x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Piata florilor - Ce avem noi vs. ce au altii

Piata florilor - Ce avem noi vs. ce au altii

de Cornelia Constantin    |    20 Iul 2006   •   00:00
Piata florilor - Ce avem noi vs. ce au altii
MEREU VERDE
De mai bine de 15 ani Romania se straduieste sa-si formeze o piata a florilor, in adevaratul sens al cuvantului. Dar, ca si in alte domenii, se lupta cu tot felul de dificultati. Producatorii locali de flori (taiate, la ghiveci, rasaduri etc.) sunt practic blocati in activitate din cauza faptului ca in magazinele noastre de specialitate sunt in proportie de 90%-95% plante importate. Cele mai multe sunt aduse din Olanda, si prima intrebare pe care ne-am pus-o a fost: cum e piata florilor in Olanda si cum se face ca preferam florile olandeze in locul celor romanesti?

OLANDA

In functie de sezon, in Olanda se produc si se comercializeaza aproape orice si-ar putea dori un gradinar. Produsele horticole aprovizioneaza atat magazinele de specialitate, cat si pietele. Plantele de calitate deosebita, la preturi mai mari, se gasesc in magazinele de specialitate. In piete se aduna diverse plante de la mai multi producatori si la preturi mai mici. Aceste plante mai ieftine sunt considerate decorative pentru un sezon dupa care sunt aruncate. Ce e interesant este tocmai faptul ca ceea ce importa Romania provine din acest stoc de calitate mai scazuta si la pret mai mic. Adica pret mai mic la olandezi dar la fel de mare in magazinele noastre.

MAREA BRITANIE

Piata florilor din Marea Britanie este atat de diversa incat nu prea ai cum sa tragi o concluzie. Plantele care se adapteaza bine la clima insulelor britanice sunt produse local. Plantele exotice se aduc din diverse colturi ale lumii. S-a ajuns pana acolo incat se importa din Africa flori taiate si sunt expuse in standuri speciale. Piata rasadurilor este destul de convenabila, dar multi gradinari - amatori si profesionisti - prefera sa-si produca singuri plantele necesare. Gasesti practic tot ce-ti trebuie, nu numai plante: echipamente si accesorii, unelte, soluri etc. Te astepti insa ca o planta rara sa aiba un pret mai mare decat cele mai des intalnite. Mai apar si ocazii care merita sa fie exploatate. Florariile se aprovizioneaza in fiecare dimineata de la hala de vanzari angros, unde preturile sunt mai mici. Comertul online a luat amploare in ultimii ani, ca si in alte tari din Europa si America. Se porneste de la o valoare minima a comenzii, se adauga TVA, taxa de transport si plantele pot sa ajunga la tine acasa.

CANADA

Intr-o tara aflata langa cercul polar plantele se produc, in functie de sezon, de mici producatori sau de sere specializate. Dar sunt preferate plantele micilor producatori pentru ca au o rezistenta mai buna la temperaturi scazute si la boli. Primavara este o explozie de verdeata si flori - marile magazine amenajeaza spatii speciale asa incat amatorii de plante sa le poata vedea bine si sa-si aleaga exact ce-si doresc. Preturile sunt mici comparativ cu nivelul salariilor asa incat toata lumea isi poate decora casa sau gradina cu plante. Ceva mai scumpi sunt bonsaii, cactusii etc. dar cele de sezon nu depasesc 1-2 dolari.

GERMANIA

In Germania, plantele la ghiveci sunt in mare parte produse local si, in functie de locul de unde sunt achizitionate, se ofera si certificat de garantie. Florile taiate sunt aduse uneori din Olanda sau din Spania, in functie de soiurile de interes pentru buchete si aranjamente. Practic, nici un magazin nu ofera floarea impachetata simplu in hartie sau celofan. Se ofera buchete atent realizate cu tot felul de ierburi si elemente decorative. Preturile lor variaza in functie de momentul zilei si de prospetimea aranjamentului. Un buchet cumparat seara poate fi luat la jumatate din pretul lui afisat dimineata. Pentru cei care detin gradini cu copaci monument administratiile locale acorda reduceri la apa, stiut fiind faptul ca este foarte necesara in intretinerea spatiilor verzi. Plantele anuale sunt vandute in sezonul cald la preturi mici. Unele plante perene sunt vandute ca anuale pentru a nu mai exista bataie de cap cu iernarea lor si asigurarea caldurii.

GRECIA

Grecii nu obisnuiesc sa consume apa cu intretinerea gradinilor, dar asta nu inseamna ca spatiile verzi din preajma caselor sunt neingrijite. Dimpotriva. Grecii adora muscata zonala care creste atat de frumos incat nici nu mai simt nevoia sa aiba alte plante. Intre localitati si la intrarea in marile orase exista tot felul de magazine cu plante, substante de intretinere, soluri etc. din care te poti aproviziona cu toate cele necesare, si daca plantele sunt in general produse local, ghivecele se aduc de obicei din Italia. Nu exista obiceiul de a oferi in dar un buchet cu flori taiate. Se prefera dulciurile pe post de cadou si cand vrei sa decorezi un interior, tai cateva flori din gradina.

ITALIA SI FRANTA

Interesant este ca daca faci o comparatie a preturilor plantelor din Italia cu cele din Franta, descoperi ca ele difera simtitor in defavoarea primului stat. Un gradinar pasionat din Italia nu gaseste plante mici pe care sa le achizitioneze iar unele varietati mai deosebite nu ii sunt deloc accesibile.

CONCLUZII: ROMANIA
Dupa acest scurt periplu prin pietele de flori ale altor state, ajungem la concluzia ca piata romaneasca si autoritatile implicate nu stiu sa protejeze producatorii locali. Iar producatorii locali nu stiu sa abordeze piata. Accentul se pune mereu pe plante anuale si pe cele pentru decorarea balcoanelor. Daca vrei sa achizitionezi ceva deosebit in mod clar trebuie sa-ti cauti un furnizor strain. In plus, chiar si atunci cand alegi un produs horticol romanesc nu ai deloc garantia ca este conform unor standarde. Piata produselor romanesti este limitata si nesigura, de aici si interesul pentru ce vine din afara. Oamenii vor diversitate, calitati estetice si garantia unor plante sanatoase, si daca cele mai multe plante vin dinspre Olanda, ele sunt asimilate rapid. Poate ar trebui sa fim mai receptivi la experientele producatorilor din alte tari asa incat sa invatam sa ne redresam propria piata. Se spune ca romanul este mare iubitor de frumos, dar spiritul balcanic ii provoaca necazuri atunci cand vine vorba de organizare si de simt al pietei.
×
Subiecte în articol: piata plante plantele