x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Pentru că ne place lemnul!

Pentru că ne place lemnul!

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    27 Iun 2009   •   00:00
Pentru că ne place lemnul!
Sursa foto: /

Lemnul... e greu să nu-ţi convină alegerea lui. Arată bine, miroase bine, este un bun izolator termic (ţine cald sau păstrează răcoarea, după caz). Ce-ţi mai trebuie?



Eventual, poate să te incomodeze preţul pe care trebuie să-l dai, ca să-l ai. Preţ care variază în funcţie de raritatea esenţei şi de stadiul de prelucrare în care se găseşte. Ori poate te deranjează ideea că-i un element pe care-l „rupi" de la sânul mamei natură. Dar să nu te îngrijoreze asta, pentru că utilizarea lui ca şi materie primă pentru industria de mobilă sau aceea a construcţiilor de case, în principiu, este controlată.
  
Mai mult trebuie să te îngrijoreze defrişările masive provocate de incendii, generate, la rândul lor, de „dereglări" ale climei, de care suntem direct răspunzători prin acţiunile noastre. Sau defrişările provocate de „mâinile binevoitor de hapsâne" ale unor personaje care, mizând pe opţiunea oamenilor de a locui înconjuraţi de natură, construiesc pe terenuri mutilate ansambluri de locuit, mânaţi de o dorinţă fără margini de îmbogăţire şi trai îndestulat. Defrişările sunt acţiuni extrem de sensibile care trebuie controlate atent şi, acolo unde sunt necesare, trebuiesc făcute după un anumit ritual ce presupune în primul rând plantări preala­bile de arbori, care să contrabalanseze viitorul dezechilibru natural. 

Lemnul arată tare bine în oricare dintre variante: exterior sau interior. Interioarelor care-l adoptă le aduce un plus de confort prin aspectul, culoarea şi mirosul specifice. Unde mai punem faptul că în dormitoare lemnul este bi­nevenit, considerându-se că asigură o bună relaxare a organismului pe timpul nopţii, graţie proprietăţilor intrinseci ale fibrelor sale. 

În ceea ce priveşte exteriorul, lemnul se încadrează perfect în acesta, nu de alta, dar este de-al lui! Plasarea sa într-un atare ambient este cu atât mai reuşită, cu cât îi sunt alăturate materiale naturale (piatră, granit, marmură) sau culori naturale. Veţi descoperi în acest număr, prin materialele prezentate, cât de bine dă lemnul la exterior.
 
Sunt două săptămâni deja de când tratăm cu preponderenţă teme privitoare la exteriorul unei locuinţe (mobilier pentru grădină, iluminat de exterior). Continuăm în acelaşi spirit, aducându-vă în atenţie de această dată subiecte precum: casele pe structură de lemn, soluţii de placare adaptate şi, nu în ultimul rând, vă prezentăm idei care să vă inspire în aranjarea grădinii dumneavoastră.

×
Subiecte în articol: editorial