x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Peluza cu gazon sau cu iarba

Peluza cu gazon sau cu iarba

de Cornelia Constantin    |    08 Feb 2007   •   00:00
Peluza cu gazon sau cu iarba
MEREU VERDE
Peluza va beneficia de soare la sfarsitul iernii-inceputul primaverii, inainte ca noile plante sa apara.Puteti s-o nivelati, sa ii modificati conturul, s-o tundeti, sa plantati gazon unde lipseste. Niciodata nu atingeti peluza cand iarba este inghetata

Iarna se pot executa mai multe lucrari in gradina: reparare, intretinere, constructie, cultivare. Este momentul in care putem muta sau multiplica plantele in perioada de hibernare. Plantele care nu s-au adaptat pot fi replantate sau eliminate.

Este recomandat sa le replantati la sfarsitul toamnei-inceputul iernii, pentru ca in aceasta perioada solul pastreaza inca o parte din caldura acumulata in timpul verii. Adesea, vegetatia replantata in aceasta perioada isi dezvolta noi radacini inainte de hibernare.

Daca intentionati sa intreprindeti lucrari de constructie in gradina, este mai usor sa le incepeti in perioada de racire a vremii, deoarece in zilele caniculare de vara este prea epuizant de realizat. In zilele de iarna cu temperaturi foarte scazute, chiar daca sunt de scurta durata, este recomandat sa acoperiti sera cu un material izolant.

Daca vremea rece nu va permite sa iesiti in gradina, acum este momentul ideal pentru a planifica si reflecta asupra plantatiei: notati tipurile de plante care s-au adaptat, ce amenajare nu a avut succesul asteptat. Astfel, puteti imbunatati plantatia in sezonul urmator.

PROTEJAREA PLANTELOR

Plantele de exterior, mai ales cele care au fost plantate dupa iarna precedenta, necesita o protectie sporita daca vremea devine apriga.

Vantul poate face ravagii, la fel si temperaturile foarte scazute. Plantele vulnerabile sunt plantele inalte, cele care sunt imature sau nu sunt prinse de un tutore. Acestea pot fi deteriorate foarte grav de vant: daca sufla intens, radacinile incep sa se miste si sa se caseze.

Frunzele mari ale coniferilor pot fi arse de vantul rece, desi acesta aduce o cantitate de umiditate foarte insemnata, ce este necesara si benefica radacinilor.

Ameliorarea solului este o sarcina fundamentala pe care este bine s-o intreprindeti tot iarna: plantele sunt in repaos total si solul este mult mai vizibil intre plante. In plus, acesta este umed, spre deosebire de inceputul toamnei, cand este prea uscat pentru a fi lucrat. Este perioada ideala pentru constructii si amenajari in gardina, anumite zone fiind complet degradate, este mult mai usor sa va faceti o viziune globala inainte de a executa anumite modificari.

IMPORTANTA SURSELOR DE APA

In orice gradina este esentiala apropierea si posibilitatea de a utiliza o sursa de apa cu debit suficient si pemanent. Stropirea peluzei cu iarba sau a gazonului presupune un studiu indelungat asupra tipului de planta utilizat, compozitiei solului si mai ales a orientarii din punct de vedere al punctelor cardinale si al suprafetelor insorite sau umbrite pe durata intregii zile.

Pentru ameliorarea pamantului din gradina se foloseste compostul, un ingrasamant care se poate obtine si din deseuri menajere. Este indicat sa amplasati gramada de compost intr-un loc umbros sau semiumbros din gradina, la adapost de vant. Compostul trebuie sa fie in contact direct cu pamantul si nu trebuie sa se instaleze pe un fond solid precum piatra, betonul sau argila. Pentru a-l proteja de ploaie, de vant sau de razele soarelui, se acopera cu o prelata groasa. Aceasta metoda este necesara si pentru a-i pastra caldura, deoarece temperatura va ramane constanta si va facilita si accelera descompunerea

×