Programul incarcat si stresul cu care ne confruntam zi de zi ne obliga de multe ori sa renuntam la lucrurile care ne plac. Printre ele se numara florile. Am intalnit multi oameni care se plang ca, desi iubesc plantele, nu au timp sa le ingrijeasca si sfarsesc prin a renunta la ele. Vestea buna pentru ei este ca traim intr-o era in care oricarei probleme i se gaseste o rezolvare. In acest caz, solutia s-a dovedit a fi un proces inovativ caruia odata supuse, plantele pot trai timp indelungat fara apa, lumina naturala sau pamant si cu ingrijiri minime.
Sunt cunoscute sub denumirea de plante stabilizate si primul lucru pe care trebuie sa il stiti despre ele este ca sunt naturale si au toate caracteristicile care le deosebesc de plantele artificiale: supletea, culoarea si textura.
Sunt obtinute prin inlocuirea sevei cu un amestec special de substante 100% biodegradabile care include toate elementele nutritive necesare pentru alimentarea si tratarea plantei pe o perioada indelungata. Astfel, planta va beneficia de tinerete 'vesnica', fara sa isi schimbe aspectul, iar posesorul ei nu va avea batai de cap.
Datorita procesului de stabilizare planta, desi vie, nu va mai avea nevoie de nici o substanta nutritiva, iar aici se numara si apa. Nici locul in care sunt amplasate nu mai este o problema intrucat plantele stabilizate nu au nevoie nici de lumina naturala. Pot fi asezate oriunde este nevoie de o pata de culoare, mai ales ca, neavand nici un fel de constrangere, plantele pot fi aranjate sub forma tablourilor vegetale, incadraturi pentru oglinzi sau chiar pentru pereti vegetali. In final, puteti obtine un decor unic si original care nu implica nici un fel de intretinere sau costuri ulterioare.
Ingrijirea lor se rezuma la cateva lucruri de baza. Plantele stabilizate sunt destinate spatiilor interioare, drept care trebuie evitata expunerea la lumina puternica directa, precum si umiditatea excesiva. Fiind plante vii, atingerea lor ar trebui sa se rezume la momentele in care este necesara indepartarea periodica a prafului care se poate depune pe frunze.
Mai putin imbucurator este faptul ca nu toate plantele pot fi stabilizate, sau cel putin nu inca, si nu cu rezultate satisfacatoare. In Romania pot fi gasiti trandafiri si orhidee, muschi si specii de arbori si arbusti precum palmierii, coniferele (ienupar si pin), topiari (thuya, iedera si pitosporum) si eucaliptul. Durata de viata a plantei depinde numai de specie si poate ajunge pana la 10 ani.