În timp ce majoritatea păianjenilor nu reprezintă un pericol pentru oameni, mușcăturile lor provocând doar o iritare minoră, întâlnirile cu speciile veninoase precum văduva neagră sau reclusa brună sunt experiențe pe care nu le dorim.
Astfel că una dintre cele mai eficiente metode de a-i ține la distanță îl reprezintă gălbenelele. Această plantă este o minune a naturii, împodobită cu flori luxuriante care acoperă o gamă largă de culori atrăgătoare care îmbunătățesc fără efort orice spațiu interior. De la alb la roșu, portocaliu, galben, cupru și chiar amestecurile fascinante ale acestor nuanțe, revigorează spațiul dar respinge și insectele.
Conform unui studiu din 2021 al BMC Veterinary Research, gălbenelele emit un miros distinctiv și înțepător datorită terpenelor din frunzișul lor. Acest parfum este neplăcut pentru păianjeni, făcându-i să se îndepărteze de ele.
Cultivarea gălbenelelor
Vei găsi gălbenele într-o multitudine de dimensiuni. Două tehnici populare de cultivare a gălbenelelor predomină: din semințe sau butași de tulpină. Alegerea ghiveciului este primul pas esențial pentru cultivarea semințelor - alege unul cu orificii de drenaj, apoi umple-l cu un amestec de ghiveci bine drenat și bogat în nutrienți. Împrăștie semințele și acoperă-le ușor cu amestecul pentru ghivece.
Regimul de udare al gălbenelelor este un dans delicat. Prea multă apă le putrezește rădăcinile și dezvoltă fungii iar prea puțină ofilește florile. Așadar, udă atunci când stratul superior de sol se usucă. Gălbenelele preferă soarele dar monitorizează expunerea la lumină și nu ține-le departe de susrsele directe de căldură și soare deoarece temperaturile în exces pot arde frunzele.
Au nevoie de un amestec echilibrat cu eliberare lentă de azot. Dacă preferi această floare din butași de tulpină, aceștia trebuie scufundați într-un pahar cu apă apă și hrănite într-un loc puternic luminat. Reîmprospătează apa frecvent și așteaptă apariția de noi rădăcini înainte de a-i transfera în pământ.
Alte modalități de a ține păianjenii la distanță
Pe primul loc pe lista cu alternative sunt uleiurile esențiale. precum menta și eucaliptul. Aroma lor puternică nu este un picnic pentru intrușii tăi cu 8 picioare. Pentru a ține la distanță păianjenii folosind uleiuri esențiale, ai nevoie de numai 15 picături diluate cu apă, apoi aplicate cu un pulverizator.
Urmează oțetul. Acidul acetic reacționează la atingerea cu păinajenul iar parfumul nu este tocmai favoritul lor. Ai nevoie de părți egale de oțet și apă.
Atunci când sunt frecate pe suprafețe, cojile de citrice emană un miros neplăcut păianjenilor, făcându-le momeli potrivite pentru zonele cu probleme.
Pudra de diatomee se poate aplica în zonele umede.
Un alt respingător natural pentru păianjeni este spray-ul cu usturoi. Se amestecă 4 căței de usturoi, se diluează piureul cu apă, se lasă să stea o zi, apoi se strecoară într-o sticlă cu pulverizator.
Soluțiile saline sunt și ele recomandate. Se dizolvă sare în apă caldă și se udă crăpăturile și găurile care oferă intrări pentru păianjeni, notează housedigest.com.