ARHITECTURA PENTRU FAMILIE
Casa din lemn si sticla mulata pe teren stancos
Corespondenta din Norvegia
Cand alegi sa-ti faci o
casa pentru a te bucura de peisajul din jurul ei, trebuie sa stii sa respecti natura. Si asta se traduce prin atentia acordata arhitecturii, culorilor finisajelor exterioare, materialelor. Culoarea lemnului obtinuta dupa baituire personalizeaza exteriorul casei. Este de altfel prima constructie pe care am remarcat-o cu acest tip de finisaj al lambriurilor din lemn.
Casa de fata este un exemplu pozitiv pentru ca indeplineste toate conditiile prin care constructia se armonizeaza cu peisajul. Atat de mult, incat de la distanta ea nu se distinge, nu contrasteaza cu nimic in ansamblul zonei stancoase. Pe de alta parte, de la interior, ferestrele largi parca invita natura sa patrunda in fiecare camera. Ferestre largi devin oglinda unor imagini in continua schimbare de nuante, dar avand aceeasi tema. E superb sa admiri din casa aceasta un rasarit de soare, o dupa-amiaza calduta sau perdeaua de fulgi din timpul iernii.
TEREN DIFICIL
Pentru casa cocotata pe stanci a fost nevoie de multa ingeniozitate si pricepere. Din punct de vedere tehnic, multi specialisti au spus familiei norvegiene care locuieste acum aici ca terenul nu este prielnic ridicarii unei
case. Acest teren, situat la cativa kilometrii de un oras nordic, a fost mostenit de proprietari. Acestia au hotarat sa-l valorifice prin construirea propriei lor case, avand in vedere faptul ca loturile de teren disponibile pentru ridicarea de case in oras sunt reduse si exagerat de scumpe. Astfel ca, decat sa fie lasat in paragina, consiliul de familie impreuna cu un arhitect talentat au hotarat ca trebuie sa gaseasca solutia tehnica pentru a materializa un proiect ambitios pe un teren dificil.
STUDIU GEOTEHNIC
Inainte de constructia casei s-a realizat obligatoriu un studiu geotehnic. In urma rezultatelor s-a constatat ca exista cateva zone-cheie pe lotul de teren. Aceste portiuni puteau fi penetrate mai usor pentru configurarea punctelor de ancorare a talpei casei. In nici un caz nu se poate vorbi de o fundatie clasica, deoarece stanca este dura si ea nu a putut fi excavata. Dar zonele-cheie au avut o traiectorie bizara. De aceea, arhitectul a prevazut ca viitoarea casa sa respecte desenul imaginar intre punctele de rezistenta. Asa ca, in final, fatada principala a rezultat in zig-zag. Talpa casei, stratul perfect plan turnat direct pe stanca si ancorat de aceasta, este discreta acum, la final. Dar chiar daca pare subtire a fost suficient pentru a se ridica pe ea restul constructiei.
STIL VAGON
Casa are o forma si o impartire la interior similara cu ceea ce noi numim "stil vagon". Totusi, la interior, trecerea de la o camera la alta este gandita functional, adica exista un hol de legatura intre incaperi. Un lucru exploatat si din forma in zig-zag a fatadei dinspre sosea. Nu intamplator ferestrele mari sunt prezente pe aceasta latura principala a casei. Ele ofera posibilitatea admirarii peisajului inconjurator. Ferestrele sunt inaltate foarte aproape de tavan, pentru a valorifica lumina si privelistea.
Distributia incaperilor este obisnuita: camera de zi cu bucatarie, sufragerie, dormitor de oaspeti si baie la nivelul de sus (cel din lemn) si trei dormitoare si o baie la nivelul construit din piatra.
ANEXE BINE VENITE
Pe partea unde se ajunge la casa se poate observa garajul alipit de constructie care este din lemn. Pe marginea stancii dinspre strada a fost construita o terasa, marginita de un perete din sticla pentru a valorifica panorama asupra muntilor si, in acelasi timp, pentru a proteja de vant, ploaie si zapada. Aproape toate casele de aici au o constructie auxiliara din lemn, scopul acesteia fiind de a adaposti fie lemne, dar mai ales masinile de tuns iarba, de irigatie si bineinteles echipamentele pentru sporturile de iarna.