroy& Boch

Poate acum douăzeci de ani, dacă vedeam o baie fără cadă, ne întrebam unde se spală şi se clătesc rufele, că doar maşinile de spălat erau mai mult semiautomate, iar cele cu adevărat automate erau foarte puţine la număr, aproape necunoscute.



Acum, dacă vedem o baie cu cadă spunem că e lux, deoarece, între timp, preţul la apă caldă a crescut foarte mult, iar igiena zilnică se face cu duşuri scurte, eficiente şi economice. În plus, multe dintre băile noastre sunt foarte mici, iar cabinele de duş fac loc şi maşinilor de spălat automate în defavoarea vechilor căzi masive.

CADA, DIN NOU LA MODĂ
Şi, totuşi, se pare că ceva revine, dar sub altă formă. Desigur este vorba despre cadă, numai că ea este doar unul dintre elementele care de fapt redefinesc spaţiul băii. Dacă, până recent, baia era un loc exclusiv al igienei personale şi locul în care se spală rufele şi se depozitează flacoanele cu produse pentru curăţat în casă, acum, baia devine un loc de răsfăţ. Practic este separată partea de răsfăţ de cea destinată igienei. Astfel, în multe dintre propunerile designerilor de interioare, locul căzii se găseşte mai degrabă lângă pat, deci în dormitor, decât lângă vasul wc. În orice caz, chiar şi în apartamentele de bloc, atunci când acestea se reamenajează, se încearcă o împărţire a funcţiunilor vechilor băi în wc de serviciu şi cameră de baie, iar în cea din urmă cada este vedeta principală.

Unul dintre motivele care au dus la această delimitare funcţională se datorează şi dezvoltării industriei de wellness, cu spa-uri, hidromasaj, cromoterapie etc. Multe dintre aceste servicii s-au dorit recreate în intimitatea casei, de aceea şi conceptul de wellness - echivalent cu starea de bine - este tot mai mult împrumutat în interiorul locuinţelor moderne.

AŞEZARE ATIPICĂ
Cada, fiind obiectul principal din noile băi, este realizată cu o alură deosebită, sculpturală, din materiale inovatoare, rezistente şi uşor de întreţinut. De multe ori este poziţionată central, dar, dacă nu se întâmplă aşa, cu siguranţă nu este lipită de perete. Acest lucru este dictat şi de noul design gândit pentru confortul celui care se îmbăiază şi frumuseţea camerei în ansamblu, mai ales când cada se găseşte în dormitor, şi nu în baie. Separarea funcţiunilor a dus la o şi mai mare libertate privind finisarea pereţilor şi a pardoselii băilor. Acum, zona dedicată căzii poate avea pereţii finisaţi cu tapet, picturi murale, nu neapărat plăci ceramice. De asemenea, corpurile de iluminat mai elegante pot fi prezente, la fel ca şi perdelele sau draperiile voluminoase. Deci, un decor cu totul inedit pentru cineva care până de curând nu vedea decât partea practică a băilor şi care va putea să înţeleagă şi de ce o baie caldă poate deveni o experienţă romantică.

Inspiraţi de trecut, designerii recreează atmosfera primei camere de baie, care era spaţioasă, cu obiecte sanitare mari şi mobilă prezentă alături de acestea, cum ar fi o mică sofa sau un fotoliu. Cei de la Villeroy& Boch au conceput în spiritul primelor camere de baie colecţia "La Belle", care are elemente tipice romantismului, cum ar fi motivele ornamentale sub formă de frunze prezente în finisajul dedicat pereţilor şi obiecte sanitare cu alură elegantă, mai mult sculpturală decât masivă. Pe lângă obiectele sanitare extrem de atent lucrate, designerii completează colecţia şi cu piese de mobilier. Detaliile tuturor pieselor sunt perfect coordonate, cum ar fi  acordul căzii care este potrivit perfect conturului exterior al mobilierului. Rezultatul este unul minunat: o baie într-un stil unic, o reinventare a unui concept vechi care renaşte într-un context modern.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv