x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Plante de apartament primăvăratice

Plante de apartament primăvăratice

06 Mar 2010   •   00:00
Plante de apartament primăvăratice
● articol realizat cu sprijinul www.floridelux.ro

Grădinile în plină primăvară sunt un deliciu vizual şi olfactiv. Norocoşii dintre voi care deţin o astfel de proprietate, suntem siguri că sunt mai mult decât încântaţi de explozia de flori şi iarbă din această perioadă.
Dar ce ne facem dacă nu avem un astfel de colţ de rai? Uităm să ne bucurăm oare de primăvară? Nu, sub nici o formă, pentru că există o modalitate simplă, ieftină şi mai ales plină de prospeţime prin care putem aduce veselia acestor zile primăvăratice în apartamente: plantele la ghiveci.

Florăriile abundă în această perioadă de mici plante drăgălaşe, care pot aduce un strop de primăvară şi în casa ta. Mai ales că, le poţi cumpăra la un preţ mai mult decât accesibil. Brânduşe şi plante verzi, narcise pitice şi zambile, muscari, lalele, primule, cineraria, toate ne îmbie cu florile lor delicate, cu parfumul ameţitor şi mai ales cu splendoarea diversă a culorilor vii disponibile. Este perioada cea mai potrivită pentru a le achiziţiona.

ŢINEŢI CONT DE URMĂTOARELE...
Desigur, spre deosebire de plantele de grădină, care beneficiază de darurile mamei natură (aer curat, lumină solară, apă de ploaie, sol fertil), plantele de apartament vor necesita mai multă îngrijire şi atenţie din partea ta.

Fiecare plantă trebuie achiziţionată alături de câteva instrucţiuni de îngrijire foarte simple, cum ar fi sensibilitatea la lumină, necesarul de apă la nivel periodic şi alte informaţii de care trebuie să ţii cont cu sfinţenie.

Nu le îneca în apă, nu le expune la lumină dacă ele iubesc umbra şi cel mai important, curăţă-le periodic de uscături. Anual, fiecare plantă de apartament necesită o transplantare. Pentru că, asemeni unui copil de care ai avut grijă impecabil, rădăcinile plantei se dezvoltă de atâta plăcere şi dragoste cu care este înconjurată.

Câteva semne care indică o nevoie mare de transplantare într-un ghiveci mai mare, sunt:
● apariţia unor firişoare de rădăcină la suprafaţa ghiveciului şi la baza acestuia

● frunzele nou apărute sunt mai puţin dezvoltate decât în mod normal

● planta dă semne de moleşeală a frunzelor (veţi observa că plantele comunică foarte mult prin frunze: dacă nu este hidratată îndeajuns sau este nefericită de condiţiile în care este păstrată, frunzele se vor moleşi la început şi apoi, treptat, se vor usca).

BINE DE ŞTIUT LA TRANSPLANTARE!
Momentul ales pentru transplantare este crucial pentru majoritatea plantelor în ghiveci, fie ele de flori sau de frunze. În mod natural, acest proces trebuie să aibă loc primăvara sau vara, când scoaterea din pământ nu este atât de violentă din punctul de vedere al temperaturii pentru rădăcină.

Pentru acest proces vei avea nevoie de mănuşi din cauciuc (dacă ţii la manichiura ta), un ghiveci mai mare decât cel anterior, sterilizat în prealabil, pământ nou (specific plantei, ce poate fi achiziţionat din florării), ziar sau celofan pentru a evita mizeria.

Este important de ştiut că pământul obişnuit de flori din comerţ nu este suficient pentru plante. Trebuie să foloseşti un mix de calitate, pe bază de turbă, pământ de grădină şi pământ din comerţ. Pământul de grădină va asigura elementele nutritive necesare dezvoltării noilor plante, iar turba va corecta aciditatea şi va contribui la aerisirea şi drenarea substratului. Acest mix poate fi realizat foarte uşor chiar şi în casă, este nevoie doar să ţineţi cont de cantităţile folosite din fiecare dintre aceste ingrediente. Ele trebuie să fie egale.

PAS CU PAS... DINTR-UN GHIVECI ÎN ALTUL
Luaţi planta din ghiveciul vechi, eliberând cu delicateţe rădăcina din pământ. Încercaţi, pe cât posibil, să curăţaţi rădăcina de vechiul pământ, fără a răni planta. Este important să observaţi pentru câteva minute cu atenţie rădăcina. În cazul în care pe aceasta şi-au făcut casă bună paraziţi sau micoze, va trebui să folosiţi un insecticid pentru a le îndepărta.

În ghiveciul nou şi sterilizat, aşezaţi pământ până la jumătate. Folosiţi mâinile pentru a tasa foarte bine compostul de sol şi a-l aşeza uniform în ghiveci. Aşezaţi uşor planta în noul ghiveci şi turnaţi "în ploaie" restul pământului, până la acoperirea completă a rădăcinii şi umplerea ghiveciului. Udaţi bine planta, pentru a crea o unificare a rădăcinii cu noul sol.

Pentru alte sfaturi legate de plante, urmăriţi rubrica Mereu verde şi data viitoare. Vă aşteptăm cu sugestii pe adresa redacţiei: jurnalulcasei@jurnalul.ro.

Şi nu uitaţi, aţi citit aceste sfaturi mai întâi de la FlorideLux.ro, prin Jurnalul casei.

×
Subiecte în articol: mereu verde