x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Plante invazive și distructive pentru casă și grădină

Plante invazive și distructive pentru casă și grădină

de Anastasia Paul    |    24 Apr 2023   •   21:30
Plante invazive și distructive pentru casă și grădină
Sursa foto: Hepta

Pe lângă plantele care aduc beneficii casei și grădinii tale, există și unele invazive și distructive pe care trebuie să le eviți. Pe lângă buruieni precum păpădia și urzicile, există și plante frumoase care însă pot să crește necontrolat și pun stăpânire pe cele din jur.

Iată plantele pe care trebuie să le eviți deoarece se extind rapid și distrug tot ce este în jurul lor. 

1. Bambus
Bambusul este o plantă care pare să crească continuu. Cele mai problematice specii de bambus sunt îngrădite cu bariere de beton sau plastic pentru a nu invada cu rădăcinile lor spațiul din jur. Cei care nu sunt interesați să aibă un câmp de bambus în grădina lor sunt sfătuiți să nu îl lase în apropiere. Întrucât bambusul poate crește foarte înalt și pe terenuri extinse, este nevoie de multă muncă pentru a scăpa de el, așa că trebuie îndepărtate rădăcinile folosind o lopată. Mai mult, trebuie smulși și tunși lăstarii care reapar. Dacă nu vrei să folosești erbicide chimice, trebuie să știi că este eficientă apa clocotită aruncată în zonele unde vezi rădăcinile ieșind din pământ. Reține că este nevoie de ani de zile pentru a scăpa de el, așa că ai nevoie de răbdare. 

2. Kudzu
Kudzu este o viță de vie perenă, extrem de viguroasă, care sufocă plantele native și este capabilă să rupă ramurile copacilor maturi cu greutatea sa. Este semi-lemnoasă și are capacitatea de a crește mult, în fiecare zi, și poate chiar să traverseze drumuri și alte tipuri de bariere relativ ușor. Pentru a opri această plantă este nevoie de erbicidare regulată care să vizeze rădăcinile. 

3. Menta
Chiar dacă menta este favorita multor oameni din toată lumea, este extrem de invazivă. Iubește zonele parțial umbrite și umede, iar dacă prinde rădăcini în grădini sau în spații exterioare, ar putea fi o problemă. Astfel că experții spun că soluția cea mai bună ar fi ca aceasta să fie plantată mai degrabă într-un ghiveci sau să fie departe de grădinile cu legume ori flori. Dacă ai descoperit mentă în grădina ta, și nu ai plantat-o tu, atunci trebuie să ai răbdare. Erbicidele funcționează dar sunt de evitat pentru a păstra ecosistemul. Se poate turna peste ea apă clocotită, ori poate fi sufocată. 

4. Glicina chinezească
Este o plantă frumoasă, dar poate fi foarte invazivă și poate distruge alți copaci și plante. Are tulpini puternice care pot ucide copacii prin simpla răsucire în jurul lor. Pentru a o îndepărta poate fi folosită o mașină de tuns. Se trage planta împreună cu păstăile de semințe și erbidicată de câteva ori. Însă trebuie atenție pentru a nu distruce copacii din apropiere. Cea mai bună perioadă pentru a fi îndepărtată este iarna. 

5. Iarba japoneză
Aceasta va crește într-un covor foarte gros, care va împiedica alte plante să primească lumina soarelui și nutrienții de care au nevoie. Poate fi greu de îndepărtat deoarece poate reînrădăcina din tulpini împreună cu semințele. Nu este o soluție să fie tunsă pentru a se îndepărta deoarece astfel de va răspândi și mai mult. O modalitate eficientă este utilizarea erbicidelor primăvara și la începutul verii. 

6. Euforbia

Crește înală și emite toxine care distrug alte plante cu flori, astfel că nu va crește în apropierea ei nicio plantă. Se îndepărtează prin folosirea erbicidelor timp de mai mulți ani. 

7. Tuberozele

Este considerată un ucigaș frumos. Planta face ravagii în grădină deoarece le invadează pe toate celelalte. Se îndepărtează manual. 

8. Trompeta
Mulți oameni iubesc aspectul acestei plante, deoarece atrage fluturii. Deși aceste plante sunt frumoase, se agață pe case, garduri, copaci. Distrug tot, inclusiv zidurile, astfel că acestea nu mai pot fi reparate. Așa că cea mai bună soluție este să fie păstrate într-un ghiveci. Dacă nu pate fi controlată, atunci trebuie eliminată. Se sapă la rădăcina plantei mame și la lăstari cu o lopată cu lamă ascuțită, se îndepărtează florile moarte pentru a nu se reînsămânța. 

9. Lemn câinesc

Acest arbust veșnic verde este capabil să crească mulți metri și va afecta negativ habitatele, poate distruge sursele de hrană pentru insecte și animale. Gestionarea și uciderea sa este foarte dificilă. Pot fi folosite erbicide dar acestea  deteriorează  calitatea solului împreună cu plantele din apropiere.

 

×
Subiecte în articol: plante plante invazive distructive