Pentru că ideile originale şi personalizarea sunt astăzi la mare căutare, am ales să vă aducem în atenţie o soluţie care face cu brio faţă acestor două direcţii. Este vorba despre plăcile de ceramică care "poartă" pe ele imaginile dorite de dumneavoastră.
Practic orice imagine poate fi imprimată pe gresie, faianţă şi alte produse din ceramică, pentru un efect unic. Calitatea imaginii şi redarea ei în cele mai mici amănunte sunt garantate de procesul tehnologic avansat care implică materiale şi aparate de ultimă generaţie.
Plăcile ceramice imprimate se pot obţine cu ajutorul mai multor procedee: serigrafie, amprentă fotografică, pictură manuală sau imprimare digitală. Aceasta din urmă este cea mai nouă metodă de inscripţionare a ceramicii şi a fost prezentată pentru prima oară în urmă cu câţiva ani în cadrul Târgului Cevisama, unde au avut un impact destul de puternic asupra publicului.
PROCESUL DE IMPRIMARE
În funcţie de procedeul de inscripţionare ales, paşii care trebuie urmaţi diferă de la caz la caz. Asemănător este faptul că indiferent de tipul imprimării, placa ceramică trebuie să fie anterior presată, arsă, glazurată şi uscată. Dacă vorbim de serigrafie sau amprentă fotografică, mai departe imprimarea se face cu ajutorul maşinilor programate electronic. Apoi imprimeul poate fi uscat sau acoperit cu un strat de sticlă (în cazul decorurilor cu glazură de sticlă).
Din cauza lipsei utilajelor, în România nu există această tehnologie, iar plăcile existente pe piaţă se pot obţine prin intermediul firmelor specializate care importa astfel de produse din ţări cu experienţă precum Spania sau Italia.
Imprimarea digitală a plăcilor ceramice implică o suită de paşi începând cu alegerea imaginii digitale sau scanarea fotografiei şi transferul ei pe suport electronic pentru a fi prelucrată şi retuşata în cazul eventualelor probleme. După această etapă, imaginea este printată pe hârtie specială cu ajutorul unei imprimante care funcţionează cu toner ceramic. Cu ajutorul unui laminator se aplică apoi o substanţă gelatinoasă direct pe hârtia tipărită.
Din nou imaginea este transferată de pe hârtie pe suportul ceramic care este ars ulterior la o temperatură de aproximativ 900 de grade celsius, pe o durată de câteva ore.
"În mod normal, tot procesul tehnologic durează în jur de 2-3 ore. Aici nu este inclusă arderea obiectelor în cuptor, care durează cam 3 ore la temperatura de 850-900 grade, după care urmează răcirea obiectelor, care trebuie să fie lentă", spune Florin Doran, administrator SCM Prestarea 102 Reşiţa .
Tehnologia de imprimare digitală a plăcilor ceramice este cunoscută în România de mai bine de şase ani şi a fost repede adoptată de o parte din marile firme care comercializează obiecte ceramice şi mai ales gresie şi faianţă.
Indiferent de procesule de inscripţionare, calitatea plăcii nu va fi cu nimic afectată.
CERAMICĂ PERSONALIZATĂ
Pot fi imprimate mai multe tipuri de obiecte: gresie, faianţă, căni, farfurii şi chiar vaze, pe orice tip de ceramică, dar în unele cazuri cel mai bine se comportă plăcile fabricate din argilă albă. Şi imaginile pot reprezenta orice, de la scris până la fotografii sau peisaje pe care vreţi să le aveţi aproape şi care au o semnificaţie aparte. Nici pentru culoare nu trebuie să vă faceţi griji pentru că paleta de culori este disponibilă în toate nuanţele.
În ceea ce priveşte produsele serigrafiate, cu amprentă fotografică sau pictate manual, Irina Pascu, director zona Bucureşti la SSAB Impex, spune că "sunt de regula produse în serie, dar se pot realiza şi imprimeuri la comandă cum ar fi anumite imagini sau chiar o fotografie. Condiţia ar fi ca poza sau imaginea dorită să fie transmisă producatorului pentru a pregăti soft-ul necesar imprimării placii, urmând ca acesta să furnizeze detalii privind realizarea proiectului".
MONTAJ, ÎNTREŢINERE, RISCURI
Plăcile de gresie şi faianţă imprimate se montează la fel ca o placă normală, cu menţiunea că la etapa de chituire trebuie acordată mai multă grijă. Imediat după aplicarea chitului, surplusul de material trebuie curăţat de pe suprafaţă, fără să se folosească substanţe acide de genul celor pentru îndepărtarea calcarului şi a mizeriei persistente şi nici produse abrazive precum bureţii de sârmă, cuţite sau şpacluri.
Întreţinerea se face la fel de uşor ca şi montarea cu grijă să ocoliţi produsele menţionate anterior. Contactul cu apa, aburii sau alte produse de curăţat nu afectează în nici un fel imaginea care are garanţie între 20 şi 50 de ani, în funcţie de procedeul de imprimare folosit. Pentru un aspect frumos de durată este recomandat să ţineţi cont de recomandările producătorilor. Ca exemplu, anumite plăci de gresie imprimată trebuie montate în zone cu trafic redus.
PREŢURI ŞI COMENZI
Plăcile imprimate se vând la bucată sau la set aşa cum este cazul decorurilor de mari dimensiuni, iar preţul variază în funcţie de mărimea şi de complexitatea lucrării. Limitele între care se încadrează sunt de la 10 euro până la 1.000 de euro, dar pot creşte mai mult de atât dacă decorul depăşeşte un anumit grad de dificultate.
Comenzile se fac direct la magazinele de specialitate sau on-line, acolo unde există posibilitatea. Dacă cererea este îndreptată către produse de serie, livrarea se face din stoc. În cazul lucrărilor speciale, personalizate, este necesară transmiterea imaginilor către producător, procesarea lor şi transmiterea şi abia după ce se primeşte acordul clientului pentru proiect şi cost, se trece la lucrarea propriu-zisă.
Citește pe Antena3.ro