x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Plantaţi un stejar pe proprietate

Plantaţi un stejar pe proprietate

21 Iun 2007   •   00:00

Stejarul este, cu siguranţă, arborele reprezentativ al zonei temperate. Este un arbore falnic (atinge uşor cincizeci de metri inălţime), cu ramuri puternice şi noduroase, coroana largă şi bogată. Se simte bine in zonele de cămpie, unde domină orizontul, dar şi in cele colinare. Se asociază cu alte foioase, mai ales cu fagul.

Arborele cu puteri de simbol şi proprietăţi miraculoase Â

Stejarul este, cu siguranţă, arborele reprezentativ al zonei temperate. Este un arbore falnic (atinge uşor cincizeci de metri inălţime), cu ramuri puternice şi noduroase, coroana largă şi bogată. Se simte bine in zonele de cămpie, unde domină orizontul, dar şi in cele colinare. Se asociază cu alte foioase, mai ales cu fagul.

Infloreşte in luna mai şi fructele sale sunt achene. Are frunza lobată, cu 4-8 perechi de lobi, şi (la maturitate) scoarţa brun-negricioasă, aspră, adănc brăzdată de şanţuri in care işi fac loc furnicile şi unele specii de găndaci. De ştiut că, incă din antichitate, scoarţa stejarului a fost intens folosită in tăbăcărie datorită faptului că ea conţine mari cantităţi de tanin eficiente in prelucrarea pielii. Ghinda de stejar este o hrană apreciată de porcii mistreţi şi a fost utilizată in unele zone ca aliment şi pentru porcii domestici.

Originea cuvăntului

Astăzi, specialiştii sunt de acord cu originea tracică a cuvăntului stejar. Deşi unii lingvişti au incercat să acrediteze ideea că el provine din maghiară sau bulgară, e pomenit de Dimitrie Cantemir, cărturarul menţionănd că nu l-a găsit in aceste două limbi. Regional, stejarul are mai multe denumiri popu-lare, cele mai cunoscute dintre ele fiind: creţar, gorin, goron, gurun, jip, stinjer, tufan. El este, de altfel, un arbore pomenit adesea in opera folclorică, uneori personificat, alteori asociat cu eroi populari sau cu fapte de vitejie.

Valoarea lemnului

Lemnul de stejar este unul de categorie superioară, in egală măsură spectaculos şi rezistent. Dacă este uscat natural şi are mai mult de doisprezece ani vechime, el devine o materie-primă scumpă, din care se fabrică mobilă de lux, iahturi de lux şi construcţii de lux. Foarte valoros este şi furnirul de stejar, extrem de apreciat - parchetul din stejar masiv. Din aceste motive, in toate ţările civilizate, exploatarea fondului forestier de stejar este strict reglementată prin legi specifice. Vom mai aminti, in incheierea acestui capitol, că toate marile reţele de căi ferate s-au dezvoltat, pretutindeni in lume, vreme de două secole folosind traversele din stejar…

Dacă aveţi o proprietate la ţară, nu ezitaţi să plantaţi măcat un singur stejar in curte. Va creşte incet, dar sigur, fiind un arbore nepretenţios şi foarte rezistent. Nu il poziţionaţi in imediata apropiere a casei, pentru că ajuns la maturitate rădăcinile sale puternice pot crea probleme aleilor pietruite sau chiar fundaţiei. Pe tot timpul verii veţi beneficia de o umbră deasă şi extinsă, iar in toamnă-iarnă frunzele şi fructele sale se vor transforma intr-un ingrăşămănt natural ideal. Din tunderile controlate ale coroanei obţineţi după uscare un lemn extrem de rezistent, iar pe ramurile viguroase veţi putea instala balansoare şi hamace sau veţi putea construi case din lemn, spre imensa bucurie a copiilor.

Stejarul este intrebuinţat şi in medicina naturistă. Se recoltează scoarţa de pe ramurile tinere (intre trei şi cinci ani), de preferat in lunile martie-aprilie. Tăierile se fac inelar, cu o degajare transversală, la distanţe de 10-30 cm. Se obţin astfel tuburi de scoarţă care se usucă natural, la soare, in aer liber. In medicina internă, produsele farmaceutice din stejar sunt utilizate pentru tratarea diareei, a hemoragiilor interne şi colicilor intestinali. Medicina externă le utilizează pentru ameliorarea unor afecţiuni cum sunt amigdalitele, stomatitele, faringitele, dar şi pentru vindecarea rănilor purulente sau a hemoroizilor

Zodiac arboricol

In zodiacul arboricol druidic, zodia stejarului este considerată o zodie importantă. Nativii sunt vănjoşi, puternici şi plini de curaj. Omul născut sub semnul frunzei de stejar este oricănd gata de acţiune, deşi nu-i plac schimbările. Mai e perseverent, independent şi sensibil. Dacă este provocat, nativul devine foarte combativ, punăndu-şi in valoare forţa şi rezistenţa specifice. El vrea să demonstreze mereu că nu se teme de nimic. Are o părere bună despre sine, considerăndu-se o unealtă a forţelor divine, dar cu toate astea rămăne devotat familiei şi prietenilor. Născută in zodia stejarului, fiinţa este mare iubitoare, adesea producătoare de artă şi se va dedica toată viaţa cauzelor nobile.

×
Subiecte în articol: viaţa la ţară stejar